Ferdigattest

Flere kjøper ubeboelige leiligheter

Forbrukerrådet sier at rot med ferdigattesten kan bli katastrofalt for boligkjøperne.

FRA DRØM TIL MARERITT: Flere boligkjøpere har opplevd å kjøpe det de tror er drømmeleiligheten, for så å få ferdigattest i etterkant av kjøpet som viser at boligen er ulovlig og ubeboelig. I ett tilfelle ble en loftsleilighet totalrenovert før kjøperen fikk greie på at den var ulovlig å bo i. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FRA DRØM TIL MARERITT: Flere boligkjøpere har opplevd å kjøpe det de tror er drømmeleiligheten, for så å få ferdigattest i etterkant av kjøpet som viser at boligen er ulovlig og ubeboelig. I ett tilfelle ble en loftsleilighet totalrenovert før kjøperen fikk greie på at den var ulovlig å bo i. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

De siste dagene har NRK fortalt flere historier om folk som har kjøpt leilighet hvor de i ettertid får beskjed om at leilighetene er ulovlige å bo i:

  • Andreas Henriksen kjøpte en loftsleilighet i Moss som han og samboeren pusset opp. Seks måneder etter innflytting fikk de beskjed om at det var ulovlig å bo i leiligheten. Henriksen gikk rettens vei og fikk medhold, men selskapet som solgte ham leiligheten er konkurs, så det er usikkert om han får kjøpesummen tilbake.
  • Margrethe og Christian kjøpte en leilighet i Tønsberg som er del av et sameie med ni leiligheter som fikk ferdigattest fra kommunen i 2017. I ettertid har det imidlertid blitt avdekket at forutsetningene som lå til grunn for ferdigattesten, ikke var riktige, og dermed er også deres leilighet ulovlig å bo i.

- Katastrofe for de som rammes

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet påpeker overfor NRK at det ikke er uvanlig å havne i denne situasjonen, men at tilfellet til Henriksen, for eksempel, er ekstremt sjeldent.

- Vi snakker jevnlig med folk som får godkjenningen trukket tilbake. Dette er en katastrofe for dem som opplever det, sier Iversen.

Når brukstillatelsen trekkes tilbake er det nemlig lite du kan gjøre. Det du kan gjøre er å finne ut hva som skal til for å kunne flytte inn igjen, men i mellomtiden må du sannsynligvis flytte ut. Havner du i en slik situasjon, er det lurt å kontakte selger og fremme en formell klage, legger Iversen til.

Du kan bo i bolig uten ferdigattest, men ikke alltid

Men, hva er en ferdigattest?

Jo, dette er en attest som utstedes av kommunen som en bekreftelse på at et byggetiltak er ferdigstilt i henhold til godkjent byggesøknad, jamfør plan- og bygningsloven.

Ferdigattest, eller midlertidig brukstillatelse, skal legges fram for kjøper av fast eiendom før handel avsluttes, typisk som del av salgsoppgaven. Foreligger ikke slik attest eller tillatelse, skal det opplyses om det, skriver HELP Forsikring.

«Foreligger det ikke ferdigattest, vil dette kunne skyldes at bygningen er i strid med krav i byggesakslovgivningen, og at det kan være ulovlig å ta bygningen i bruk før ferdigattest eller midlertidig bruksattest er hentet inn fra kommunen», skriver de videre.

Eldre bygninger som ble oppført eller endret før det ble lovfestet krav til ferdigattest, vil som regel ikke ha ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse, men så lenge bygningen og bruken av denne er uendret og ikke strid med kravene som gjaldt da bygget ble ferdigstilt, kan bygget og bruken av dette som hovedregel videreføres lovlig til tross for nye og strengere krav i lovgivningen.

Ved søknadspliktige endringer av bygningen eller bruken av denne, derimot, kommer de gjeldende lovkravene til anvendelse, også eventuelt krav til ferdigattest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer