Flekkfjerning og kjerringråd:

Fjerner flekken på et blunk!

Flekker med permanent tusj, eller sprittusj, kan virke som en umulig oppgave å fjerne fra plaggene dine. Men vi har trikset som funker på null komma niks!

TAR FLEKKEN: Dersom du har vært uheldig å søle sprittusj på tekstil, så kan det være en vanskelig sak å fjerne. Da er det anbefalt at du prøver dette enkle trikset. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har klærne til barna blitt dekket av tusjflekker? Og enda værre - sprittusj? Det kan være en vanskelig, om ikke umulig oppgave å begi seg utpå, dersom du prøver å vaske dem vekk.

Men det finnes et kjerringråd som er verdt å teste dersom du vil redde plagget.

Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Orkla, forteller at det finnes en måte man kan få bukt med tusjflekkene på.

Bruk rødsprit

Man kan nemlig bruke rødsprit. Den inneholder etanol som gjør at man får løst opp fargestoffet og løsemiddelet.

I VANNBAD: Rødspriten skal varmes i vannbad. Her ble sidevasken fylt med varmt vann og litt rødsprit helt i en skål som ble satt i vasken. Foto: Celina Stamper
I VANNBAD: Rødspriten skal varmes i vannbad. Her ble sidevasken fylt med varmt vann og litt rødsprit helt i en skål som ble satt i vasken. Foto: Celina Stamper Vis mer

- Tusj og blekk inneholder ofte organiske løsemidler, og mindre vann. Ved å benytte seg av rødsprit eller etanol, som også er organiske løsemidler, benytter man seg av prinsippet at likt løser likt, sier hun og legger til:

- Så ettersom tusj og blekk inneholder organiske løsemidler fungerer det fint å bruke et annet organisk løsemiddel til å fjerne flekken. Hvis man bare bruker vann, som ikke er et organisk løsemiddel, så er det så ulikt innholdet i tusjen og blekket at det blir vanskelig å løse opp flekken.

Slik gjør du:

  • Fukt flekken med lunken/varm rødsprit.
  • Hell deretter litt flytende vaskemiddel på flekken og la det virke opptil ½ time.
  • Vask deretter med så høy temperatur som tekstilen tåler.
SPYLERVÆSKE: Dette tipset bør du virkelig prøve neste gang du fyller på med spylervæske, spesielt om du sliter med at det blir mye søl! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis A. Hagbru og Håvard Bjørnerem. Vis mer

En liten lærepenge:

Husk å holde ting med farge unna når du putter rødsprit på produktet. Vi la t-skjorten på en pose med blå skrift. Denne farget dessverre rett over på t-skjorten ettersom rødspriten løftet av fargen på posen. Vi tok derfor ekstra med rødsprit på og fargen fra posen forsvant etter vask.

FLEKKEN ER BORTE: Resultatet ble kjempebra og flekkene lysnet fort! Foto: Celina Stamper
FLEKKEN ER BORTE: Resultatet ble kjempebra og flekkene lysnet fort! Foto: Celina Stamper Vis mer

NB! Husk at rødsprit er meget brannfarlig og kun må varmes i vannbad.

- Flekken skal forsvinne nokså umiddelbart i kontakt med rødsprit, så når man ser at flekken avtar, så skyll godt. Hell deretter flytende vaskemiddel på flekken og la dette virke i cirka 30 minutter før vask, forteller Skaar.

Lykke til med flekkfjerningen!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer