Fjernet corona-løfter i Finn-annonse

Det er ikke dokumentert at luftrenseren dreper Covid-19-viruset.

CORONA-RENSER: Mandag lå denne annonsen ute på Finn.no. Etter at Dinside tok kontakt med Daikin, ble den endret. Skjermdump: Finn.no
CORONA-RENSER: Mandag lå denne annonsen ute på Finn.no. Etter at Dinside tok kontakt med Daikin, ble den endret. Skjermdump: Finn.no Vis mer
Publisert

Mandag formiddag kom Dinside over en annonse på Finn.no, der firmaet Gas-Come Marine Motors i Horten kunne reklamere for en luftrenser fra Daikin som ifølge annonsen «dreper virus som Corona».

Kort tid etter at vi tok kontakt med produsenten av luftrenseren, ble annonsen coronafri.

- Har valgt å fjerne det i annonsen

I den opprinnelige annonsen ble det reklamert med at luftrenseren fra Daikin til 8.300 kroner, både dreper virus som Corona og H1N1, altså svineinfluensa.

Kort tid etter at Dinside tok kontakt med produsenten, ble annonsen endret. Nå står det at den dreper fugleinfluensa-virus som H5N1.

Vi har tatt kontakt med Gorm Lenes, som er daglig leder i Gas-Come Marine Motors.

Han sier til Dinside at luftrenseren dreper blant andre luftbårne fugleinfluensa-virus og svineinfluensa virus, noe som er dokumentert ved testing i laboratorium.

Lenes forteller videre at den også fjerner mange typer bakterier, pollen og soppsporer.

- Luftrenseren bryter ned proteinet i virus, og alle virus er bygd opp av protein. Men siden den ikke er testet spesifikt for coronavirus har jeg valgt å fjerne det i annonsen inntil det er dokumentert, sier Lenes.

Han sier videre at det ikke er filteret i en luftrenser som dreper virus, men en patentert Daikin Streamer-teknologi som dreper virus. Altså har ikke størrelsen på filteret noe å si, men det er snakk om en oksidativ nedbryting, som skal være en effektiv måte å bryte ned luftbårne viruspartikler på, ifølge Lenes.

- Tar avstand fra denne typen markedsføring

Vi har tatt kontakt med Daikin Norge, for å spørre om luftrenseren faktisk dreper virus, og hva de syns om at forhandlere av Daikin reklamerer for et av produktene deres på denne måten.

- Det eksisterer ingen dokumentasjon på at Flash Streamer som sitter i Daikin luftrenser har noen effekt på Covid-19. Det er dermed ikke akseptabelt at våre forhandlere markedsfører produktet på denne måten, og Daikin Norge tar avstand fra alle slike påstander og denne typen markedsføring, sier daglig leder Fredrik Engh til Dinside.

Engh forteller videre at det er dokumentert at luftrenseren kan bryte ned virus, men at det ikke er dokumentert at den har noen effekt på Covid-19.

- Resultatet på det testede type virus kan ikke direkte overføres til andre typer virus eller andre omgivelser.

Han sier videre at den aktuelle forhandleren ble kontaktet umiddelbart etter at de ble gjort oppmerksomme på dette, og at alle kampanjer til deres kjennskap nå skal være stoppet. Engh legger til at alle forhandlere av Daikin er frittstående selskap uten noen direkte tilknytning til dem som selskap.

- Eventuell feilaktig markedsføring står derfor for deres regning, påpeker Engh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer