Forkjøpsrett brukt på fire av ti boliger

BOLIG: Som medlem i et boligbyggelag har du forkjøpsrett til lagets boliger. Du slipper hektiske budrunder, og går rett forbi køen av desperate boligsøkende. I fjor ble forkjøpsretten benyttet ved hele fire av ti boligsalg i OBOS.

Publisert

- Forkjøpsretten er den desidert beste medlemsfordelen vi har. Jo større rift det er om boligene i markedet, jo flere benytter seg av forkjøpsretten. I dag er det derfor 40 prosent av salgene som avgjøres ved forkjøpsrett, sier informasjonssjef i Boligbyggelaget OBOS Åge Pettersen.

OBOS er det desidert største boligbyggelaget i Oslo-området, med 153 000 betalende medlemmer ved utgangen av fjoråret, og 58.000 boliger som de forvalter.

Risiko for kjøper

OBOS regner med at medlemstallene vil øke betraktelig i år. De fleste som melder seg inn gjør det nettopp fordi de har oppdaget hvor gunstig det er med forkjøpsrett i et stresset marked.

I Boligbyggelaget USBL som er det nest største i Oslo, er det bare 15 prosent av boligsalgene som avgjøres at medlemmer benytter forkjøpsretten.

- Vi mener at det er positivt for kjøperne at det ikke er så mange salg som avgjøres via forkjøpsrett. Da løper de som vinner budrunden en mindre risiko for å tape boligen til en som bruker forkjøpsrett, sier Christer Alm som er salgsleder og megler i USBL.

Tapende part

Ulempen med forkjøpsretten er ikke til å komme vekk i fra. Etter 40 prosent av alle boligsalgene i OBOS, sitter det igjen en skuffet sjel: Han eller hun som i utgangspunktet vant budrunden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer