- Følg med

Det er ventet flom over store deler av Østlandet. Huseiernes Landsforbund ber folk forberede seg for å unngå boligskader.

HUSK DETTE: Rens denne slik at vannet renner bort og ikke inn i huset ditt. Illustrasjonsbilde: Shutterstock
HUSK DETTE: Rens denne slik at vannet renner bort og ikke inn i huset ditt. Illustrasjonsbilde: Shutterstock Vis mer
Publisert

Torsdag morgen meldte Varsom.no at varmegrader, snøsmelting og regn kan føre til flom, oversvømmelser og overvann i tettbygde strøk over store deler av Østlandet.

Nå kommer Huseiernes Landsforbund med flere tips for å unngå skader hjemme.

- Gode forberedelser er viktig for å redusere fare for flomskader, og det er ikke gjort i en fei å snu seg rundt når vannet plutselig truer. Bor du i nærheten av en bekk, en elv eller en sjø bør du være forberedt på at flommen kan komme plutselig, skriver forbrukerorganisasjonen.

Gjør dette

Huseierne tipser om at det i noen tilfeller kan være lurt å forberede sandsekker som kan demme opp for vannet, for eksempel foran kjelleren din.

- Skulle det verste skje, sørg for at du vet hvordan du kobler ut sikringer.

Det kan også være lurt å flytte verdifulle gjenstander bort fra kjelleren. Videre anbefaler Huseierne deg å sjekke om du bør drenere rundt huset ditt.

- Sjekk om vannet samler seg opp i dammer ved nedbør og snøsmelting. Det kan bety at dreneringen ikke er tilstrekkelig lenger. Dersom du drenerer, sørg samtidig for at det blir laget tilstrekkelig fall fra huset slik at vannet kan renne vekk.

- Følg med

DinSide har kontaktet Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, som ber folk om å ikke stresse.

- Det viktigste er å følge med og ha et ekstra øye på den lokale vannstanden. Man bør være ekstra oppmerksom hvis man bor i nærheten av en stor bekk eller et mindre vassdrag som pleier å flomme over. Har du store løse gjenstander på eiendommen din bør de flyttes til et tryggere sted, sier han og fortsetter:

- Det eneste jeg frykter er at det blir veldig varmt fort og at det regner mye samtidig. Da får man en kombinasjon av kraftig nedsmelting og mye regnvær, som er en svært uheldig kombinasjon. Det er heldigvis lite som tyder på dette, selv om det skal bli varmt til uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer