Flytter stuen, lager bønnerom

Åtte av ti som kjøper nye typehus ber om større eller mindre endringer.

De fleste bruker ferdighus som utgangspunkt, men tilpasser egne behov.  Foto: Mesterhus
De fleste bruker ferdighus som utgangspunkt, men tilpasser egne behov. Foto: Mesterhus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordlendinger vil gjerne ha stua i andre etasje. En muslim ville ha et eget bønnerom, melder Newswire på vegne av Mesterhus.

Ifølge Terje Romsaas, salgsarkitekt hos Nor-Hus, er kjøkkenet det stedet de fleste gjør endringer.

- "Alle" har sin mening om kjøkkenet. Her vil de være med å bestemme selv, så å ha ferdig kjøkken på forhånd er helt håpløst. Det er tilpasset hver enkelt kunde, sier Romsaas til DinSide.

I tillegg blir det selvsagt ofte også tilpasninger i forhold til terreng, forklarer Romsaas.

Se bilder av årets nye ferdighus her

Mine, dine og våre

Ifølge Romsaas har også kravene til antall soverom økt de siste årene.

- Det er en del som må ha flere enn tre eller fire soverom. Dette er gjerne familier der begge har et forhold bak seg, og skal ha plass til mine og dine og våre barn, sier Romsaas.

Han sier de nå får spørsmål om hus med fem eller seks soverom.

– Den vanligste endringen er at folk vil ha større plass, enten flere rom eller at rommene skal være større, sier kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus til Newswire.

Tilpasning til livsløpstandard er også et vanlig ønske. Soverom i første etasje er en fordel når man blir eldre. Andre vil ha løsninger som gjør hverdagen enklere for funksjonshemmede.

- De som har kommet over 40-50 år vil gjerne ha bolig med livsløpsstandard. De tenker funksjonelt og praktisk, sier Romsaas. - Yngre kunder tenker ikke så mye på det.

Her er fjorårets nye ferdighus

Lønnsom endring

Ifølge Romsaas er det ikke uvanlig å be om å få gjort om en del av boligen til en utleiedel. - For mange er dette nødvendig for å få dekket de økonomiske kostnadene. Og det er kanskje spesielt aktuelt i dag.

- Med dagens leiepriser, forsvarer det mer enn kostnadene, sier Romsaas.

Spesielle ønsker

– Mange kjøpere har hobbyer eller interesser som skal ivaretas. Vi har for eksempel laget lydisolerte rom for musikkinteresserte og økt takhøyden for modellflybyggere som vil henge opp flyene inne, sier Myrland.

Relativt nytt er kjøpere med fremmedkulturell bakgrunn.

– For ikke lenge siden bygget vi et hus med eget bønnerom, forteller Raymond Myrland.

Guide til drømmehuset

Får arkitekthjelp

I mange tilfeller gjør summen av ønskede endringer det naturlig å koble inn et arkitektkontor mens andre ferdighusprodusenter har egne arkitekter som kan leies inn.

– Hos oss har vi mer enn 150 oppdrag av denne typen årlig, sier daglig leder Solveig Egeland i Tegra byggprosjektering AS i Brumunddal.

Oppdragene er jevnt fordelt over hele landet, men Solveig Egeland har registrert enkelte ulikheter landsdelene imellom.

– I Nord-Norge er det for eksempel et utbredt ønske å få flyttet kjøkkenet og stua opp i andre etasje for å få best mulig utsikt fra disse rommene, sier hun.

Kalkulator: Hvor mye er boligen din verdt?

Dobbel tetting

Nordlendinger og vestlendinger er også spesielt opptatt av å sikre seg mot vær og vind.

– De ønsker svært ofte dobbel tetting. I tillegg til beskyttende plateprodukter ruller vi da hele huset inn i en spesiell vindsperreduk. Duken slipper fuktigheten ut, men ikke inn, sier Raymond Myrland.

Personlig tilpasning av typehus gjøres i mange tilfeller uten ekstra kostnader. Omfattende skreddersøm som innebærer store avvik fra grunnmodellene koste gjerne fra 50.000 kroner og opp til over en halv million kroner.

– 200.000 til 300.000 kroner er svært vanlig, sier Raymond Myrland i Mesterhus.

Kilde: Newswire

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer