Skadedyr på hageplanter

Forsker: - Ikke redd den!

Hageplantene bør sjekkes hver uke etter innkjøp, råder ekspert.

Enkelte hageplanter er mer utsatt enn andre; her er tegnene på skadedyr-angrep! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Gir du de nyinnkjøpte hageplantene dine en «legesjekk» før du planter dem i bedet ditt? Om ikke, er du nok i godt selskap med flere andre hageentusiaster.

For det mange neppe er klare over, er at flere av hageplantene vi kjøper er importerte fra andre land, og noen av disse frakter med seg svært skadelige «passasjerer» du vil holde langt unna blomsterbedet.

Roser og rododendron særlig utsatt

Etter at norske forskere undersøkte oppsop fra containere brukt til å frakte hageplanter fra Nederland, fant de hundrevis av insektarter som ikke hører hjemme i Norge. I artikkelen publisert på Forskning.no fortalte Frode Ødegaard, insektforsker ved NTNU, at de uønskete artene kan få alvorlige konsekvenser for de hjemmeværende artene i Norge, og utrydde flere av dem.

Ødegaard nevner harlekinmarihøna som eksempel: Den spiser opp andre av våre egne marihønearter.

Visse importerte hageplanter er mer utsatt for skadedyr-angrep enn andre, dette gjelder særlig enkelte arter av roser og sommerblomster, ifølge Anette Sundbye, forsker entomologi ved Norsk institutt for bioøkonomi:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.