Fortsatt mulig å kjøpe glødelamper

Smutthull i EU-regelverket gjør det mulig å produsere og selge tradisjonelle lyspærer også etter 1. september.

Er den ikke død, likevel? Det finnes smutthull i regelverket, men det spørs om produsentene i Europa ønsker å fortsette produksjonen av glødepærer. Foto: Colourbox.com
Er den ikke død, likevel? Det finnes smutthull i regelverket, men det spørs om produsentene i Europa ønsker å fortsette produksjonen av glødepærer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 1. september hamrer EU inn siste spikeren i kisten til glødelampen. Trodde vi. Nå kan det vise seg at det fortsatt kan være mulig å få kjøpt tradisjonelle lyspærer, melder den svenske Sydsvenskan, ifølge di.se.

Peker på smutthull i regelverket

Dette uten å bryte så mye som en eneste lov: Det er nemlig et smutthull i EU-forbudet som slår fast at det kun er "lamper til bruk i husholdninger" som ikke lenger kan produseres. Det vil altså være fullt mulig og lovlig å produsere glødelamper til bedrifter og industrien.

Derfor forsvinner de tradisjonelle lyspærene

Bakgrunnen for utfasingen av glødelampene er EUs Økodesigndirektiv, hvor man har besluttet å begrense bruken av elektrisitet til belysning ved blant annet å fase ut ineffektive lyspærer beregnet til boligbelysning.

For å sikre en god kvalitet på alternativene til de tradisjonelle glødelampene, er det satt krav til funksjonalitet, levetid og krav om produktinformasjon, i tillegg til kravene til energieffektivitet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).


– Glødelamper til for eksempel verksteder og fabrikker kan fortsatt selges, og kan kjøpes på nettet, fullt anvendelige i vanlige hjem. Vilkåret er at det gjøres en teknisk forandring, og at emballasjen viser at det er en "spesiallampe", skriver avisen.

Det er imidlertid avhengig av at produsentene fortsetter sin produksjon.

Full utfasning

Hos belysningsprodusenten Philips Lighting er det imidlertid ikke snakk om å gjøre noen lyspærekrumspring.

– Meg bekjent er det ikke noe smutthull. Og vi kommer uansett ikke til å opprettholde produksjonen, sier Annika Brovold, markedssjef i Philips Professional Lighting til DinSide.

– Det er total utfasning, og vi kommer ikke til å produsere flere glødelamper.

CFL, LED eller halogen? Se hvilken lyspære du bør bruke hvor

Omdiskuterte erstatninger

LED-lys har rykte på seg for å avgi kaldt, blått lys, og har hatt kvalitetsproblemer knyttet til bleking av tekstiler og utfall av lamper. Både Lyskultur (norsk kunnskapssenter for lys), og statlige Enova, bekreftet overfor DinSide tidligere i år at det er store kvalitetsforskjeller på pærene.

Men produsentene jobber med saken, og nyere modeller gir stadig riktigere fargetemperatur. Og levetiden skal stort sett være langt bedre enn på tradisjonelle glødepærer.

Les også: Vil LED lyse som glødelampene?

Sparepærene lever også lengre, men inneholder som regel kvikksølv (selv om det finnes unntak.) Det har vært eksempler på pærer som har hatt langt større kvikksølvinnhold enn tillatt, og mange leverer dessverre ikke pærene som spesialavfall, noe som fører til utslipp til naturen.

Er du uheldig å knuse en kvikksølvholdig pære, bør du faktisk evakuere rommet og lufte det ut i minst ett kvarter.

Les også: Er lyspæreinnsamlingen trygg?

Hvilken sparepære bør du velge?

Vi har gjengitt resultater fra flere uavhenginge tester av lyspærer på DinSide. Her kan du få noen pekepinner på hvilke sparepærer du kan stole på, og hvilke du bør holde deg unna:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer