Flere meglere har fått prisliste

De fleste eiendomsmeglere har nå prislister tilgjengelig på sine nettsider, ifølge Forbrukerombudet.

Det skal være lettere å sammenligne meglerpriser etter regelendring. Foto: PER ERVLAND
Det skal være lettere å sammenligne meglerpriser etter regelendring. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er et godt boligmarked for tiden, er det langt ifra gratis å selge bolig. Staten skal ha sine gebyr og avgifter, og eiendomsmeglerne skal ha prosenter av salget.

Men hvor mye skal de ha, og hvilke meglere er billigst?

Dette spørsmålet håpet Forbrukerombudet skulle bli lettere å få svar på etter regelendringen som ble innført 1. januar i år.

Umiddelbart etter regelendringen virket det imidlertid som dette hadde gått eiendomsmeglerne hus forbi.

Den nye regelen krever at tjenesteytere, deriblant eiendomsmeglere, har en liste med prisinformasjon tilgjengelig på sine nettsider. Tanken er at forbrukerne enkelt skal kunne sammenligne priser - før de tar kontakt med den næringsdrivende.

Flest følger reglene

Forbrukerombudet har sjekket nettsidene til 37 eiendomsmeglerfirmaer, og det viste seg at kun fire manglet prislister for sine tjenester.

Forbrukerombud Gry Nergård. Foto: FORBRUKEROMBUDET
Forbrukerombud Gry Nergård. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


– Det er viktig at forbrukerne på en enkel måte kan sammenligne priser hos ulike tilbydere. Vi er fornøyd med at så mange hadde prisliste tilgjengelig på nett, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– Tidligere har de vært skeptiske til det siden det ikke var et krav, men nå har vi fått en hjemmel til å pålegge dem det, sier Nergård til DinSide.

Misfornøyd med megleren? Krev penger tilbake

Kan bli sanksjoner

De fire som ikke har prisliste på sine nettsider kan vente seg et brev fra Forbrukerombudet. Skulle det vise seg at de har en god unnskyldning, kan de få ny frist.

Men hvis ikke kan det vanke straff. For Forbrukerombudet har faktisk ris bak speilet.

– Hvis de bare har glemt det får de prøve på nytt. Men hvis de ikke vil innrette seg etter reglene så har vi mulighet til å pålegge dem økonomiske sanksjoner, sier Nergård.

Ikke enkelt alle steder

Men selv om mange nå har fått opp prisliste, er det ikke nødvendigvis enkelt å finne fram til den. Det erfarte vi selv da vi skulle ta noen stikkprøver.

Hos Aktiv eiendomsmegling måtte vi velge et kontor før vi fikk opp prisliste, mens iHus hadde prislisten nederst i seksjonen "om iHus".

Hos Notar fant vi prislisten direkte fra forsiden.

– Det er forskjell på hvor og hvordan de forskjellige har løst det. Noen har valgt å gjemme det mer bort enn andre. Selv visste vi hva vi lette etter, og etter hvert fant vi fram, sier Nergård.

– Men vi er også opptatt av å finne ut hva folk synes om måten de forskjellige meglerne har gjort det på, og vil gjerne ha tips fra brukerne om dette, legger hun til.

Hva skal du se etter når du er på visning? Her er takstmannens beste råd

Den første av flere

Eiendomsmeglerne er ikke de eneste som nå må oppgi priser på arbeidet sitt, også andre tjenesteytere skal ha prislister på nettsidene. Og nå kan du også enkelt sammenligne tannlegepriser.

Forbrukerombudet sier de vil sjekke tjenesteytere fortløpende, og de har allerede fått tips om hvor de bør begynne.

– Vi har fått tips om at vi kanskje burde sjekke advokatbransjen også. Det kan jo bli interessant å se om de er en lovlydig gjeng.

– Vi skal også sjekke flere bransjer gjennom sommeren, så hvis noen forbrukere har tips til andre tjenesteytere som vi bør sjekke, må de gjerne komme med det, sier Nergård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer