Thermacell:

Fjernes fra butikkene

Fagmiljøene er bekymret for langtidsvirkningen av virkestoffene i populær «myggjager».

FASES UT: XXL faser nå ut myggbekjempere som skal være skadelige for miljøet. På bildet kan man se at ampullene er borte fra hyllene. Foto: Celina Stamper
FASES UT: XXL faser nå ut myggbekjempere som skal være skadelige for miljøet. På bildet kan man se at ampullene er borte fra hyllene. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ikke spis, drikk eller røyk ved bruk av produktet» står det på sikkerhetsmerkingen til noen av Thermacells myggbekjempende produkter.

Produkter som inneholder virkestoffene pyretroider, i form av d-allethrin og prallethrin, har skapt engasjement den siste tiden. Saken har også blitt omtalt i Ságat.

Langtidsvirkningen til den populære «myggjageren» fra Thermacell kan vise seg å være skadelig for miljøet, biene og katten din, ifølge norske fagmiljøer.

Nå fjerner XXL dem og flere andre produkter med virkestoffene i fra hyllene.

Faser ut salget

- Vi i XXL har jobbet lenge med å redusere bruken av kjemikalier som kan medføre skade på mennesker og miljø. Bruk av biocider og biocidbehandlede produkter er et tema vi har vært spesielt oppmerksomme på. Vi har blant annet valgt å fase ut salget av produkter som inneholder prallethrin, forteller kommunikasjonsdirektør i XXL, Andreas Nyheim.

Han forteller at begrunnelsen blir tatt fordi prallethrin kan medføre skade på vannlevende organismer og pollinerende insekter, og at de heller ikke godt nok kjenner til eventuelle skadevirkninger for mennesker.

- Vi i XXL selger produkter som blant annet brukes til friluftsliv, og bruk av skadelige kjemikalier ute i naturen kan få negative konsekvenser for biologisk mangfold. Selv om noen kjemikalier er godkjent for bruk i visse sammenhenger, jobber vi generelt for å redusere bruken og begrense skadevirkninger, forteller han.

Virker paralyserende

- Pyretroider er nervetoksiner som virker paralyserende ved høy konsentrasjon. Ved lav konsentrasjon virker de likevel relativt snille for mennesker, da vi raskt metaboliserer dem, men om det blir noen toksiske effekter ved langvarig repetert lavdosebruk er mer uklart, sier Tim Hofer i Folkehelseinstituttet.

Han legger til at d-allethrin per dato er tillatt for bruk i EU.

- Dog ligger det et forslag for at d-allethrin skal forbys grunnet at det virker som at det finnes litt forurensing i produktet i tillegg til andre stoffer som kan være toksiske, som blant annet nedbrytningsprodukter fra sollys, forteller han og legger til at dette forslaget mest sannsynlig behandles til høsten eller mot vinteren

Hofer forteller at også prallathrin skal opp til behandling i EU.

De samme miljøeffektene

WWF er negative til bruk av d-allethrin og prallethrin.

- D-allethrin er fremdeles under utredning av EU, og det er fortsatt mye vi ikke vet. Ifølge Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA), er stoffet svært giftig for vannlevende organismer, i tillegg til at det er giftig for folk om det svelges eller pustes inn. Siden stoffet brukes for å ta livet av veps, fluer og maur, er det nok også giftig for mange insekter, inkludert pollinatorer. Hvor stor effekt det har på et område, er vanskelig å vite noe om, men det er et kraftig giftstoff som i minst mulig grad burde spres i naturen, sier generalsekretær Karoline Andaur til DinSide.

Hun kommenterer også på erstatningsstoffet prallethrin, som nå tar over for d-allethrin i butikkene.

- Så vidt vi kan se har prallethrin de samme miljøeffektene som d-allethrin, og dette er begge giftstoffer som i minst mulig grad bør spres i naturen. Vi står midt i en naturkrise, der en rekke studier viser at mengden insekter, inkludert livsviktige pollinatorer, går kraftig ned verden over. Da er det lite lurt å bidra til ytterligere forverring gjennom å legge nye steiner til byrden, forklarer hun.

Ikke full oversikt over egenskaper og risiko

Marianne Stave Sekkenes, fungerende seksjonsleder i miljøgift- og tilsynsavdelingen i Miljødirektoratet, forteller at siden d-allethrin er et virkestoff som ikke er ferdig vurdert i EU ennå, har de ikke full oversikt over stoffets egenskaper og risiko ved bruk.

Hun forklarer at myggmidler er såkalte biocider, som er omfattet av et felles regelverk som gjelder for hele EU/EØS. Slike biocider må gjennom en grundig risikovurdering og godkjennes av myndighetene før de kan plasseres på markedet.

- Både virkestoffene og de produktene de inngår i må vurderes og godkjennes separat, og for virkestoffene gjøres en vurdering som gjelder for hele EU/EØS, forteller hun.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Sekkenes forklarer at noen produkter lovlig kan være på markedet i en overgangsperiode før de – eller virkestoffene de inneholder – er ferdig godkjent, hvis de oppfyller visse kriterier, men da uten en godkjenning fra myndighetene.

- Informasjon fra produsenten tilsier at stoffet er farlig ved svelging og innånding, og er meget giftig for vannlevende organismer. Tyske myndigheter har foreslått at stoffet skal få en harmonisert klassifisering, blant annet som giftig ved svelging, forårsaker organskader, mistenkt å kunne skade forplantningsevnen, gi fosterskader og å være arvestoffskadelig, i tillegg til meget giftig, med langtidsvirkning, for liv i vann.

Hun forteller at dette forslaget heller ikke er ferdig behandlet, men at det er grunn til å være forsiktig med bruk og innånding av d-allethrin.

- Stoffvurderingen av prallethrin er heller ikke ferdig i EU ennå, så vi har ikke full oversikt over stoffets egenskaper og risiko ved bruk. Prallethrin har derimot en harmonisert klassifisering som tilsier at stoffet er giftig ved innånding og farlig ved svelging. I tillegg er det meget giftig for vannlevende organismer og kan ha langtidsvirkninger for liv i vann.

Full forståelse

Det er Noragent AS som distribuerer Thermacels produkter i Norge.

- Vi er klar over at det medfører en miljørisiko, derfor merket med det. Ingenting med Thermacell er ikke henhold til reglementet og det er heller ikke noe dramatikk rundt det fra vår side, forteller Thomas Holmen-Jensen, daglig leder i Noragent AS til DinSide.

- Det er opp til hver enkelt forhandler om hvilke produkter de ønsker å ha i porteføljen sin, sier han.

I sikkerhetsmerkingen av produktet står det at man ikke skal bruke kjemikaliene rundt mat, drikke og røyk.

Holmen-Jensen forklarer at sikkerhetsmerkingen handler om at kjemikaliene i produktet må merkes med sikkerhetsmerkingen uavhengig av mengden.

- Da er det en faresetning som må følge det produktet. Når det gjelder selve produktet må man følge bruksanvisningen. Produktet som bruker kjemikaliet er for å regulere den lille mengden som slippes ut. Vi og Thermacell er under oppfatning om at produktet ikke utgjør noen risiko for mennesker eller miljø, brukt riktig, sier han.

Likevel mener han folk sammenlikne bruken av dette produktet som alt annet.

- Dersom produktet misbrukes og man dumper store mengder av produktet i sjøen, vil det selvfølgelig utgjøre en risiko. Det samme gjelder jo om man hiver en malingsbøtte i sjøen, sier han.

Han forteller at de behandler kjemikaliene etter lovverket.

- Samtidig har vi full forståelse for at noen forhandlere velger å ta noen prinsipielle avgjørelser om sortimentet sitt, og dermed at noen produkter faller utenfor, svarer Holmen-Jensen til XXLs avgjørelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer