Virker vitamintilskudd?

Forskere: - Vitamintilskudd er bortkastet

- Folk som tar vitamintilskudd har ikke bedre helse enn folk som ikke gjør det.

UNØDVENDIG: Å ta vitamintilskudd gjør deg ikke mer frisk enn om du ikke tar det, mener forskere. Foto: Linn Merete Rognø.
UNØDVENDIG: Å ta vitamintilskudd gjør deg ikke mer frisk enn om du ikke tar det, mener forskere. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vitamintilskudd har liten eller ingen effekt på helsen vår, og er bortkastet å bruke penger på.

Det konkluderer amerikanske helsemyndigheter med etter en større studie hvor effekten av vitamintilskudd, blant annet knyttet til kreft, og hjerte- og karsykdom, ble målt.

- Mange er skremmende ukritisk i forhold til hva man tar av vitaminer, sier Tine Meljbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, ph.d.

Helsedirektoratet: - Unødvendig

Vi hører ofte at selv om vi spiser sunt, får vi i oss for lite vitaminer og mineraler, og at vi derfor kan oppnå ekstra helsegevinst ved å innta vitamintilskudd. I en norsk undersøkelse har også sju av ti oppgitt at de bruker en eller annen form for kosttilskudd.

- Men de store studiene viser ikke at folk generelt som tar kosttilskudd har bedre helse enn folk som ikke gjør det. Det er ikke påvist at dette forebygger de store folkesykdommene, sier Sundfør til Dinside.

Dette er også noe forskere i USA har kommet fram til.

Gjennom 87 studier fant de nemlig få eller ingen bevis på at multivitaminene og mineralene inkludert i studien skal ha noen spesiell effekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.