Hjemmekontor innemiljø

Flytt hjemmekontoret til kjelleren nå

Faktorene som gir bedre inneklima på hjemmekontoret.

GODT HJEMMEKONTOR: Et godt inneklima på hjemmekontoret holder deg frisk og skjerper sansene. Men hvilke faktorer må være på plass for at arbeidsforholdene skal være optimale? Ekspertene svarer! Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert

På arbeidsplassen er vi vant til at dyktige renholdsansatte, vaktmestere og HMS-ansvarlige passer på at inneklimaet på kontoret er av god kvalitet. Så kan vi jobbe effektivt og presist uten å bli utmattet eller syke.

Når det kommer til renhold av hjemmekontoret er det gjerne litt verre - her er det du selv som har ansvar for å holde det ryddig og rent, noe det ikke alltid er så lett å sette av tid til.

Men det burde du så absolutt - for å jobbe under dårlige inneklima-forhold over tid, kan få flere, uheldige konsekvenser.

Dette gir dårlig kontorklima

Jarle Karlsrud, daglig leder og gründer av Bedre Inneklima AS, peker på tre hovedfaktorer som kan føre til et dårlig inneklima på kontoret:

1. Feil temperatur: Spesielt om det blir for varmt.

2. Feil luftfuktighet: Både for tørt og for fuktig blir feil.

3. For mye partikler i luften: Pollen, svevestøv fra trafikken, svevestøv og avgassing fra tekstiler, møbler, bygningsmaterialer. Det er de små og usynlige partiklene som er farlige, ikke det som er så stort at du se det som støv.

Men det er kanskje ekstra ofte punkt nummer én, feil temperatur, som kan påvirke oss negativt når vi prøver å gjennomføre arbeidsoppgavene våre.

- For høy temperatur fører til at lufta føles tung og innestengt. Det mentale prestasjonsnivået vårt er høyest ved temperaturer som ligger i underkant av hva vi føler som komfortabelt, sier Hans Martin Mathisen, professor ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU.

På hjemmekontoret, og i hjemmet generelt, finnes det en optimal temperatur, ifølge Kai Gustavsen, fagsjef inneklima ved Norges Astma- og allergiforbund.

- Det anbefales at innetemperaturen i ulike oppholdsrom holdes rundt 20 til 22 grader. NAAF sier at«Tjue er bra for hue», forteller Gustavsen.

Men så er det også slik at en fornuftig innetemperatur varierer ut i fra hvor gammel boligen din er.

- Bor du i et eldre hus med dårlig isolasjon, kan du tillate deg å ha litt høyere temperatur, sier Gustavsen.

Men selv om temperaturen på hjemmekontoret er riktig, kan inneklimaet likevel føles dårlig dersom det er dårlig ventilasjon og luftsirkulasjon, poengterer Mathisen.

- For dårlig ventilasjon vil gi tung og dårlig luft. Det er vist i enkelte undersøkelser i skoler at lav luftutskifting kan gi dårligere prestasjoner blant elever. Det kan nok også overføres til hjemmekontorer, sier professoren.

Kontor i kjellerstuen

Å jobbe fra kjøkkenet mens ungene griser til frokostbordet med cornflakes og melk, barne-tv jodler fra stua, og badedøren står på vidt gap mens hårføneren suser, er ikke veldig optimalt - i alle fall ikke hvis du har planer om å fokusere på arbeidsoppgavene dine.

Så det beste er selvsagt å ha et eget rom eller avlukke som kun brukes som hjemmekontor. Er du heldig å ha eget kontor med dør som kan lukkes, vil det bidra til mindre støy. Hvis du monterer tetningslister rundt døra, kan du kanskje redusere støy og uønsket lyd, men pass på at det som regel er meningen at det skal kunne strømme luft under døra og over til naborommet, råder NAAF.

Men nå som sommervarmen er på vei, kan det i tillegg være lurt å flytte hjemmekontoret ned i kjellerstuen - om du har det, tipser Karlsrud.

- Det er smart å sitte i kjellerstuen eller i et nordvendt rom for å holde temperaturen nede. Fordelen med rom under bakkeplan og nordvendte rom er at de har en naturlig kjøling, sier han.

Men vær også obs på ulempen som er at det kan bli kondens når varm, fuktig luft kommer inn og treffer vegger som er ekstra kjølige.

- Det kan skape gode forhold for mugg som gror på organisk materiale. Det kan være lurt å benytte en avfukter for å holde luftfuktigheten under kontroll. Moderne avfuktere har ofte HEPA-filter som da også renser luften for pollen og farlige partikler, tipser Karlsrud.

Mathisen tror at friske personer neppe blir syke av støv og hybelkaniner på hjemmekontoret, men for astmatikere og allergikere kan det bli et problem.

- Støvet vil binde pollen og allergener samt gasser og damper. Rommet du bruker bør uansett være lett å holde rent - det bør ikke være for mye hyller og flater som kan samle støv. Lufta kjennes ikke frisk i et rom hvor det er mye støv og smuss, så det kan gå ut over trivsel og komfort, understreker Mathisen.

Slik blir inneklimaet bedre

Så hvordan sørger du for å få et best mulig inneklima på hjemmekontoret ditt?

Dette tipser ekspertene:

 • Riktig temperatur: Blir det for varmt synker den mentale prestasjonsevnen vår. Senk temperaturen ned mot den nedre delen av det du synes er komfortabelt. Lavere temperatur fører også til at lufta kjennes friskere.
 • God ventilasjon: Dersom boligen ikke har mekanisk ventilasjon, bør det gjennomluftes ved å åpne vinduet av og til. Om sommeren kan du gjerne ha det på gløtt hele tiden. Men pollenallergikere må begrense luftingen til perioder hvor det er lite pollen i lufta, eller bruke vinduer med en innretning som fanger pollen. En liten vifte kan være lurt hvis man vil få en kjølende effekt uten å investere i en dyr air-condition.
 • Riktig luftfuktighet: Forsøk å holde fuktighetsnivået på rundt 40-55 prosent, som er relativ lav luftfuktighet. Hvis du skal kjøpe en luftavfukter, så kjøp en med HEPA-filter som også renser luften.
 • Unngå støy: Bruk utstyr som er stillegående, så slipper du å irritere deg over lyden.
 • Drikk mye vann: For lite drikke kan gi hodepine, dårlig effektivitet og du blir fort sliten.
 • Reis deg opp hver time: Og gå litt rundt. Dette vil øke effektiviteten og kreativiteten din. Ta gjerne ti push-ups før du setter deg igjen. For å huske dette, er det lurt å med en alarm som minner deg om å reise deg opp.

Sunt hjemmekontor

Norges Astma- og allergiforbund har laget en guide til godt inneklima på hjemmekontoret.

Her er noen av tipsene:

 • Luft ved behov. Kortvarig lufting med stor åpning en gang i timen er bedre enn en liten luftesprekk hele tiden.
 • Ukentlig rengjøring reduserer mengden støv som kan inneholde virus, bakterier, sopp, midd, pollen og ulike kjemiske stoffer. Bruk minst mulig rengjøringskjemikalier. Det gir bedre rengjøring og bedre inneklima.
 • Unngå trekk i nakken, på beina og på fingrene! De vanligste grunnene til trekkfølelse på et hjemmekontor er kaldras fra vindu, kaldluft fra ventiler i yttervegg og kald luft fra tilluftventil.
 • Varmt på sommeren? Solskjerming på utsiden av vinduet er mest effektivt. Bruk eventuelt varmepumpe til kjøling.
 • God belysning. Føler du at du blir sliten eller forstyrret av belysningskildene bør du vurdere tiltak for å få bedret dette. Tenk gjennom plassering av kontorpulten. Selv om et sørvendt panoramavindu med storslått utsikt kan være inspirerende, så er det ikke sikkert at sollys rett inn på deg vil være like gunstig. Sørg for å ha solavskjerming, slik at du og arbeidsflatene dine ikke påvirkes av direkte sollys.
 • Sørg for å sitte riktig og godt. Lytt til kroppen. Er arbeidsstillingen vond, bør du vurdere om du kan gjøre endringer: Bytt stol, forsøk å gjøre pulten høyere om den er for lav, og så videre. Det er lurt å variere arbeidsstillingen, kanskje det kan være en idé å legge deler av arbeidsdagen til en lenestol eller en sofa?
 • Les alle tipsene her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer