Flytte? Hva med verktøy?

Mange flytter for seg selv på denne tiden, alene eller i fellesskap. Hva med verktøy?

UTFORDRING: Jo flere ting du skal sette sammen, jo lettere blir det med riktig verktøy.  Foto: COLOURBOX.COM
UTFORDRING: Jo flere ting du skal sette sammen, jo lettere blir det med riktig verktøy. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som regel tar det ikke mange timene fra man flytter inn i en ny bolig før behovet for et eller annet verktøy dukker opp. Da nytter det ikke å lete i kjøkkenskuffen, og verktøykassa befinner seg i beste fall der man flyttet fra.

De helt åpenbare oppgavene som krever verktøy er å sette sammen møbler og hyller. Det kan hende at noe må festes i vegg eller tak, som kan by på spesielle utfordringer.

Oppbevaring: Smart knep - velg magneter fremfor kroker

Tenger og brytekniv

Har du handlet noe nytt kommer det gjerne i solid emballasje, da er det behov for å kutte i papp, plast og tape. Store stifter brukes også i større emballasje, så både en solid brytekniv og et par tenger er svært nyttig.

Når man har flyttet inn dukker det stadig opp små utfordringer hvor det er behov for verktøy. Selv om det ikke er snakk om oppussing kan det være et eller annet som har løsnet, noe som sitter skjevt, noe som ikke er festet og så videre. Da er det godt å ha skrutrekkere som passer, tenger, et vater og kanskje en liten hammer.

Alt kan fikses med Gaffateip ... men glem den: Vi har testet det nye superstoffet

Hva med verktøysett?

Det finnes mange forskjellige verktøysett å få kjøpt, fra de enkleste i små plastesker til komplette verksteder i store verktøyvogner.

For de som etablerer seg for første gang er det naturlig å starte i det små, men tilstanden på boligen og inventaret må også tas i betraktning.

Det er stor forskjell på utfordringene når du flytter inn i en moderne boligblokk sammenlignet med en eldre bygård eller et trehus.

Vi har plukket ut elleve forskjellige verktøysett fra Biltema, Clas Ohlson, Jernia og Jula. Du finner også tilsvarende sett fra andre butikker og varehus.

Fiffig løsning: Slik har du aldri brukt drillen før

Utvalgte verktøysett

For noen få hundrelapper får du det du trenger mest og litt til. Mange av verktøysettene har skrutrekkere med utbyttbare bits. Det er billigere og mer praktisk enn mange skrutrekkere, men bits er små og blir lett borte. Derfor er det gunstig å ha en liten og en litt middels stjernetrekker (Pozi 1 og Pozi 2) og kanskje en middels og en liten flat skrutrekker også hvis du flytter inn i en eldre bolig.


Du må vel ha mat også ... Slik velger du riktig gryte

Flere utfordringer

Et problem i mange moderne boliger er å feste noe på veggene. Er det trevegger i boligen trenger du først og fremst hammer (og spiker) og en liten skrumaskin. En drill er ikke det første man trenger, en skrumaskin er lettere å bruke og egner seg bedre til oppgaven. Den roterer saktere og er mindre og lettere. Men den holder fint til å montere flate pakker og til å skru fast alt mulig til veggen.

Hvis veggene er laget av gipsplater i leiligheten må alt festes med gipsankere. Da er en enkel drill tingen, men du må også ha bor og gipsankere pluss en tang til å feste gipsankerne. Drillen trenger ikke å være en slagdrill, de enkle og rimelige batteridrillene gjør jobben.

Nyttig for de som har gips- og trevegger
Nyttig for de som har gips- og trevegger Vis mer


Slagdrill må du ha hvis du har murvegger Foto: Produsenten
Slagdrill må du ha hvis du har murvegger Foto: Produsenten Vis mer


Er det bare murvegger må det kraftigere skyts til. Er det murstein går det greit med en vanlig slagdrill, disse finnes både for nettdrift og med batteri. Men er det betong i både vegger og tak, så vil også en slagdrill kunne slite. Men det finnes kraftigere saker: Borhammeren. Denne slår boret selv, du behøver ikke presse slik som på en slagdrill, som bare slår når du presser maskinen mot veggen.

I tillegg trenger man murbor og plugger i forskjellige størrelser, samt skruer.

Les vår test av en liten borhammer fra Bosch

Med riktig verktøy blir alt lettere! Hvis du er helt fersk, sørg for å få en gjennomgang av hva og hvordan de forskjellige verktøyene brukes. De fleste av oss kjenner noen som liker å mekke og svært gjerne tegner og forteller!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer