Fjerne mose?

Noen liker mose, andre ikke. Det finnes flere måter å fjerne den på.

Publisert
Sist oppdatert

Mose er det mange meninger om. Noen synes den er pen å se på og bruker den i blomsterdekorasjoner, noen mener den er behagelig å gå på og synes det er deilig med litt mose både i egen plen og i skogen.

Andre liker ikke mose, spesielt ikke i egen plen, fordi den fortrenger gresset og etterlater seg stygge sår i plenen når den blir revet i biter etter å ha blitt utsatt for slitasje ved aktiviteter i hagen.

Mose er i og for seg en interessant vekst, siden den ikke har røtter, blomster eller frø, men endrer tilstand fra generasjon til generasjon, og veksler mellom å vokse gjennom celledeling og spre seg ved hjelp av sporer.

Det finnes rundt 10 000 forskjellige arter i følge Wikipedia, og kan deles inn i tre hovedgrupper: bladmoser, levermoser og nålkapselmoser.

Mose blir også brukt til brensel som en del av torv, og til røyking av malt i whiskeyproduksjon.

I motsetning til det meste annet vokser den også på trær.

Les også: Snart på tide å ta hekken?

Mekanisk eller biologisk fjerning?

Det mest utbredte er at man fjerner mose med rå makt, enten for hånd eller med maskiner. Hvis det er et område med bare mose kan du bruke en metallrive og rett og slett rive den løs. Så er det tid for å legge plen på nytt: Lufte, legge på ny jord, valse, gjødsle og så så gressfrø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer