Forbud mot støvsugere som suger

Snart blir det forbud mot dårlige støvsugere.

Støvsugerne har blitt mer og mer motorsterke, men suger ikke veldig mye bedre. Nå skjerpes kravene! Foto: Colourbox
Støvsugerne har blitt mer og mer motorsterke, men suger ikke veldig mye bedre. Nå skjerpes kravene! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du støvsugeren din suger dårlig? Nå kommer det krav til hvor mye støvsugeren faktisk skal suge.

Ifølge en ny EU-forordning, skal alle nye støvsugere ha en oppsugingsevne på minimum 70 prosent på tepper, og 95 prosent på harde gulv.

Forordningen vil etter all sannsynlighet også bli innført i Norge.

– Det er god grunn til å anta eller forutsette at utkastet og det endelige forslaget til forordningen vil bli innført i Norge, sier Knut Knutsen, seniorrådgiver i Energiavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Støvsugere som ikke oppfyller kravene, vil bli forbudt å selge.

Produktene som omfattes av den nye ordningen, er elektriske støvsugere som kan kobles til strømnettet. Visse typer støvsugere er imidlertid unntatt fra kravene, blant annet robotstøvsugere og sentralstøvsugere.

Det er ikke opplyst hvorfor disse er unntatt, men NVE antar noe av grunnen kan være at det er for få solgte til at energigevinsten vil være veldig stor, samtidig med at EU-landene kanskje ikke har stilt krav til disse typene.

Vi har testet robotstøvsuger

Mer effekt, men suger ikke bedre

Intensjonen med den nye forordningen er å begrense energiforbruket til EU-landenes støvsugere. Bakgrunnen er en stadig økning i motoreffekt på støvsugere, uten at oppsugingsevnen er forbedret.

Ifølge en forstudie gjort for EU-kommisjonen, har motoreffekten de siste 30–40 årene gått fra cirka 500 til 2000 W uten at rengjøringseffekten er forbedret i vesentlig grad. Dette har ifølge studien skjedd fordi forbrukerne ser motorstørrelsen som en pekepinn på at støvsugeren virker godt.

Slik er det altså ikke. Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom høy motoreffekt og god sugeevne, og det er bakgrunnen for de nye kravene.

Her er de beste støvsugerne

Trinnvis innføring

I tillegg til å stille krav til støvopptak, stilles det også krav til strømforbruk i de nye EU-kravene (direktiv 2009/125/EC ).

Forslaget omfatter to trinn, hvor første trinn foreslås å få virkning to år etter forordningens ikrafttreden, og andre trinn fem år etter forordningens ikrafttreden.

Det stilles krav om et maksimalt årlig energiforbruk og støv-gjenutslipp, slik at produktene:

 • to år etter vedtak maksimalt må forbruke 62 kWh per år ved en nærmere definert bruk (gjelder ikke for støvsugere med vannfilter).
 • fire år etter vedtak maksimalt må forbruke 36 kWh per år og ha et støv-gjenutslipp på maksimalt tre prosent av det oppsugde støvet
 • Ingen nøyaktig dato

  Akkurat når de nye reglene blir innført kan imidlertid ikke Knutsen i NVE si med sikkerhet.

  – Generelt er det slik at Norge følger de samme datoene for eventuell skjerping av krav som de som fremgår i en forordning, forteller Knutsen.

  Bestemmelse om ikrafttredelse for de nye kravene, må først vedtas og behandles av EFTA/EØS-landene. I forslaget er det skissert at første steg vil tre i kraft i 2015, og andre steg i 2017.

  Det vil være produsentenes og importørenes ansvar å påse at produktene tilfredsstiller minimumskravene og at de er påført CE-merke.

  – NVE forutsetter at produsentene har god kunnskap om det kravene som gjelder for deres produkter, eksempelvis støvutslipp under definerte testbetingelser. I og med at produsentene forutsettes å ha vært med i prosessene for å utvikle minimumskravene til støvsugere antar NVE at kravene er realistiske i forhold til det som i dag tilbys i markedet, samtidig som de "dårligste støvsugerne" kanskje ikke tilfredsstiller kravene. Det vil si at de dårligste produktene vil, gjennom forordningen, bli fjernet fra markedet, forklarer Knutsen i NVE til DinSide.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer