Forskjellen på liggende og stående panel

Liggende kledning kan tåle mer vått vær, og er lettere og billigere å utbedre.

ENKLERE OG BILLIGERE Å FIKSE: - På Vestlandet er det hovedsakelig liggende kledning, og det er fordi det er rimeligere å utbedre - og lettere å utbedre slik at det blir pent. Har du stående kledning, må du skjøte eller hele veggen må fikses, forteller Ole Irgens i Tryg til Dinside. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX
ENKLERE OG BILLIGERE Å FIKSE: - På Vestlandet er det hovedsakelig liggende kledning, og det er fordi det er rimeligere å utbedre - og lettere å utbedre slik at det blir pent. Har du stående kledning, må du skjøte eller hele veggen må fikses, forteller Ole Irgens i Tryg til Dinside. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste boliger på innlandet er bygget med stående kledning, mens de på Vestlandet tradisjonelt er bygget med liggende kledning. Det er ikke kun tilfeldigheter som gjør at det er slik.

Stående kledning er mer utsatt for fuktskader, og det er mer arbeid både ved montering og ved utbedring.

Les også: Ti ting du bør sjekke på huset nå!

Liggende er praktisk og lettere å utbedre

Knut I. Edvardsen, seniorrådgiver i det uavhengige forskningsinstituttet Sintef Byggforsk, forteller til Dinside at de har jobbet med utvendig kledning i mange år, og erfaringene de har gjort er beskrevet i nærmere detalj i flere håndbøker og utgivelser fra Sintef.

Han bekrefter at liggende kledning tradisjonelt sett har vært dominerende i kyststrøkene, mens stående kledning har blitt mest ble brukt i innlandet.

Men forskjellene i dag er, ifølge Sintef, mindre markerte: Typehus bygges ofte etter de samme tegningene over hele landet, og i tillegg til individuell smak, velges kledningstype etter produksjonstekniske og økonomiske forhold.

 • Sintef har kommet frem til at liggende bord som regel er det mest praktiske med hensyn til montering, særlig fordi man slipper tilpasninger mellom vinduer og dører og mellom hjørner, slik man må med stående kledning.

 • De hevder også at nedre del av ytterveggen er mest utsatt for fuktbelastninger, og stående bord er mer utsatt for fuktskader på grunn av endeveden som lettere suger vann.

 • Stående kledningsbord får også lettere et høyere fuktinnhold ved omleggene - altså der panelbordene overlapper.

 • Med liggende kledning er det ifølge Sintef enklere å utbedre eventuelle fuktskader ved å skifte ut nederste bord. Liggende kledning er derfor best egnet på steder med betydelige slagregnspåkjenninger.
 • Les også: Kun 4 av 45 malingsprodukter får godkjent i test

  MER UTSATT FOR RÅTE: - Endeveden på stående kledning får en stor fuktpåkjenning, spesielt over tid.Dette medfører en betydelig fare for råte på sikt. Når man skal utbedre råteskader på stående kledning må man skifte hele bordet, altså også den delen som ikke er skadet. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX
  MER UTSATT FOR RÅTE: - Endeveden på stående kledning får en stor fuktpåkjenning, spesielt over tid.Dette medfører en betydelig fare for råte på sikt. Når man skal utbedre råteskader på stående kledning må man skifte hele bordet, altså også den delen som ikke er skadet. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX Vis mer  Når det regner oppover ...

  Det er mange ting som kan føre til fuktskader på et hus. Og stående eller liggende panel kan ha en innvirkning på om du får en skade eller ikke.

  - Om man bruker liggende, er det som regel en liten fals opp, og så overlapper kledningen gjerne 2-3 centimeter. Når vann stort sett kommer ovenfra, og panelene ligger litt på skrå, kommer det ikke fukt inn, forklarer Raymond Myrland, kjedeleder i typehusselskapet Mesterhus, til Dinside.

  Med stående panel kan du være mer utsatt for vanninntrengning, ettersom skjøten da er vertikal, og altså løper i samme retning som vannet renner.

  Dersom du i tillegg har montert panelbordene slik at de med årene krummer seg litt utover, vil det bli en glipe i overlappet mellom panebordene - og det er nok til at vannet kan finne veien inn.

  - I værutsatte strøk betyr det noe, men så lenge du gjør en god jobb, betyr det ikke noe om du har stående eller liggende panel. Og her på innlandet, hvor det ikke blåser, og stort sett regner ovenfra, er det egentlig ikke så nøye, sier Myrland.

  - Bare man er flink til å passe på huset sitt, er det ikke noe problem, hevder han.

  Les også: Husråte kan koste deg dyrt

  Hvorfor bruker man egentlig stående kledning, når liggende er best?

  Som du kan se, er det mange gode grunner for å velge liggende i stedet for stående kledning på huset ditt.

  Likevel er det altså mest vanlig på innlandet å bruke stående kledning. Det er mest langs kysten, på Vestlandet og i Nord-Norge man bruker liggende panel.

  Men ifølge Ole Irgens, pressetalsmann i forsikringsselskapet Tryg, ser man nå også i økende grad stående panel også på Vestlandet.

  - Nå er det kommet endel stående kledning også på Vestlandet, men det er nok mer arkitektonisk, enn praktisk, begrunnet, sier han.

  Dette bekreftes også av Raymond Myrland, kjedeleder i typehusselskapet Mesterhus.

  - Liggende panel er tidstypisk, vi ser at det er kommet mer i funkisstil, med mye betong og mur, med flatt tak, og mer moderne - og her bruker man gjerne stående panel. Det er snakk om design, og vi ser det er mye brukt i Rogaland og Stavanger-området, forteller Myrland til Dinside.

  Også Sintef beskriver stående kledning som et designelement, i sine byggeveiledere: De skriver at stående trekledning gir huset et mer høyreist preg, mens horisontal kledning gir huset et lavere og bredere preg.

  Nei, forsikringen dekker ikke råteskader

  Du er beskyttet mot mange typer skader på huset ditt gjennom villaforsikringen. Men når det kommer til råteskader som følge av fukt i ytterpanel, er det ingenting å hente på forsikringen.

  Kommer du opp i en situasjon hvor slike skader må utbedres, må du regne med å betale for utbedringene selv.

  - Råte er ikke noe du kan forsikre deg mot. Det regnes som vanlig slitasje og elde, og er ikke noe som oppstår plutselig og uforutsett - og det er dermed ikke dekket i villaforsikringen, sier Irgens til Dinside.

  - Det forventes at det oppstår skader på ytterkledning, dermed er det ikke dekket. Før eller siden vil kledningen få skader, dette er noe en må ta ansvar for selv, som huseier, bekrefter Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, overfor Dinside.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer