Hvordan fjerne vepsebol?

Fjern vepsebol før det er for sent!

Biolog frykter vepseår i år.

BØR FJERNES: Har du disse rundt huset? Da bør de fjernes nå, sier biolog. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BØR FJERNES: Har du disse rundt huset? Da bør de fjernes nå, sier biolog. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Var du plaget av mye veps rundt huset eller hytta i fjor sommer? Da bør du passe på i år, for denne sommeren kan det bli vepseår.

Skulle du overse et lite vepsebol i april eller mai, kan det i løpet av sommeren utvikle seg til å bli et gigantbol som rommer flere tusen veps Stein Nordstein, Anticimex

– Vepseår inntreffer annet hvert år, i partallsår. I fjor var det forholdsvis lite veps, så vi regner med at det blir flere i år, sier biolog Stein Norstein i Anticimex, som jobber med skadedyrkontroll.

FRYKTER VEPSEÅR: Stein Nordstein i Anticimex tror det kan bli vepseår i år. Foto: Anticimex
FRYKTER VEPSEÅR: Stein Nordstein i Anticimex tror det kan bli vepseår i år. Foto: Anticimex Vis mer

Se etter nye bol

Dersom du hadde et bol i nærheten i fjor, og ikke har fjernet det, bør det gjøres nå. Bolene brukes ikke igjen, men fjerningen av det kan gjøre at neste bol ikke havner på samme sted.

Selv om vepsesamfunnene er ettårige, overlever dronningen. Hun overvintrer, og vil bygge nytt bol i nærheten av det gamle når våren kommer.

Norstein anbefaler derfor folk å sjekke loft og vegger i huset før våren kommer og vepsene blir aktive.

– Fjerner du alt som er av gamle bol nå, er det lettere å se om det kommer nye. De store bolene vil på denne tiden av året alltid være tomme og enkle og fjerne, sier han.

Gamle bol kan skjæres ned med et skarpt redskap og hives. Dersom du ser et nytt bol, så bør også dette fjernes så raskt som mulig, sier Nordstein.

VEPSEÅR: I løpet av sommeren vil tusenvis av disse bo i ett bol. Foto: Shutterstock
VEPSEÅR: I løpet av sommeren vil tusenvis av disse bo i ett bol. Foto: Shutterstock Vis mer

– Små bol som dukker opp utover våren er mest sannsynlig av årets bol og kan huse én dronning og 15 til 20 arbeidsveps.

Selv om du kan bli stukket når du fjerner dette, så er det bedre enn å la det være.

– Skulle du overse et lite vepsebol i april eller mai, kan det i løpet av sommeren utvikle seg til å bli et gigantbol som rommer flere tusen veps. Da er det langt mer risikabelt å fjerne bolet, og du bør kontakte profesjonelle.

Vær obs på at flere er allergiske mot vepsestikk, så er du i tvil om du er allergisk, så overlat jobben til noen andre.

GAMMELT BOL: Ser du et slikt bol i nærheten, så er det tomt og bør fjernes. Foto: Anticimex
GAMMELT BOL: Ser du et slikt bol i nærheten, så er det tomt og bør fjernes. Foto: Anticimex Vis mer

Leter etter bolig

– Hvis du ser veps i april er det stor sjanse for at det er dronningen som leter etter et sted å etablere seg. Avkommet, arbeiderne, kommer fra mai og utover, sier Nordstein.

Verken forskere eller skadedyreksperter er helt sikre på hvorfor vi får vepseår, og hvorfor disse inntreffer annethvert år.

– En teori er at et år med få dronninger gir flere veps. Dronningene slipper å konkurrere om egnete bolplasser og kan bruke mer krefter på å skaffe mat til avkommet, sier Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Også værforhold og genetiske reguleringsmekanismer spiller inn, og påvirker vepsens evne til å formere seg.

– Når alle tilfeldige faktorer som gagner vepsen klaffer, kan det oppstå ekstra store vepseår med enorme mengder veps. Sist det skjedde var i 2014, sier Ødegaard.

Greit å drepe veps?

Mange lurer kanskje på om det er greit å ta livet av veps, siden det anbefales å verne om humler eller bier.

Rådgiver Torstein Kvamme ved Norsk institutt for bioøkonomi påpeker at det ikke er noen vits i å fjerne alle vepsebol i området, men han skjønner at man ønsker å bli kvitt det hvis det er et i nærheten.

- Vepsen betyr ikke så mye pollineringsmessig som bier. Dersom den er plagsom, er det greit å fjerne den, sier Kvamme, men legger til at det derimot ikke har noen hensikt å bekjempe alt som er hvis det i utgangspunktet ikke oppleves som noe problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer