Fjerne vepsebol

Fjern det umiddelbart

Det er nå de etableres - og dukker de opp her bør du ta grep snarest!

VEPSEBOL PÅ HUSET: Det er i april og mai at stikkevepsen begynner å bygge på vepsebolet sitt, og det er slett ikke uvanlig å se vepsebol hengende på husvegger. Dukker det opp et vepsebol ved boligen din, bør du fjerne det så snart som mulig. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Du trenger ikke å bekymre deg for vepsestikk nå, for det er først i slutten av juli og i august at vepsen kan bli aggressiv mot oss mennesker.

Men det er likevel god grunn til å være obs på vepsebol i april og mai - og er du det, kan du redusere sjansen for å bli stukket i sommer!

Bygger vepsebol nå

Det må først nevnes: Stikkevepsen er ikke å regne som et klassisk skadedyr, ifølge FHI, men heller et av de viktigste insektene for vårt økosystem. Daglig fanger de et stort antall fluer, sommerfugllarver og andre insekter som kan være skadedyr.

Veps sørger også for pollinering, altså befruktning av flere blomsterarter. Skulle stikkeveps som rase dø ut, ville dette ført til en kraftig endring i plantesammensetningen i verden. Derfor er vi helt avhengig av vepsens innsats.

- Veps er ikke plagsomme for mennesker om våren, for da er de opptatt med å jobbe for å etablere samfunnet sitt, forteller Anders Aak, forsker ved seksjon Skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

Med «samfunnet» menes altså vepsebol.

Men - selv om stikkevepsen ikke plager deg nå, kan de bli svært vanskelig å ha med å gjøre i sommer dersom vepsens samfunn etableres nært boligen din.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.