Hvordan bli kvitt trips

Flyr i stua di

Ser du disse knøttsmå prikkene, bør du ta grep snarest.

NESTEN USYNLIGE: Ser du nøye på bildet, vil du oppdage de hvite prikkene helt ytterst på bladet. Dessverre er de ikke så harmløse som du kanskje tror...Foto: Anders Røyneberg.
NESTEN USYNLIGE: Ser du nøye på bildet, vil du oppdage de hvite prikkene helt ytterst på bladet. Dessverre er de ikke så harmløse som du kanskje tror...Foto: Anders Røyneberg. Vis mer
Publisert

De hvite prikkene på potteplanten ser kanskje harmløse ut, men i realiteten er dette «trips» - knøttsmå larver som vil utvikle seg til å bli svært plagsomme skadedyr om de får leve i fred.

Og det er særlig nå du bør være på hugget om du oppdager krypene på inneplantene dine; det er nemlig på vinteren at de kan trives ekstra godt i stuen din.

Suger livet ut av planten

- En planteelskers store skrekk er skadedyrangrep på plantene, i alle fall om skadedyrene sprer seg, og flere av plantene angripes.

Det sier Anders Røyneberg, agronom og forfatter av bøkene «Plantelykke», «Plantebonanza» og «Livsnyterhagen».

Til våren slipper han sin fjerde bok, «Krukkedilla - alt du kan dyrke i krukker og kasser», og på instagramkontoen sin @arcticgardener har han flere tusen følgere.

En planteelsker, altså. Som vet godt hvor mye trøbbel trips-krypene kan forårsake dersom de angriper potteplantene dine.

Trips lever av plantesaft, sitter oftest under bladene og suger bokstavelig talt livet ut av planten. De legger egg i plantevevet, barkspalter og direkte på planten, og eggene er nærmest usynlige fram til klekking.

Det opplyser gartnerne, Merethe Bråthen og Elin Nordli, ved Plantasjen.

- Tripsene vokser seg etter hvert fra å være små larver til å bli smale små dyr, som kan være fra lys brun til sort. Noen ganger kan man se de små dyrene sammen med lyse larver, forteller Nordli.

VOKSEN TRIPS: Slik ser trips ut når de har vokst seg fra larvestadiet til å bli flyvedyktige insekter. Foto: Skadedyrskongen.no.
VOKSEN TRIPS: Slik ser trips ut når de har vokst seg fra larvestadiet til å bli flyvedyktige insekter. Foto: Skadedyrskongen.no. Vis mer

Trips kan bli fra 0,5 til 14 millimeter lange, flygedyktige insekter. Slik klarer de lett å spre seg til andre potteplanter.

Du tar dem med inn

Når bladene på potteplanten er blitt misfarget, gul- eller gråaktig, kan dette være tegn på tripsangrep.

SMÅ LARVER: De viser seg først som knøttsmå, hvite prikker på plantebladene; larver som etter hvert utvikler seg til større, mørke insekter som flyr fra plante til plante for å suge til seg plantesaften. Om vinteren bør du være særlig obs på skadedyrene som da trives ekstra godt innendørs. Foto: Anders Røyneberg.
SMÅ LARVER: De viser seg først som knøttsmå, hvite prikker på plantebladene; larver som etter hvert utvikler seg til større, mørke insekter som flyr fra plante til plante for å suge til seg plantesaften. Om vinteren bør du være særlig obs på skadedyrene som da trives ekstra godt innendørs. Foto: Anders Røyneberg. Vis mer

- Har bladverket rifter eller det er en knekt grein på planten, er den skadede delen som først bli angrepet av skadedyr. Derfor er det fint å fjerne skadede blader, gule blader eller klippe ned greiner som er knekt, sier Røyneberg.

En vanlig årsak til at trips dukker opp i hjemmet ditt, er at du kjøper nye planter som har skadedyr som for eksempel trips, på seg. På denne den måten «importerer» du dem med deg inn, ifølge eksperten.

Trips kan også leve i naturen og derfor fly inn via vinduer og dører.

Innendørs om vinteren

Selv om trips lever godt hele året, er det særlig på vinteren at det kan bli mange av dem på inneplantene dine.

- Trips trives i varme, og formerer seg lett ved god varme innendørs. Temperaturen er avgjørende for hvor stort angrepet blir; jo varmere det er, jo flere egg legges, og utviklingen går raskere fra egg til voksen, forteller Bråthen.

Også Røyneberg har erfart at problemet ofte forverrer seg på vinteren.

- Det er vanskelig å være stueplante i Norge på vinteren. Jeg kaller de for «de tre dødsmånedene». I november, desember og januar er det lite lys og mye mørke. Lys er mat for planter og på vinteren «sulter» plantene fordi det er så lite lys tilgjengelig, forklarer han.

- I disse månedene er planten mer sårbar, svak og utsatt for angrep fra trips, så selv om planten har hatt trips i sommermånedene vil de kunne blomstre opp og gå til angrep med full styrke på vinteren igjen, legger Røyneberg til.

Det er uvanlig at trips går på frukt, siden de foretrekker plantesaft fra blomster og blader, forsikrer Bråthen og Nordli.

- Men det kan ikke utelukkes at de i noen situasjoner også kan angripe frukt på et fat. Men i så fall vil det ikke være farlig å spise frukten, understreker gartnerne.

Forebygg trips

Røynebergs planter har blitt angrepet av trips mange ganger, derfor har han etter hvert gjort flere grep som har hatt forebyggende effekt:

- Det er viktig å sjekke bladverk nøye ved innkjøp, spraye plantene med grønnsåpevann i vasken før du plasserer de i hjemmet ditt, gi dem jevnlig gjødsel og næringstilskudd, klippe vekk døde og skadede blader, sier han.

Videre har han, Bråthen og Nordli følgende tips:

  • Sørg for at plantene får nok lys i vintermånedene. Velg med fordel plantepærer med hvitt lys.
  • Gi plantene dine flytende plantenæring eller gjødselpinner – det gir sunnere og mer robuste planter som er mindre utsatt for angrep.
  • Klipp vekk skadede grener og bladverk.
  • Siden trips kan fly fra naturen og inn i huset, bør du flytte planter som står tett på vinduer eller dører inn i rommet i sommerhalvåret.
  • Velg planter som er mindre utsatte for trips, for eksempel: Svigermors tunge, yuccapalme, sjømannstrøst, smaragdpalme, Aloe Vera, porselensblomst, sukkulenter og kaktuser.