Brannslukningsapparat

Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater

I hvert tiende hjem er brannslokkingsapparatet minst ti år. Over halvparten av disse apparatene har aldri vært på service eller kontroll, viser en undersøkelse.

VIKTIG Å SJEKKE: DSB anbefaler at man snur pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
VIKTIG Å SJEKKE: DSB anbefaler at man snur pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en spørreundersøkelse utført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If. 1.034 personer er intervjuet.

Brannslokkingsapparater i private boliger skal kontrolleres av fagfolk minimum hvert femte år. Skumslukkere skal til service hvert femte år, mens pulverslukkere skal til service hvert tiende år. Pulveret kan ha lang levetid, mens skummet må byttes hvert femte år.

Husbrannslanger bør sjekkes minst én gang i året. Det kan man gjøre selv.

Eierens ansvar

En etikett på apparatet viser når apparatet sist var på service eller kontroll, og eieren er selv ansvarlig for at dette gjennomføres, understreker administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Brannvernforeningen, forteller til Dinside at du kan finne godkjente virksomheter og autoriserte personer, for å utføre vedlikehold på håndslokkere og brannslangetromler der du bor, på nettsidene til Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell (RVB).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer