For kaldt for hunden og katten?

Hold dyrene under oppsyn og la dem få komme inn når de vil inn, oppfordrer veterinæren.

LA DEM KOMME INN: Ha tilsyn med dyra, og la dem komme inn når de viser tegn på at de fryser, oppfordrer veterinæren. Foto: SHUTTERSTOCK/RITA KOCHMARJOVA/NTB SCANPIX
LA DEM KOMME INN: Ha tilsyn med dyra, og la dem komme inn når de viser tegn på at de fryser, oppfordrer veterinæren. Foto: SHUTTERSTOCK/RITA KOCHMARJOVA/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pass på kjæledyrene i kulda. Det kan bli for kaldt også for hunden og katten.

- Man bør ha tilsyn med dyra ofte nok, se på dem og ta dem inn når vil inn, oppfordrer Ann Margaret Grøndahl, veterinær og instituttleder for Institutt for sports- og familiedyrmedisin ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

LES OGSÅ: Hund manglet testikkel – hundekjøperen fikk halv pris

Huden kan falle av

Dyr som eksponeres for mye for kulde, kan få frostskader - akkurat som oss mennesker.

- Oppstår det frostskader, vil man se det lettest på de kroppsdelene som er lengst ut, som ører, haletipp og bein, og kanskje særlig ører, forteller Grøndahl.

Hun sier videre at dersom det blir såpass alvorlig at huden dør, kan det resultere i at ytterkanten av øret kan falle av, slik at ørene blir litt små.

KATTER KAN FINT VÆRE UTE: Men de må ha mulighet til å komme inn når de vil det. Og den må ha tilgang til vann hvis den er mye ute - det er jo ikke mulig for katten å finne vann som vanlig når minusgradene tar over.  Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
KATTER KAN FINT VÆRE UTE: Men de må ha mulighet til å komme inn når de vil det. Og den må ha tilgang til vann hvis den er mye ute - det er jo ikke mulig for katten å finne vann som vanlig når minusgradene tar over. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merKatter er ganske like

Det er store forskjeller på hvor mye kulde en hund tåler, ut fra rase og pels.

Men ifølge Grøndahl er det ikke så stor variasjon i raser på katter, som det er på hunder.

- Katter har ganske likt hårlag, eller pels, og katter kan fint være ute når det er kaldt - men de må ha mulighet til å gå inn i varmen igjen når de fryser, sier Grøndahl til Dinside.

Hun sier at du fint kan slippe ut katten dersom du er på et sted der katten er kjent og har bodd lenge - så lenge at den har mulighet til å gå inn i varmen når den fryser.

- Men har du akkurat flyttet til et nytt sted eller er et sted hvor katten ikke er kjent, ville jeg ikke sluppet den ut om det er kaldt. Og man må ikke slippe ut katten før man drar på jobb - og bli borte i over åtte timer - uten at katten har mulighet til å gå inn, understreker Grøndahl.

LES OGSÅ: Hold hunden unna soverommet ditt!

Stor forskjell på hunderaser

Det er stor forskjell på hvor mye ulike hunderaser tåler av kulde.

- Noen har kraftig pels og kan fint være ute lenge selv om det er kaldt - mens andre hunder, som omtrent nesten ikke har pels, vil fryse raskere. Her er det veldig stor variasjon, fra å være ute nesten ingenting til å kunne være ute i flere timer, sier Grøndahl.

Hun oppfordrer hundeeiere til å følge med på dyra og se etter tegn på at de fryser.

- Se på dyra; om du har en hund som piper og vil inn, og som løfter på beina og skjelver - da kan man tolke det til at de fryser, sier Grøndahl.

Ligger hunden rolig i snøen og ser ut som den ikke fryser, da kan du anta at den ikke fryser - og at den tåler å være lenger ute.

- Men det er viktig at de kan komme inn når de vil inn, understreker hun.

KLE PÅ DEM! Det er ikke alle hunder som tåler kulde like godt. Her spiller pels, underhudsfett og metabolisme inn. Husk bekledning som varmer - til forskjell for bekledning for utseendets skyld! Foto: SHUTTERSTOCK/JOYCE MARRERO/NTB SCANPIX
KLE PÅ DEM! Det er ikke alle hunder som tåler kulde like godt. Her spiller pels, underhudsfett og metabolisme inn. Husk bekledning som varmer - til forskjell for bekledning for utseendets skyld! Foto: SHUTTERSTOCK/JOYCE MARRERO/NTB SCANPIX Vis merBekledning ikke bare til pynt!

Du kan selvsagt kle ute noe av kulden også hos hunden. Forsikringsselskapet Gjensidige minner hundeeiere på at det er forskjell på å «kle på» hunden for utseendes skyld og for å faktisk beskytte huden.

De oppfordrer også til å passe spesielt på potene. Ikke bare på grunn av kulda, men også på grunn av underlaget.

- Mange hunder sliter med potene om vinteren. Veier som er saltet kan svi og man vil typisk kunne se at hunden hinker bortover, slikker seg mye på potene underveis eller stopper opp, forteller Siri Martine Brandstorp, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Hun sier at det da kan det være lurt å legge på potefett før man går ut, å unngå saltede veier eller bruke potesokker. Går man på snø med skare kan det også skade potene ved å lage rifter.

Gjensidiges tips for å unngå frostskader på dyrene:

  • Legg på dekken på hunden dersom pelsen ikke er tilpasset snø og kulde. Bruk potesokker om det er mye veisalt eller potene er røde og såre.
  • Begrens turene i lengde når det er svært kaldt. Gå heller flere og kortere turer.
  • Skyll potene etter turen om man går på saltede veier.
  • Bruk potefett hvis behov
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer