Brannslukningsapparat

Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater

I hvert tiende hjem er brannslokkingsapparatet minst ti år. Over halvparten av disse apparatene har aldri vært på service eller kontroll, viser en undersøkelse.

VIKTIG Å SJEKKE: DSB anbefaler at man snur pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
VIKTIG Å SJEKKE: DSB anbefaler at man snur pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en spørreundersøkelse utført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If. 1.034 personer er intervjuet.

Brannslokkingsapparater i private boliger skal kontrolleres av fagfolk minimum hvert femte år. Skumslukkere skal til service hvert femte år, mens pulverslukkere skal til service hvert tiende år. Pulveret kan ha lang levetid, mens skummet må byttes hvert femte år.

Husbrannslanger bør sjekkes minst én gang i året. Det kan man gjøre selv.

Eierens ansvar

En etikett på apparatet viser når apparatet sist var på service eller kontroll, og eieren er selv ansvarlig for at dette gjennomføres, understreker administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Brannvernforeningen, forteller til Dinside at du kan finne godkjente virksomheter og autoriserte personer, for å utføre vedlikehold på håndslokkere og brannslangetromler der du bor, på nettsidene til Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell (RVB).

Andelen gamle brannslokkingsapparater i norske hjem kan være enda større enn det undersøkelsen viser.

Nesten hver fjerde spurte svarer nemlig at de ikke vet hvor gammelt slokkeapparatet deres er, eller ikke husker det fordi de har overtatt det etter andre, ifølge branningeniør Anders R. Ellingbø i If.

Snu apparatet opp ned

DSB anbefaler at man snur pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet og legger øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette motvirker at pulveret forsteiner seg.

Ifølge en landsomfattende spørreundersøkelse gjennomført for Norsk brannvernforening, DSB og forsikringsselskapet If framgår det at i fire av ti boliger blir det ikke gjort tiltak for å unngå at pulveret i brannslokkeren klumper og forsteiner seg. Det kan gjøre at apparatet ikke virker eller fungerer dårlig ved brann.

I tillegg bør man sjekke at manometerpilen på apparatet står på det grønne feltet, og at plomberingen er intakt.

Mer enn ni av ti nordmenn har brannslokkingsapparat hjemme. To av ti sier de har husbrannslange, viser spørreundersøkelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer