Baderom, oppussing og dusj:

Flere glemmer dette med dusjkabinettet

Det finnes tusenvis av valg man kan ta ved oppussing av bad. Har du et dusjkabinett, eller tenker å kjøpe deg et, bør du huske på én ting.

DUSJKABINETT: Det er både fordeler og ulemper ved å ha et dusjkabinett. Foto: brizmaker/Shutterstock/NTB

DUSJKABINETT: Det er både fordeler og ulemper ved å ha et dusjkabinett. Foto: brizmaker/Shutterstock/NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du pusse opp badet? Enten du tenker en helrenovering eller du kun vil bytte ut et par møbler for et litt freshere uttrykk? Uansett hva du velger, kan det være lurt å sjekke ut de forskjellige mulighetene som finnes.

Selv om flere og flere velger å lage dusj rett på flisene med glassdører rundt, er det også noen som holder seg til det gode, gamle dusjkabinettet - som kanskje ikke er så gammelt, heller. Det har nemlig et par fordeler, ifølge Coop Obs Bygg:

Kan føre til slitasje

Coop Obs Bygg skriver i en artikkel at et dusjkabinett gir mange fordeler, men den viktigste er kanskje tryggheten ved at du ikke dusjer rett ned på badegulvet. Dette kan over tid føre til slitasje som kan få dyrebare konsekvenser.

Kategorisjef for bad og VVS, Morten Karlsen, forteller at de vanligste områdene for lekkasje på baderom finner du rundt sluket.

– Membran i gulvet er sikkert, men ikke så sikkert som et dusjkabinett. Med et dusjkabinett garanterer du at vannet ikke berører sluk, gulv eller fliser. Du sørger også for at alt vannet skylles vekk og ikke blir liggende, slik det kan gjøre om gulvet i utgangspunktet er skjevt, forklarer Morten Karlsen.

Han legger også til at det kan være ekstra nyttig med et dusjkabinett i en eldre bolig som man ikke selv har pusset opp. Det er fordi man ikke kan vite hva som skjuler seg bak veggene.

– Fugene på flisene er nemlig ikke vanntette, sier Karlsen.

Det er nok av kriker og kroker i hjemmet man bør rengjøre, og en av dem er såpedispenseren på vaskemaskinen. Vis mer

«Den klassiske» lekkasjen

Roy Malmo Nilsen, daglig leder i Anticimex Forsikring, forteller at flere ikke vet om dusjkabinettets bakside, og at det er viktig å opplyse om ved salg.

- Å sette inn dusjkabinett kan være bra, men du må ikke glemme å rense sluket. Ofte setter man kabinettet over et sluk og tenker at «nå er alle sorger slukket», sier han.

Han forklarer at en dyktig takstmann ikke vil betrakte et dusjkabinett som økning av verdien på boligen.

- Dessuten, «takstmann» er i dag en «middelaldersk» yrkesbetegnelse i boligsalgssammenheng, fordi det er tilstandsrapport utført av en bygningssakkyndig som teller. Det er i dag eiendomsmeglerne som setter markedsverdien, og den bygningssakkyndige vurderer bygningstilstanden.

Men med hår og såperester bygger det seg raskt opp for høy vannstand i sluket, som kan føre til at sluket tettes. Alle sluk må regelmessig renses for å unngå at det tetter seg. Det gjelder heller ikke bare på badet og vaskerommet, men også utvendig på taket og terrassen.

- Tette sluk fører til «den klassiske» lekkasjen i gulvet, sier han og legger til:

- Baderommet skal jo være et våtrom og tåle vann, så man skal ikke fire på kravene til rommet bare fordi man velger et dusjkabinett.

Tusenvis av inspeksjoner

Nilsen forteller at Anticimex utfører tusenvis av inspeksjoner hvert år, og de vet om utfordringen med at folk ikke renser sluk som ikke man kommer til uten å flytte på dusjkabinettet.

- Dusjkabinett er ingen «quick fix», kanskje enda mer tungvint når det kommer til rensing av sluk.

Til det svarer Karlsen i Coop Obs Bygg:

- På våre dusjkabinetter er det et avtakbart frontpanel som hektes av for å komme til sluket. Har man et bad hvor sluket ligger helt inne i kroken, må en som nevnt over dra kabinettet frem for å nå sluket.

Karlsen forteller også at det finnes smarte sluker med «hårfelle» og filter en kan sette inn for å minske fare for tetting, som enkelt kan renses uten å måtte åpne det nedre sluket.

Forsikring på badet

Og dersom man opplever at man får lekkasje på badet, dekker heller ikke forsikringa et helt nytt bad ifølge Nilsen.

- Det finnes «våtromsbevis», men det er langt fra alle forsikringsselskaper som har. Har du det, dekkes også selve årsaken til lekkasjen/skaden, sier han.

Nilsen forklarer at de vanlige «super»-forsikringsvilkårene dekker kun fornying av gipsplater på gulv, vegger og tak, altså følgeskadene.

- Forsikring skal ikke finansiere vanlig vedlikehold, og forutsetningen er at et våtrom skal være tett. Det er noe annet om et vannrør sprekker og et avløp skades så det blir en lekkasje. Dette er plutselige og uforutsette skader som ofte normalt dekkes av bygningsforsikringer, sier Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer