Fjerne vepsebol

Fjern det umiddelbart

Det er nå de etableres - og dukker de opp her bør du ta grep snarest!

VEPSEBOL PÅ HUSET: Det er i april og mai at stikkevepsen begynner å bygge på vepsebolet sitt, og det er slett ikke uvanlig å se vepsebol hengende på husvegger. Dukker det opp et vepsebol ved boligen din, bør du fjerne det så snart som mulig. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Du trenger ikke å bekymre deg for vepsestikk nå, for det er først i slutten av juli og i august at vepsen kan bli aggressiv mot oss mennesker.

Men det er likevel god grunn til å være obs på vepsebol i april og mai - og er du det, kan du redusere sjansen for å bli stukket i sommer!

Bygger vepsebol nå

Det må først nevnes: Stikkevepsen er ikke å regne som et klassisk skadedyr, ifølge FHI, men heller et av de viktigste insektene for vårt økosystem. Daglig fanger de et stort antall fluer, sommerfugllarver og andre insekter som kan være skadedyr.

Veps sørger også for pollinering, altså befruktning av flere blomsterarter. Skulle stikkeveps som rase dø ut, ville dette ført til en kraftig endring i plantesammensetningen i verden. Derfor er vi helt avhengig av vepsens innsats.

- Veps er ikke plagsomme for mennesker om våren, for da er de opptatt med å jobbe for å etablere samfunnet sitt, forteller Anders Aak, forsker ved seksjon Skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

Med «samfunnet» menes altså vepsebol.

Men - selv om stikkevepsen ikke plager deg nå, kan de bli svært vanskelig å ha med å gjøre i sommer dersom vepsens samfunn etableres nært boligen din.

Her plasseres vepsebolet

For ikke sjelden bygger veps mer enn gjerne bolet sitt tett på hus, for eksempel i takutspring, luftekanaler eller loft dersom de kommer seg inn der.

Og det er særlig i slike tilfeller at vepsen kan bli et stort problem for oss på sensommeren.

- Da er vepsen mer opptatt av å spise og jakte sukkerholdig næring. I denne perioden kan den være ekstra plagsom, sier Inger Kringlebotten ved Norsk Hussopp Forsikring.

Og verre blir det dersom vepsen har bygget reir rett ved huset ditt. Så vil du slippe daglige vepse-angrep på terrassen din er det altså nå du bør ta grep, anbefaler ekspertene.

- Ser du at et vepsebol er i ferd med å etableres rett ved inngangsdøra bør du fjerne dette med én gang før det kommer tusenvis av veps der, råder Aak.

Slik fjerner du vepsebol

Kringlebotten understreker at selv om stikkeveps kan lage bol i hus, er det ikke kjent at de kan skade konstruksjonen.

Men hvem vil vel risikere å bli stukket hver dag fordi det henger et vepsebol under takrenna?

Og ser du at et vepsebol begynner å ta form utenfor huset nå, har Kringlebotten følgende å si:

- Det er enklere å fjerne et lite vepsebol med få veps, enn en koloni som har hatt hele våren og sommeren på å formere seg.

Så hvordan fjerne vepsebol?

Kringlebotten tipser:

  • Ta en plastpose rundt vepsebolet, knyt igjen posen og legg den i fryseren, så dør vepsen i løpet av noen timer. Pass på å dekke deg til slik at du ikke blir stukket.
  • Du kan også benytte insektmiddel og spraye rett opp i bolet. Les eventuelt bruksanvisning og få tips og råd fra forhandler før du setter i gang.
  • Er bolet stort og du er i tvil om dette er noe du kan håndtere selv, anbefaler vi å ta kontakt med fagkyndige.

Fjerne vepsebol på kvelden

  • Skal du forsøke å fjerne vepsebolet selv, bør du pakke deg godt inn med tette klær.
  • Støvler, regntøy med hette, hansker og briller, gjerne med snøre eller strikk der plaggene er «åpne», er gode beskyttelsesantrekk.
  • Det beste tidspunktet for å bekjempe et vepsebol, er om kvelden eller natten. De lave temperaturene gjør at vepsen er på sitt roligste på denne tiden av døgnet.
  • Kjøp et innsektsmiddel, les etiketten på preparatene nøye og bruk egnet verneutstyr mot kjemikaliene. Middelet er giftig, ikke bare for vepsen, men også for deg. Sørg derfor for at du ikke blir overeksponert.

Tips hentet fra Oslo Veggdyrkontroll AS

Forebyggende tiltak mot vepsebol

Det beste er selvsagt å passe på at stikkevepsen ikke får mulighet til å sette i gang byggingen i nærheten av hjemmet ditt i det hele tatt.

Og det er altså på våren og tidlig sommer at det er mest hensiktsmessig og enklest å gjøre forebyggende og bekjempende tiltak, råder Kringlebotten.

Hun har da følgende nøkkeltips:

- Sikre sprekker og luker og tette eventuelle åpninger slik at dronningene ikke kan komme inn i boligen og starte bygging av vepsebol, sier hun.

Vepsekolonier er ettårige og dør i løpet av høsten, og vepsebolet brukes ikke igjen.

- Men det er likevel viktig å sikre at det ikke kommer veps inn samme sted som du nettopp har hatt bol, avslutter Kringlebotten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer