Dyr strøm og tomme vedlagre:

Forbereder til neste vinter

Høye strømpriser og stor pågang hos vedleverandørene har gjort at det må må planlegges enda bedre mot neste års vedsesong.

PLANLAGT NESTE VINTER: Simen Rotnes i Årnes vedutsalg er godt i gang med planleggingen av neste sesongs vedlager. Foto: Privat
PLANLAGT NESTE VINTER: Simen Rotnes i Årnes vedutsalg er godt i gang med planleggingen av neste sesongs vedlager. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne vinteren har vært dyr, og flere har problemer med de høye strømregningene. Derfor har flere enn før valgt å gå til innkjøp av ved for å bruke fyring istedenfor elektrisk varme.

Over hele landet har vedleverandører slitt med ikke å ha nok ved å levere til kundene sine.

Nå forbereder de seg godt til neste vinter.

52.500 liter ved

Simen Rotnes (22) i Årnes vedutsalg hadde et mindre vedlager i år på grunn av leveranseforsinkelser. I år har han solgt 35x1500 liters sekker.

– Vi er godt igang med planleggingen av neste sesong og tar inn mer tømmer til hugging, da vi har bygd opp en større kundeportefølje i år enn vi har hatt tidligere, forteller han.

Av tidligere erfaringer har han vært avhengig av kulde for å få opp bestillingene.

– I år ser man at den høye strømprisen har gjort at mange som ikke fyrer så mye med ved har begynt å fyre mye mer. Ved med god tetthet gir god og lang varme, forteller han.

Doblet omsetningen

Vedleverandøren Ved På Døra leverer bjørkeved i Oslo, Asker, Bærum og Drammen. Nå har de nesten doblet omsetningen etter den enorme pågangen på grunn av de høye strømprisene.

– Siden 1. november til nå så har vi sett en økning i omsetning på 93% sammenlignet med samme periode forrige sesong, forteller Karen Kalager, ansvarlig for kunderservice og sosiale medier i Ved På Døra.

– Det har vært en nasjonal vedmangel. Vi er så heldige at vi produserer vår egen ved i samarbeid med Varma AS. I stedet for å naturtørke den, noe som tar mange måneder, så tørker vi den på noen få dager med overskudd-spillvarme fra et datasenter, sier hun og legger til:

– Dette er så bærekraftig at veden vår til og med har blitt Svanemerket. Som følge av at vi kan produsere ved året rundt, så er vi nesten de eneste som fortsatt kan selge norsk, kortreist ved i vinter.

Karen Kalager, ansvarlig for kunderservice og sosiale medier i Ved På Døra. Foto: Privat
Karen Kalager, ansvarlig for kunderservice og sosiale medier i Ved På Døra. Foto: Privat Vis mer

Mer fyring på hjemmekontoret

Hun forteller at det er umulig å forutse vedmengden som trengs fordi forbruket er avhengig av to ting: været og strømpriser.

– Det er faktisk litt avhengig av koronasituasjonen og restriksjoner også, fordi mer hjemmekontor fører til mer fyring i hjemmene.

Nå har hun tanker om hva som vil skje mot sommeren og høsten.

– Alle nordmenn har opplevd både kraftig økte utgifter rundt å varme hjemmene sine i år, samt hatt problemer med å få tak i ved. Det er nok mange som vil planlegge for den eventualiteten igjen neste vinter. Vi forventer at mange flere vil gjøre innkjøp av ved for hele vinteren mellom juni og september. Vi forventer derfor en sterk økning i salget til sommeren også. Vi kommer derfor til å fortsette å produsere for fullt gjennom våren.

BESTILLINGENE RANT INN: Even Vindhem i Ullensaker Ved har hatt nok å gjøre i vinter. Foto: Privat
BESTILLINGENE RANT INN: Even Vindhem i Ullensaker Ved har hatt nok å gjøre i vinter. Foto: Privat Vis mer

– Har vært overveldende

Også Even Vindhem i Ullensaker Ved har solgt mye i vinter. De leverer ved i stor-Oslo og nordover, stort sett gjennom Kortreistved, som er en landsdekkende nettside for bestilling av ved.

– Pågangen i år har vært overveldende siden 1. september. Det var ei uke i november det var litt roligere, ellers har det vært langt over forventet.

Han har ikke noe nøyaktige tall på hvor mye de har solgt, men har hittil solgt rundt tre ganger så mye av hva de gjorde i fjor.

– Vi er ikke tomme, og vi har fortsatt ved på vei inn, men spent på hvor lenge det holder. Vi ønsker at alle som tar kontakt skal få ved.

Da bestillingene rant inn i vinter, begynte Vindheim å lure på hvordan han skulle rekke alt.

– Faktisk var det første jeg tenkte, hvordan skal jeg klare å kjøre ut alt i dette tempoet når ordrene begynte å strømme på. Vi har klart å få det ut, men dessverre brukt lenger tid enn vi ønsker. Vi ansatte både sjåfører og pakkere, men klarte ikke å holde tritt med ordrene.

Etter jul har de vært ajour, og Vindheim håper de klarte å holde en fornuftig leveringstid.

– Prisene har gått opp, og det er en positiv faktor, men vi har ikke justert slik som en del av våre konkurrenter har gjort, forteller han.

Tredje sesongen

Dette er tredje sesongen Vindheim driver med ved.

– Første var litt for å se om dette var noe for meg, og jeg lånte svigerfar sitt utstyr. Dette gav mersmak, forteller Vindheim som da jobbet sesongen parallelt med en annen jobb.

Fra denne sesongen har ved vært primæryrke, og Vindheim trives veldig godt med det.

– Vi ønsker å kunne produsere mye mer, men med hensyn til plass, må vi se hva vi klarer. Men vi kommer til å reservere større mengder hos andre som produserer ved for å kunne tilby ved når vi går tom, sier han og legger til:

– Strømprisen skremmer mange, og i år har det faktisk lønt seg å fyre med ved.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer