Robotklipper

Fordeler med robotklipper - og ulempene

Her får du eksperttipsene.

ROBOTKLIPPER: Den er kommet for å bli, og stadig flere kjøper seg robotklipper, ifølge Felleskjøpet. Men med alle fordelene, kommer det også noen ulemper. Foto: NTB Scanpix.
ROBOTKLIPPER: Den er kommet for å bli, og stadig flere kjøper seg robotklipper, ifølge Felleskjøpet. Men med alle fordelene, kommer det også noen ulemper. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Orker du ikke tanken på å klippe selv, kan robotklipperen være en god investering for deg. Og ifølge Jon Atle Repstad, spesialist på plen og planter hos Felleskjøpet, er det stadig flere som velger å overlate gressjobben til en robotklipper

Fordelene med robotklipperen er mange, men er du en av dem som funderer på å kjøpe deg en, bør du samtidig være klar over at det også finnes noen ulemper

Her nevner vi noen av de gode og dårlige sidene ved en robotklipper.

Fordeler med robotklipper

Den åpenbare fordelen er selvsagt at du slipper å klippe gresset selv, og gresset blir også klippet hyppigere enn om du hadde gjort jobben selv.

GEIR ANDAHL: Daglig leder hos Mower Spesialisten. Foto: Mower Spesialisten.
GEIR ANDAHL: Daglig leder hos Mower Spesialisten. Foto: Mower Spesialisten. Vis mer

Så kan Geir Andahl, daglig leder ved Mower Spesialisten, ramse opp andre fordeler i fleng:

- Du får jo mer fritid, og gresset er ferdigklippet hele tiden. Det vil alltid være en jevn høyde på gresset, og alt det den klipper av legger den ned som gjødsel slik at du får en mye grønnere plen enn hvis du bruker en manuell klipper. I tillegg fjerner robotklipperen mose, sier Andahl, som også mener at resultatet alltid blir penere enn med en manuellklipper.

JON ATLE REPSTAD: Spesialist på plen og planter hos Felleskjøpet. Foto: Felleskjøpet.
JON ATLE REPSTAD: Spesialist på plen og planter hos Felleskjøpet. Foto: Felleskjøpet. Vis mer

Repstad er enig, og mener at gresset blir mindre skadet med en robotklipper versus en vanlig gressklipper.

- Når du klipper gress bør du aldri klippe av mer enn en tredjedel av gresset, og det sørger robotklipperen for å passe på. Robotklipperen klipper også i ulik retning og kommer til på forskjellige plasser slik at du unngår striper, med en vanlig klipper går du gjerne den samme ruta uke etter uke, sier Repstad.

Andahl mener at vi som regel venter opp til en uke for hver gang vi klipper gresset manuelt.

- Da vil gresset vokse høyt, og så klipper du lavt, men det liker ikke gresset særlig godt. Robotklipperen bør klippe minimum fem dager i uken, og på den måten holder den gresset i jevn høyde, sier han.

Fordeler

 • Klippehøyde: De fleste robotklippere tilbyr inntil 6 cm. klippehøyde, noe som er tilstrekkelig for de fleste.
 • Luftforurensning: Produserer ikke avgasser. Bra for både deg og naboene.
 • Driftskostnader: Går på strøm, noe som gir lavere driftskostnader enn bensin. Du slipper å skifte olje, tennplugger og luftfiltre.
 • Rengjøring: Fordi de ikke er spesielt tunge – og fordi du slipper risikoen for bensinlekkasje – er de lettere å rengjøre enn bensinklippere. Vedlikehold: Krever lite vedlikehold. Du slipper å skifte olje, tennplugger og luftfiltre og slipper å kjøpe inn bensin.
 • Plass: Robotklippere varierer i størrelse, men mange er relativt små. De har heller ikke skyvehåndtak og vil derfor legge beslag på mindre plass enn de fleste andre klippertyper. I sommerhalvåret vil de normalt ikke legge beslag på gulvplass, da de fleste ladestasjoner er beregnet på utendørs plassering.
 • Vekt: Veier typisk mellom 8 og 20 kilo. De tyngste utgavene veier derfor mer enn de fleste sylinder-, sveve-, ledning og batteriklippere. Veier imidlertid betydelig mindre enn bensinklippere og er greie å løfte og forflytte.
 • Kompostbehov: Fordi alle robotklippere bruker bioklippmetoden, slipper du å samle opp gresset. Du slipper derfor også å sette av plass til kompostbinge eller lignende.
 • Sikkerhet: Du slipper å oppbevare bensin. Modeller fra seriøse produsenter har sensorer som skal sørge for at klipperne ikke er farlige for barn og kjæledyr. Alle selvgående maskiner innebærer imidlertid en risiko for uhell.

Kilde: Forbrukerrådets gressklipper-guide

Ulemper med robotklipper

Andahl synes ikke at det er noen spesielle ulemper med robotklippere, men vedgår at de ikke kan klippe tilstrekkelig inntil kanter.

- Man må derfor bruke en ekstra kantklipper. Men det må man som regel med en vanlig gressklipper også. Robotklipperen setter igjen en liten trimmekant på cirka 15 centimeter inntil hus - eller murvegg, men det er ikke noe stort problem, mener Andahl.

Han understreker at det er sikkerhetsmessige årsaker til at robotklipperen ikke klipper helt inntil kantene.

- Hvis maskinen for eksempel klipper på plenen samtidig som barn går på plenen, kan jo barn putte hånden under den. Derfor har robotklipperen en sikkerhetsmargin på cirka 15 centimeter ut fra karosseriet, forklarer Andahl.

Men robotklipperen kan kveste pinnsvin.

- Kommer det et pinnsvin inn på plenen, vil det beskytte seg selv ved å rulle seg sammen, og det skjønner ikke robotklipperen. Klipperen vil ikke bli ødelagt, men det er ikke særlig pent når den kvester pinnsvinet, sier Repstad.

Og siden pinnsvin er mest aktiv om natten, bør robotklipperen kun brukes på dagtid, understreker han.

En annen ulempe med robotklipper er selvsagt kostnaden.

- Det er betydelig dyrere å kjøpe en robotklipper fremfor mange andre vanlige gressklippere. Noen synes at det å slå plen er det verste som finnes, og da er det jo en god investering. Men det er lurt å tenke gjennom sitt egentlige behov før man eventuelt kjøper robotklipper, sier Repstad.

Ulemper

 • Risiko for kjæledyr: Robotgressklippere kan utgjøre en spesielt stor fare for pinnsvin. De kan også være til fare for barn og kjæledyr. Kjøp derfor aldri en robotgressklipper uten en god påkjøringssensor og løftesensor.
 • Støy: Robotklippere støyer generelt mindre enn andre gressklippertyper. Men fordi de klipper hyppig og sakte, produserer de oftere og mer langvarig støy enn andre gressklippertyper.
 • Pris: Med unntak av plentraktorer og frontridere, er batteriklippere foreløpig den dyreste gressklippertypen. Det betyr at robotklipperne er betydelig dyrere enn sylinder-, ledning-, sveve- og batteriklippere, og dyrere enn de aller fleste bensinklippere. Det er imidlertid svært sannsynlig at robotgressklippere raskt vil bli rimeligere.
 • Driftskostnader: Alle robotklippere er batteridrevne. Alle batterier vil sakte, men sikkert miste kapasitet og vil før eller siden måtte skiftes ut. Nye batterier kan være dyre.
 • Driftssikkerhet: Elmotorer er generelt mer driftssikre enn bensinmotorer. Fordi klippeskjoldet normalt er laget i plast, slipper du risikoen for rusting som er forbundet med mange bensinklippere. Men fordi motoren både driver klippeaggregatet og hjulene, blir det mange bevegelige deler. Robotklipperne har også mange sensorer og annen elektronikk som gir økt risiko for feil.
 • Klippebredde og tidsbruk: Andre gressklipper-typer kan ta fatt på jobben så snart du har montert dem sammen. En robotklipper forutsetter at du gjør en jobb med å markere grenser. Arbeidet med å sette opp avgrensningskabler kan være komplisert og tidkrevende, ikke minst hvis du har en komplisert hage. Det er også en risiko for at du blir nødt til å gjøre mange justeringer i grenseoppsettet de første ukene.
 • Klippehyppighet: Fordi alle robotklippere er bioklippere, forutsettes hyppig klipping. Siden roboten gjør jobben selv, er imidlertid dette ikke et stort problem, forutsatt at du ved programmering eller hjelp fra naboer sørger for at den klipper også når du er på ferie.
 • Gressrester: Bioklipp-metoden er i utgangspunktet meget bra for plenen, fordi gresset som er klippet tilbakeføres til plenen og blir gjødsel. Ulempen er at plenen til enhver tid vil ha gressrester i seg. Dette gir en risiko for at aktive brukere av plenen drar med gressrester inn på terrassen og inn i huset.
 • Trim: Fordi du slipper å klippe selv, får du heller ikke trim.

Kilde: Forbrukerrådets gressklipper-guide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer