Flere ønsker å kjøpe hytte

Over 170.000 husholdninger sier at de har planer om å kjøpe hytte. Det er ny rekord.

HYTTEDRØMMEN: I februar svarte 100.000 husholdninger at de planla å kjøpe hytte i Norge i løpet av tre år. Nå svarer 173.000 det samme. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
HYTTEDRØMMEN: I februar svarte 100.000 husholdninger at de planla å kjøpe hytte i Norge i løpet av tre år. Nå svarer 173.000 det samme. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To ganger i året utfører Prognosesenteret en spørreundersøkelse om husholdningenes planer for hyttekjøp.

I februar svarte 100.000 husholdninger at de planla å kjøpe hytte i Norge i løpet av tre år. I den ferske utgaven svarer 173.000 det samme, skriver Finansavisen.

– Dette viser at den eksplosive prisveksten kan fortsette, sier partner i Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye.

Varsler hytte-søksmål

Karantenekravet ved overnatting på hytter i Sverige strider mot EØS-retten, mener hytteeiere.

De varsler nå søksmål og erstatningskrav hvis reglene ikke endres. Det kommer fram i et brev som er sendt fra advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig på vegne av hytteeiere til Helse- og omsorgsdepartementet.

Advokatene mener det strider mot EØS-retten at hytteeiere i Sverige – og Norden for øvrig – må i karantene hvis de har overnattet på hytta dersom den ligger i en rød sone.

Det er nærmere 2,5 millioner husholdninger i Norge. I februar svarte 3,8 prosent at de planla hyttekjøp, nå er andelen steget til 7 prosent.

Prognosesenteret har hentet tall fra grunnboka som viser det fram til utgangen av august i år har vært 19,5 prosent flere salg av fritidsboliger enn samme periode i fjor.

Hittil i år har gjennomsnittsprisen på hytter økt med 6,5 prosent for alle hytter og 10,1 prosent for sjøhytter.

Dette koster en natt på hytta

Selv om Norden og øvrige Europa fristet en del ferietørste nordmenn med en drøm om danske «bøffer» eller finsk vodka over grensene i sommer, kunne meklerbransjen melde om «spinnville tilstander» og høyt tempo på hyttemarkedet.

Samtidig har økonomene bedt deg regne godt på alle utgiftene ved det å kjøpe og eie ei hytte - for det er mange flere utgifter enn kun selve kjøpsprisen du må regne med å betale, og «leiesummen per natt» kan bli høy:

  • En natt på hytta som du bruker 20 døgn i året, koster deg 3.375 kroner per døgn.
  • Bruker du hytta 60 netter i året, som er drøyt regnet annenhver helg og litt mer enn det, er prisen per døgn 1.125 kroner (se mer om regnestykket her).
Har du lyst til å leie bobil, men har aldri vært inne i en, eller sett inn i en før? Bli med på denne kjappe omvisningen og se om dette er noe for deg. Vis mer

De billigste og dyreste hyttene

Det er store prisforskjeller på hytter, i ulike områder i landet. I sommer skrev Dinside om hvilke områder som er dyrest og billigst, for deg som vil kjøpe hytte nå.

Ifølge prisstatistikk fra Eiendom Norge i juni, koster den typiske sjøhytta 2,8 millioner kroner: I de dyreste området koster de 6 millioner kroner og i de billigste 1,65 millioner kroner.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge fortalte Dinside i sommer at antall solgte sjøhytter er 9,5 prosent høyere i perioden fra juni 2019 til juni 2020, enn samme periode det foregående året.

Han påpekte da at økningen i fjellhyttemarkedet har vært enda høyere:

- Antall omsetninger i sjøhyttemarkedet i Norge har vært stabilt de siste åra, men i år har salget økt betydelig. Økningen er særlig stor etter 1. mai og inn mot sommeren. Dette har også vært tydelig i fjellhyttemarkedet, hvor antall omsetninger i mai og juni har økt med 77,8 prosent sammenliknet med 2019, uttalte Lauridsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer