Bli kvitt skjeggkre

Flere og flere finner skjeggkre i boligen. Slik blir du kvitt dem

Skjeggkre er blitt en av de mest omtalte skadedyrene de siste årene. De kan være vanskelige å bli kvitt, men det finnes håp.

LIMFELLE: Bruk av limfeller kan bekjempe problemet. Her er en rekke skjeggkre fanget i en felle. Foto: Mycoteam
LIMFELLE: Bruk av limfeller kan bekjempe problemet. Her er en rekke skjeggkre fanget i en felle. Foto: Mycoteam Vis mer

Av: Emma Cecilia Eriksson

Se for deg at du våkner tissetrengt midt på natten, åpner døren til badet og i det du skrur på lyset, ser et avlangt insekt i fugene på gulvet som piler avgårde. Det skjer så fort at du knapt vet om du har drømt eller ikke.

Den dårlige nyheten er at du mest sannsynlig ikke har drømt, og at det er snakk om skjeggkre. Den gode nyheten er at du kan bli kvitt det.

Det vingeløse insektet har de siste fem årene blitt stadig vanligere Norge. En av årsakene kan være økt netthandel, da de gjerne fraktes fra sted til sted i pappemballasje. De er lett å forveksle med sølvkre, men med litt mer hår, lengre haletråder og større kropp, regnes de som sølvkreets storebror. Du finner dem kun innomhus.

Sølvkre er imidlertid lettere å håndtere fordi det ofte er få individer, og du finner dem stort sett på fuktige steder i vanlige boliger. Slik er det ikke med skjeggkre.

– Skjeggkre trives godt på tørre og varme steder, og du kan finne dem gjennom hele bygningsstrukturen i huset. De liker seg under lister, i vegger og gulv, og i skap der det er mørkt, og de er derfor ofte vanskelig å få øye på, sier Stein Norstein, biolog i Anticimex skadedyrkontroll, til DinSide.

Kan leve av dopapir og gamle bøker

Skjeggkre spiser andre insekter og ting som råtner. De er samtidig kannibaler og har derfor ingenting mot å spise hverandre.

TÅLMODIG: For å bli kvitt skjeggkre, må man ha tålmodighet, mener biolog Stein Norstein i Anticimex. Foto: Anticimex
TÅLMODIG: For å bli kvitt skjeggkre, må man ha tålmodighet, mener biolog Stein Norstein i Anticimex. Foto: Anticimex Vis mer

Hovednæringskilden er derimot cellulose, og de får næring i stivelse som de finner i tapet, bøker og gipsplater.

– De kan for eksempel leve godt på et lite stykke dopapir i lang tid, sier Norstein

Flere muligheter å bli kvitt dem

De mest effektive måtene å bekjempe skadedyret på er å støvsuge godt i kroker og langs lister, samt å sette ut limfeller steder der de får stå i fred.

Fem tips for å bli kvitt skjeggkre

  • Støvsuge og tørrmoppe jevnlig. Vær ekstra nøye i hjørner og langs lister
  • Plasser ut limfeller (plasseres der de får stå i fred, i skap, fuktrom og hjørner)
  • Fuge og tette sprekker
  • Sette ut forgiftet åte, for eksempel døde insekter sprayet med insektsmiddel
  • Bruke sprøytemidler direkte

(Kilder: Folkehelseinstituttet, Anticimex)

En limfelle er en felle der skjeggkreet setter seg fast i limet, og du forhindrer derfor spredning. Disse får du kjøpt hos de aller fleste skadedyrbutikker eller gjennom skadedyrfirmaer, og koster gjerne i underkant av en 50-lapp. Ved fangst i limfelle kan det være lurt å la døde skjeggkre ligge, slik at disse blir brukt som lokkemiddel.

Norstein forteller at så lenge man hindrer at nye kommer inn, har man kommet langt.

– Skjeggkre blir ikke voksne før de er rundt 3 år, og de løper derfor lenge rundt uten å formere seg. Hvis du får plassert en limfelle eller to i løpet av de tre årene, vil du mest sannsynlig være i rute med problemet, forklarer han til DinSide.

Anbefalinger fra Folkehelseinstituttet

DinSide har også henvendt seg til Folkehelseinstituttet for en kommentar. De viser oss videre til skadedyrveilederen som er publisert på www.fhi.no.

Der står det blant annet at fuging og tetting av sprekker og rør vil være en god løsning, i tillegg til godt renhold og bruk av limfeller. Du finner hele skadedyrveilederen her. Se også den grå faktaboksen over.

Egentlig helt ufarlige

Det har vært snakket mye om skjeggkre i Norge siden utbredelsen skjøt fart rundt 2013. Men hverken skjeggkre eller sølvkre er farlige for mennesker. Likevel regnes de som skadedyr, blant annet fordi de fører med seg ubehag for dem som får dem i hus.

- Psykiske helseplager hos mennesker gjør at skjeggkre kommer under skadedyrdefinisjonen, sier Henning Lauridsen, direktør for interessepolitikk og jus i NBBL.

Dessuten er vi slett ikke alene om problemet. Skadedyret er nemlig utbredt i hele Europa.

TRIVES I HJØRNER: Det er spesielt viktig å være nøye med renholdet i hjørner. Foto: Emma C. Eriksson
TRIVES I HJØRNER: Det er spesielt viktig å være nøye med renholdet i hjørner. Foto: Emma C. Eriksson Vis mer

– Det har stort sett vært et mye større fokus på skjeggkre i Norge enn i resten av Europa, og vi er kanskje litt hysteriske. Sverige har problemer med dem på lik linje som oss, men bryr seg ikke så mye, forteller Norstein.

Han legger til at det aller viktigste når man har med skjeggkre å gjøre er å ikke gi opp.

– Hold ut. Det er mulig å bli kvitt problemet, det krever bare litt tålmodighet, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer