- Folk flest bør ikke pålegges et slikt ansvar

Trenger vi hjelp av fagfolk for å fastsette hvor stor boligen er?

Meglerbransjen sliter med å holde styr på de nye arealbegrepene. Hvordan skal det gå med forbrukerne? Foto: Per Ervland
Meglerbransjen sliter med å holde styr på de nye arealbegrepene. Hvordan skal det gå med forbrukerne? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Regjeringens forslag til Statsbudsjett ble lagt frem forrige uke, ble det kjent at Regjeringen vil skjerpe formuesskatt på boliger i byområder.

Det skal etableres en sjablon for kvadratmeterpriser som varierer med boligens geografiske beliggenhet, alder, størrelse og type (enebolig, småhus eller leilighet). Sjablonen baserer seg på prisstatistikk for omsatte boliger og oppdateres årlig. Boligeierne må selv rapportere inn boligens areal, byggeår og eventuelt boligtype. Men dette må kun gjøres én gang.

Les mer om forslaget på DinSide og på Finansdepartementets egne temasider.

Urimelig

Nå slår imidlertid Norges TakseringsForbund alarm. De frykter at verdifastsettelsen slik det legges opp til i statsbudsjettet blir komplisert for forbrukere - og upålitelig. Grunnen er at boligeiere selv skal kunne beregne arealet som skal legges til grunn for ligningen.

– De nye reglene for måling av primærrom er utfordrende selv for fagfolk. Dersom fremtidige ligningsverdier for boliger i hovedsak skal fastsettes ved at folk går rundt med målebåndet hjemme vil det bli mye feil. Folk flest bør ikke pålegges et slikt ansvar, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges TakseringsForbund (NTF) i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer