Flere sliter med husleien

Antall utkastelser doblet etter sommeren.

Dobbelt så mange har betalingsproblemer, ifølge Utleiemegleren. Foto: Colourbox.com
Dobbelt så mange har betalingsproblemer, ifølge Utleiemegleren. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter sommeren har Utleiemegleren registrert en dobling i antall utkastelser, melder Newswire.

– Vanligvis har vi svært få utkastelser, men i august og september har vi sett en klar tendens til at flere har betalingsproblemer, sier eiendomsforvalter Trine Dalbakk i Utleiemegleren til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået.

Utleiemegleren er Norges største utleiebyrå, og forvalter over 5000 boliger.

– Hittil i år har vi registrert 46 utkastelser, mot 36 i hele fjor. Nesten hele økningen har kommet etter sommeren, og det var en dobling både i august og september. Økningen ser ut til å fortsette i oktober, sier hun.

Prishopp på husleie for ettroms

Bedrifter sliter også

Det er ikke bare privatpersoner som sliter. Bedrifter som leier bolig til sine ansatte har likviditetsproblemer eller går konkurs, og klarer ikke å gjøre opp for seg.

Det er også flere som utsetter å betaler husleien. Hittil i oktober har hele ti prosent ennå ikke betalt. Dette kan tyde på at mange leieboere går en vanskelig høst i møte, ifølge Dalbakk.

Lønner seg ikke å leie

Flere årsaker

Flere årsaker kan ligge bak betalingsproblemene. For det første har rentene på lån gått opp, noe som øker utgiftene også for leietakere. Selv om man ikke eier egen bolig, kan man både ha billån, studielån og forbrukslån som tyner den økonomiske tåleevnen.

Det kan også være at noen flere enn før sliter på arbeidsmarkedet, og dermed ikke lenger har inntekter til å tåle husleiene.

Dessuten viser altså nye tall fra SSB at leiligheter, spesielt de minste, har blitt langt dyrere å leie det siste året.

Trendskifte

Den plutselige økningen i utkastelser av leieboere, brytere en langvarig positiv trend. De siste årene har antall utkastelser falt jevnt og trutt.

Et prosjekt Oslo kommune startet i 2004, førte til en endring i husleieloven i utleiers favør i fjor. Nå kan utleier varsle sosialkontoret når leieboere står i fare for å bli kastet ut fordi de ikke kan gjøre opp for seg.

– Dette har bidratt til en ytterligere reduksjon i antall utkastelser. At tallene til tross for dette øker igjen, er illevarslende, sier Dalbakk.

Har du problemer med å selge boligen, og vurderer du å leie ut i stedet for, er potensielle leietakeres betalingsproblemer et moment å ta med i beregningen.

Kilde: Newswire

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer