Flisefuger varer ikke evig

Fugene mellom flisene varer ikke evig og bør byttes ut etter en del år. Hvordan fjerner du dem?

REDSKAP: Fuger kan fjernes  enkelt og trygt med spesialverktøy. Foto: BRYNJULF BLIX
REDSKAP: Fuger kan fjernes enkelt og trygt med spesialverktøy. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fuger mellom fliser har en utsatt tilværelse. Selv om de ikke utsettes for direkte slitasje slik som selve flisene, vil likevel både fuktighet og skitt i alle former og fasonger legge seg i fugene. Siden fuger i større eller mindre grad er porøse vil disse uhumskhetene også trenge seg ned og inn i selve fugematerialet. Der kan de i tidens løp skade fugene.

Er du heldig eller ikke har latt det gå for lang tid kan du bare gå over med en kraftig børste og vaskemiddel, og få vekk møkk fra det øverste laget. Men hvis det har fått utvikle seg må du gå grundigere til verks.

Les også: Smart penn fikser misfargete fuger.

Fjerne hele eller deler av fugen?

Hvis fugene er gamle og slitte kan det være best å fjerne hele fugen og fuge på nytt. Det kan også være vanskelig å finne riktig farge, den gamle har dessuten gjerne endret farge siden den ble lagt.

Hvor dypt du må gå ned i den gamle fugen er viktig å vite. Under fugen kommer du til fliselimet og derfra er det ikke langt til varmkabler og membran. Skader du noe av dette kan risikere å måtte legge hele gulvet på nytt, fra bunnen av.

Derfor må du begynne ett sted og jobbe deg forsiktig ned i fugen til du har nådd like langt ned som tykkelsen av flisene. Deretter må du merke av eller stille inn på verktøyet slik at du holder det trygt over denne grensen.

Les også: Ikke glem å impregnere fugene.

Slå med varsomhet

Det er mange slags verktøy å velge mellom, både elektriske og hånddrevne. Hammer og en smal meisel er brukbart, men tidkrevende og krever håndlag.

En borhammer med meisel, som er satt til å slå, men ikke rotere, er også en løsning. Men verktøy som slår er mer risikabelt for både flisene og underlaget enn andre typer verktøy.

Slipende verktøy

Et alternativ er slipende verktøy. For en rimelig penge får du en fugekrasser hos Biltema, som leveres med et ekstra blad, begge er montert sammen og kan også brukes der det er brede fuger. Denne brukes etter at du først har fjernet det meste av fugen med slagverktøy, til å rense sidene på flisene.

HÅNDARBEID: Manuell flisekrasser fra Biltema. Foto: BRYNJULF BLIX
HÅNDARBEID: Manuell flisekrasser fra Biltema. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Er det mindre områder som skal fikses finnes det en fin forsats for Dremel-maskiner. Denne består av en holder og en slipestift, som skråstilles og justeres til ønsket arbeidsdybde.

DREMEL-UTSTYR: Settet består av forsats og slipestift. Foto: BRYNJULF BLIX
DREMEL-UTSTYR: Settet består av forsats og slipestift. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
PASSER PÅ DYBDEN: Arbeidsdybden kan justeres. Foto: BRYNJULF BLIX
PASSER PÅ DYBDEN: Arbeidsdybden kan justeres. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Forsatsen fungerer på alle standard Dremel-maskiner, både nettdrevne og batteridrevne.

BYTTE: Forsatsen passer også på batteridrevet maskin. Foto: BRYNJULF BLIX
BYTTE: Forsatsen passer også på batteridrevet maskin. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Til de større jobbene har Bosch et utmerket verktøy til sine vibrerende multiverktøy. Det kalles 3Max og er et dråpeformet verktøy med slipebelegg på begge sider rundt hele kanten.

MYE KRAFT: 3Max - et kraftig og praktisk slipeverktøy. Foto: BRYNJULF BLIX
MYE KRAFT: 3Max - et kraftig og praktisk slipeverktøy. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merMed dette kommer du deg både ned i fugen og inn i alle hjørner, og det er svært effektivt. Pass derfor godt på dybden.

FLEKSIBELT: Tykkelsen passer til å gå løs på de fleste fugebredder. Foto: BRYNJULF BLIX
FLEKSIBELT: Tykkelsen passer til å gå løs på de fleste fugebredder. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
LIM: Slipesålen er utmerket til å fjerne fliselim når du må bytte ut enkeltfliser. Foto: BRYNJULF BLIX
LIM: Slipesålen er utmerket til å fjerne fliselim når du må bytte ut enkeltfliser. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Undersiden har slipebelegg over hele kontaktflaten, så den er også utmerket til å fjerne fliselim dersom du skal bytte ut enkelte fliser.

Smart måte å holde orden i verktøyet: Bruk magneter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer