Fjerne mose?

Noen liker mose, andre ikke. Det finnes flere måter å fjerne den på.

Publisert
Sist oppdatert

Mose er det mange meninger om. Noen synes den er pen å se på og bruker den i blomsterdekorasjoner, noen mener den er behagelig å gå på og synes det er deilig med litt mose både i egen plen og i skogen.

Andre liker ikke mose, spesielt ikke i egen plen, fordi den fortrenger gresset og etterlater seg stygge sår i plenen når den blir revet i biter etter å ha blitt utsatt for slitasje ved aktiviteter i hagen.

Mose er i og for seg en interessant vekst, siden den ikke har røtter, blomster eller frø, men endrer tilstand fra generasjon til generasjon, og veksler mellom å vokse gjennom celledeling og spre seg ved hjelp av sporer.

Det finnes rundt 10 000 forskjellige arter i følge Wikipedia, og kan deles inn i tre hovedgrupper: bladmoser, levermoser og nålkapselmoser.

Mose blir også brukt til brensel som en del av torv, og til røyking av malt i whiskeyproduksjon.

I motsetning til det meste annet vokser den også på trær.

Les også: Snart på tide å ta hekken?

Mekanisk eller biologisk fjerning?

Det mest utbredte er at man fjerner mose med rå makt, enten for hånd eller med maskiner. Hvis det er et område med bare mose kan du bruke en metallrive og rett og slett rive den løs. Så er det tid for å legge plen på nytt: Lufte, legge på ny jord, valse, gjødsle og så så gressfrø.

Men som regel er det snakk om mose nede i plenen, at bunnen mellom gresstråene er dekket av mose slik at det ikke kommer luft og næringsstoffer til røttene. Da bruker man gjerne maskinell hjelp, en mosefjerner.

Fjerne mose?


Mosefjernere er elektriske eller bensindrevet. De har alle roterende spiler som graver seg ned mellom gresstråene og tar med seg mosedotter på vei opp igjen. Samtidig lufter de plenen slik at det kommer lys og luft til.

En elektrisk mosefjerner koster fra ca 1.500 kroner og oppover.

Hvis du ikke har lyst til å eie din egen mosefjerner finnes det maskiner til utleie. Disse koster deg rundt 300 kroner dagen, eller omtrent 600 for en helg. Da får du gjerne en kraftig sak som gjør jobben, enten elektrisk eller bensindrevet.

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Mosefjernere har oppsamlingsboks på samme måte som en gressklipper, og du bruker den i grunnen på samme måte. Du ser når den har fått med seg det den skal.

En alternativ måte å fjerne mose på er å bruke kjemiske midler. Siden mose og gress er svært forskjellige når det gjelder næringsopptak finnes det midler som dreper mosen og samtidig er næring for gresset.

Noen tror at bare ved å kalke plenen så fjerner du også mosen, men det er ikke så enkelt. Bakgrunnen for denne myten er at man sørger for ekstra næring til gresset, slik at mosen ikke får grobunn. Da må du tilby mer enn kalk, som fullgjørsel og kalksalpeter. Kalkingen kan du gjøre tidlig, f.eks. i april, så kan du fortsette med fullgjødsel i mai og kalksalpeter senere om sommeren. Da får du en frisk plen som kan ha litt mose i bunnen.

Men skal du ta knekken på større mengder mose bruker du hardere stoffer, da snakker vi om kjemisk utrydding. Det er ikke snakk om giftstoffer, men en blanding av jernsulfat og gjødselstoffer. Mose tåler ikke jernsulfat, mens det er mat for plenen - en praktisk kombinasjon!

Kjemisk mosefjerner finnes fra mange leverandører og leveres som pulver, til å drysse på eller blandes ut med vann, eller i konsentrert flytende form. Det har også kommet en smart løsning med innebygd dyse, hvor du kobler kannen rett på vannslangen.

Etter en uke vil du se forskjell, mosen blir svart og forsvinner, mens gresset blir styrket og blir friskere enn før. Det er ihvertfall det som står på pakkene - vi skal straks teste dette og sjekke om det faktisk stemmer...

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Generelt vedlikehold av plen

Men det er alltid en grunn til at det vokser mose i plenen, og den er ganske enkelt at vilkårene for trivsel er høyere for mose enn for gress. Vil du at gresset skal ha overtaket må det få litt hjelp - det er dette som kalles kultur (og gjelder faktisk på alle områder i livet - alt det gode kommer ikke alltid av seg selv).

Gresset liker det lyst og solrikt - mosen foretrekker skygge
Gresset liker lett fuktig og næringsholdig jord - mosen liker våt, sur og næringsfattig jord.

Plenlufter/vertikalskjærer Foto: Produsenten
Plenlufter/vertikalskjærer Foto: Produsenten Vis mer


Sørger du for å lufte plenen, og ikke la gressbunnen tettes til av gammelt gress og avfall, men kjører over med en plenlufter/vertikalskjærer (det er en dyr maskin du gjerne leier) i blant har du et godt utgangspunkt. Kombinert med riktig gjødsling får du en plen du kan trives med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer