Argentinamaur

Flytter inn hos deg

Dette må du passe på nå. For disse skadedyrene er ikke lett å bli kvitt.

PÅ VEI NORDOVER: Høye temperaturer og mindre frost gjør at nye skadedyrarter kommer til Norge. Foto: Shutterstock/NTB
PÅ VEI NORDOVER: Høye temperaturer og mindre frost gjør at nye skadedyrarter kommer til Norge. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere steder i landet har opplevd rekordhøye temperaturer i høst. Men nå kommer vinterkulda. Og det bør man være glad over, selv om varmen er behagelig.

Som følge av økte temperaturer opplever flere europeiske land økning i superkolonier av argentinamaur og faraomaur. Termitter er også observert i nye land.

De blir med hjem

– Snart kommer vinterfrosten og den bør vi sette pris på. Hvis frosten forsvinner kan vi i verste fall oppleve det samme i deler av Norge, sier biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring.

Skadedyr som faraomaur, termitter og argentinamaur brer om seg, og de kan havne i feriebagasjen eller på annen måte bli med nordmenn til hus eller hytter når de reiser hjem.

Fra varmere strøk

– Disse skadedyrene invaderer områder som tidligere ikke har hatt denne type insekter. De fortrenger arter som allerede finnes på stedet, og kan gjøre boliger ubeboelige om man først får dem i hus, sier.

– Argentinamaur, faraomaur og termitter er alle insekter som opprinnelig kommer fra varmere strøk. Ved et fåtalls tilfeller har disse insektartene allerede kommet på besøk til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer