Leketøy satt fast i munnen:

Foreldre reagerer: - Skummelt

Flere foreldre reagerer på barneleke etter å ha observert størrelsen på klossene.

SKREMT: Anita Bakke har pakket bort den gule klossen som sønnen satt fast i munnen da han lekte med dem. Foto: Privat
SKREMT: Anita Bakke har pakket bort den gule klossen som sønnen satt fast i munnen da han lekte med dem. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Anita Bakke opplevde at sønnen på 13,5 måneder fikk en forsinket bursdagsgave for et par dager tilbake, opplevde hun å bli veldig skremt.

- Han lekte med leka på gulvet mens jeg la sammen klær, så hørte jeg plutselig at han fikk panikk. Da så jeg at han hadde fått hele klossen langt inn i munnen, forteller Bakke til DinSide.

Fra ett år

Det var en Way2Play-aktivitetskube kjøpt på Ringo Mosseporten i Moss, som sønnen lekte med. Bakke forklarer at hele klossen sto fast innenfor tennene, og at kjeven sto i spenn.

- Jeg fikk lirket en finger bak og vippet den ut, men det var skummelt da jeg var redd for å dytte den enda lenger bak.

Hun hadde tenkt over at klossene var mindre enn de andre familien har, men tenkte at det var gjort en vurdering fra produsent, importør og salgssted, siden leken var merket med «12 mnd +»

- Neste gang skal jeg følge magefølelsen og plukke vekk deler jeg er usikker på, sier hun nå.

MINDRE: Det var den gule «blomsterformede» klossen sønnen til Anita Bakke satte fast i munnen. Her har Bakke sammenliknet klossene med noen større klosser tilhørende en liknende puttekasse-leke. Foto: Privat
MINDRE: Det var den gule «blomsterformede» klossen sønnen til Anita Bakke satte fast i munnen. Her har Bakke sammenliknet klossene med noen større klosser tilhørende en liknende puttekasse-leke. Foto: Privat Vis mer

Får støtte

Det var i Facebook-gruppen «Mammaklubb for bra damer», med 21 500 medlemmer, at Anita Bakke først gjorde oppmerksom om leken og hendelsen. Der møter hun flere som er enige:

  • Anne-Mette Sørum: «Vi har den samme leken og opplevde det samme og fjernet de klossene med en gang. Jeg stusset også på den størrelsen.»
  • Elisa Pauline Huse Viga: «Vi har samme. Vi hev klossene med en gang for vi syntes de var skummelt små!»
  • Marlene Ramberg: Har samme og har ikke åpnet posen med klosser fordi jeg syntes de så for små ut. Visste ikke om klossene engang før vi åpnet leken hjemme. Takk som sprer ordet!»
    «Opplever også at batteridekselet lett detter av, samme hvor mye man skrur. Dette er ikke en trygg leke», legger Ramberg til.
  • Tuva Jhany Rodriguez Repaja: «Vi har også den og synes også klossene er kjempe små. Synes det er rart når det er laget til små barn.»
MINDRE: Anita Bakke anbefaler foreldre å følge magefølelsen dersom man tenker at en leke virker for liten. Foto: Privat
MINDRE: Anita Bakke anbefaler foreldre å følge magefølelsen dersom man tenker at en leke virker for liten. Foto: Privat Vis mer

- Tar saken svært alvorlig

Det er Nordic Toy Team AS som er importør av Way2Play-kuben, som blant annet selges hos Ringo.

- Vi har stort fokus på at våre leker skal vært trygge og sikre, og vi tar slike saker svært alvorlig, sier produktsjef Morten Aamotsbakken i Nordic Toy Team AS.

Han forteller at produktet er testet og godkjent i henhold til gjeldende regulativer så sent som i september 2021.

- Det er Standard Norge som sitter på norske standarder. Regelverket for leketøy er harmonisert med EU, og det er EU-standarder som gjelder.

Det er EN-71-regulativet som omhandler leketøyets fysiske egenskaper, mens REACH- og RoHS- regulativet omhandler kjemisk innhold.

Han forteller at det er Miljødirektoratet som i hovedsak fører tilsyn med at regelverket følges. DSB fører også tilsyn.

- Vi foretar i tillegg en egen risikovurdering av hvert produkt i vår kolleksjon, hvor vi blant annet sjekker om eventuelle løse deler - som om disse putteklossene er for store i forhold til testsylinderen som er utviklet for dette formålet.

Aamotsbakken forteller at testsylinderen har omtrent samme størrelse som luftrøret til et lite barn, og hensikten med denne testen er først og fremst å forhindre fare for kvelning eller blokkering av luftrør, ikke nødvendigvis om det er umulig å få noe inn i munnen.

- Samtlige klosser som følger med til denne leken er for store til å gå ned i sylinderen, sier han.

Tar ny vurdering

EU utgir hver uke en såkalt RAPEX-rapport, som gir oversikt over leker som man har oppdaget at ikke overholder gjeldende standarder.

- Her oppdages det jevnlig leker som kan medføre kvelningsfare. Vi følger selvfølgelig med på disse rapportene. Det er svært sjelden noe blir rapportert fra de skandinaviske landene.

Nå tar han bekymringsmeldingene på alvor.

- At forbrukeren har opplevd dette som skremmende har vi full forståelse for. Vi vil på grunnlag av dette vurdere produktet på nytt, selv om det oppfyller gjeldende standarder. Vi er alle opptatt av at leker skal være trygge og sikre, sier Aamotsbakken.

Når en sending ankommer, som regel fra Kina, tar de også alltid stikkprøver.

- Vi kontrollerer etter et fast skjema at produktet samsvarer med våre krav, når det gjelder merking, pakning, lydnivå, smådeler og generell kvalitet. Dette for å sikre at produksjon ikke avviker fra tidligere tilsendte prøver, forklarer han.

En tryggere hverdag

DSB driver nettsider kalt sikkerhverdag.no og farligeprodukter.no, som rapporterer om ulike ting i hverdagen som har blitt trukket tilbake fra markedet eller som forbedrer sikkerheten i hjemmet.

Seniorrådgiver i DSB, Anita Andersen forklarer at leker og andre produkter beregnet på barn under 3 år, skal ha deler som har dimensjoner slik at barnet ikke kan svelge, inhalere, eller på annen måte utsettes for kvelningsfare. Dette gjelder også deler som kan løsne fra produktet.

- Hva tenker dere om at leken kom seg bak tennene og var ekkel å få ut?

- Hensikten med å stille størrelseskrav til smådeler er å hindre at barn under 3 år blir skadet som følge av deres naturlige behov for å undersøke omgivelsene, som å putte leker og andre gjenstander i munnen. Dersom delen utgjør en kvelningsfare så er det problematisk.

- Hender det at leker som har bestått syllindertesten likevel har vært i en slik situasjon, der det har oppstått en potensiell kvelningsfare?

- På generelt grunnlag kan produkter, selv om de er testet etter gjeldende standarder, inneha utilsiktede egenskaper som igjen kan utgjøre fare for bruker. DSB har ingen oversikt når det gjelder denne konkrete problemstillingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer