Ferdigattest

Flere kjøper ubeboelige leiligheter

Forbrukerrådet sier at rot med ferdigattesten kan bli katastrofalt for boligkjøperne.

FRA DRØM TIL MARERITT: Flere boligkjøpere har opplevd å kjøpe det de tror er drømmeleiligheten, for så å få ferdigattest i etterkant av kjøpet som viser at boligen er ulovlig og ubeboelig. I ett tilfelle ble en loftsleilighet totalrenovert før kjøperen fikk greie på at den var ulovlig å bo i. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FRA DRØM TIL MARERITT: Flere boligkjøpere har opplevd å kjøpe det de tror er drømmeleiligheten, for så å få ferdigattest i etterkant av kjøpet som viser at boligen er ulovlig og ubeboelig. I ett tilfelle ble en loftsleilighet totalrenovert før kjøperen fikk greie på at den var ulovlig å bo i. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

De siste dagene har NRK fortalt flere historier om folk som har kjøpt leilighet hvor de i ettertid får beskjed om at leilighetene er ulovlige å bo i:

  • Andreas Henriksen kjøpte en loftsleilighet i Moss som han og samboeren pusset opp. Seks måneder etter innflytting fikk de beskjed om at det var ulovlig å bo i leiligheten. Henriksen gikk rettens vei og fikk medhold, men selskapet som solgte ham leiligheten er konkurs, så det er usikkert om han får kjøpesummen tilbake.
  • Margrethe og Christian kjøpte en leilighet i Tønsberg som er del av et sameie med ni leiligheter som fikk ferdigattest fra kommunen i 2017. I ettertid har det imidlertid blitt avdekket at forutsetningene som lå til grunn for ferdigattesten, ikke var riktige, og dermed er også deres leilighet ulovlig å bo i.

- Katastrofe for de som rammes

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet påpeker overfor NRK at det ikke er uvanlig å havne i denne situasjonen, men at tilfellet til Henriksen, for eksempel, er ekstremt sjeldent.

- Vi snakker jevnlig med folk som får godkjenningen trukket tilbake. Dette er en katastrofe for dem som opplever det, sier Iversen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer