Fortsatt fall i desember

Prisveksten totalt for fjoråret er nede på 2003-nivå. Men ikke alle piler peker nedover.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene for desember er nettopp lagt frem. Og ikke overraskende fortsatte boligprisfallet, slik vi også har sett i september, oktober og november.

Dette er altså fjerde måned på rad at boligprisene faller.

Regn ut: Hvor mye er boligen verdt?

Liten årsvekst

Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes Forening (EFF) månedlige boligprisstatistikk falt prisene med 1,7 prosent fra november til desember. Justert for sesongmessige variasjoner var prisfallet på 0,6 prosent.

Totalt sett steg boligprisene med 1,9 prosent i 2007. Høstens nedgang gjorde altså sitt til å redusere boligprisstigningen fra første halvår betraktelig.

Faktisk skal vi helt tilbake til august 2003 for å finnen en like lav 12-månedersvekst i boligmarkedet.

Ser man på gjennomsnittspriser i 2006 i forhold til 2007, steg de med 11 prosent.

Nedgang for leiligheter

Ifølge prisstatistikken til NEF utviklet de ulike boligtypene seg svært forskjellig i 2007.

Totalt sett steg prisene på eneboliger med 8,1 prosent fra desember 2006 til desember 2007. Delte boliger økte i samme periode med hele 8,8 prosent. Leilighetene gikk det imidlertid verst ut over, de falt faktisk med 0,8 prosent i denne perioden.

Tross det: Leiligheter er likevel den boligtypen som har økt mest i pris siden bunnåret 1992; veksten har vært på 359 prosent de siste 15 årene. Til sammenlikning har eneboliger økt med 255 prosent, og delte boliger med 309 prosent.

Staten tar halvparten

Store geografiske forskjeller

Selv om landsgjennomsnittet for årsveksten fra 2006 til 2007 var på 11 prosent, var det enorme avvik mellom de ulike landsdelene.

De områdene som hadde den største økningen i boligprisene var Sandnes med 24 prosent. Deretter fulgte Stavanger med 22 prosent, og hele Rogaland (i snitt) med 21 prosent.

I den andre enden økte boligprisene med bare to prosent i Hedmark utenom Hamar. Snittet for Hedmark var på fire prosent, og Oppland fylke utenom Lillehammer økte også med bare fire prosent.

Usikkert 2008

Men hva skal vi vente i 2008, kommer prisene til å fortsette å falle, eller var dette bare en liten høstnedgang?

Eksperter DinSide snakket med rett før jul, hadde ulike meninger om hva som skjer i året vi nå står foran.

- Renteøkningene vil få innvirkning på husholdningenes økonomi i 2008, noe som blant annet reduserer etterspørselen etter boliger. Fortsatt sterk inntektsvekst vil imidlertid holde etterspørselen oppe. Etter en boligprisvekst på nær 13 prosent i 2007, legger vi til grunn at boligprisveksten reduseres til vel syv prosent neste år, sa Roger Bjørnstad, forsker i SSB.

Eiendomsmeglerne tror på vekst i 2008

Handelsbanken sa imidlertid at de trodde at prisene ville falle.

- Generelt tror vi at boligprisene skal videre ned, til 2006-nivået. Vi har ikke konkrete tallprognoser på dette, men prisene kan nok falle fem prosent fra dagens nivå, sa Ylva Søvik i Handelsbanken.

Frank Jullum i Fokus Bank forventet en gjennomsnittlig prisvekst på 3-5 prosent. Han fremhevet imidlertid at man må forvente at det vil være store variasjoner mellom regioner og boligtyper, og at eksempelvis små leiligheter ville bli rammet hardest.

Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) tror på fortsatt stigning i boligprisene i 2008.

- Slik det ser ut nå antar vi at boligprisene i løpet av 2008 vil stige med 3-5 prosent målt mot gjennomsnittet for 2007, sier advokat Torbjørn Ek, nestleder i Eff, i en pressemelding.

Slik blir din økonomi i 2008

Boligprisstatistikken blir utgitt av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). Statistikken er utarbeidet av ECON Analyse as basert på tall hentet fra FINN.no.

Les mer om boligpriser på DinSide:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer