Salgsforbud

Forbyr salg av Adax-panelovner

NVE har vedtatt omsetningsforbud av flere av de populære panelovnene, da de ikke har god nok energieffektivitet til å tilfredsstille kravene i økodesignregelverket.

SALGSSTOPP: Årsaken til omsetningsforbudet av Adax Eco Basic-panelovnene (eksempel på bildet) er at de har for lav energieffektivitet, ifølge NVE. Foto: Produsenten.
SALGSSTOPP: Årsaken til omsetningsforbudet av Adax Eco Basic-panelovnene (eksempel på bildet) er at de har for lav energieffektivitet, ifølge NVE. Foto: Produsenten. Vis mer
Publisert

Adax AS har omsatt produkter som ikke har hatt god nok energieffektivitet til å tilfredsstille kravene i økodesignforskriften.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har derfor vedtatt omsetningsforbud for Eco Basic-panelovner produsert av Adax.

- Årsaken til forbudet er rett og slett at panelovnene har for lav energieffektivitet, sier seksjonssjef Ane Torvanger Brunvoll i NVE i en pressemelding.

- Dette er første gang vi vedtar et omsetningsforbud for brudd på økodesignforskriften, sier Brunvoll videre.

Disse panelovnene er omfattet av forbudet

Omsetningsforbudet gjelder panelovner fra produktserien Adax Eco Basic, produsert etter 1. januar 2018. De har ikke tilstrekkelige styringsmekanismer for å imøtekomme kravene i regelverket.

NVE har funnet flere ulovlige produkter fra Adax tilgjengelige for salg hos forhandlere.

ENKELT: Mikrobølgeovnen kan fort bli skitten, men dette billige trikset gjør den rein igjen. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Adax: - Feiltolkning av reglene

Adax forholder seg til NVEs beslutning, opplyser deres daglige leder Roger Dalen:

- Det konkrete tilfellet er knyttet til en feiltolkning av regelverket for små ovner i perioden rett etter innføring av nye forskrifter, sier Dalen til Dinside.

- Ingen av dagens ovner er omfattet av dette forbudet. Forbudet gjelder ovner som ikke lenger produseres, og forbudet knytter seg til et fåtall produkter, understreker han videre.

Regelverkets krav til panelovner

Formålet med økodesignregelverket er å redusere miljøbelastningen til energirelaterte produkter. Dette regelverket stiller, blant annet, minstekrav til energieffektiviteten til en rekke produkter.

Panelovner må ha avanserte styringsmekanismer, eksempelvis ukesprogrammering for å oppfylle regelverket.

Prioriterer tilsyn

NVE fører tilsyn med at økodesignforskriften blir fulgt, og tilsyn med denne er noe de vil prioritere framover.

Regelverket om økodesign bidrar til store energibesparelser: Beregninger fra EU viser at økodesignregelverket for elektriske varmeovner vil gi 15 terrawattimer mindre energibruk i EU i 2020, sammenlignet med om vi ikke hadde hatt dette regelverket.

Dette tilsvarer det årlige strømforbruket til nesten 900.000 norske husstander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer