Miljøvern og nye tiltak for mindre utslipp:

«Framtidens vaskemaskin» skaper debatt

40,3% av mikroplastutslipp i Norge skyldes klesvasken i hjemmet. Nå tar produsent et steg for å begrense dette tallet.

SLIPPER FIBER: Denne jakka slipper fiber av mikroplast under vask. Det ønsker Grundig å gjøre noe med. Foto: Celina Stamper
SLIPPER FIBER: Denne jakka slipper fiber av mikroplast under vask. Det ønsker Grundig å gjøre noe med. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall fra 2019 levert av Mepex til Miljødirektoratet ble utslippet av mikroplast fra syntetiske tekstiler i Norge estimert til 1017 tonn i 2020. Dette gjelder hovedsaklig syntetiske stoffer som polyester, polyamid (nylon) og andre petrokjemiske kunststoffer som finnes i klærne vi bruker daglig.

Årsaken til dette utslippet er ifølge studien at tekstiler «loer» mikroplastfibre både ved bruk, vask og tørk uten at det fanges opp av filteringsmekanismer.

Denne spredningen skjer via gråvann fra vaskemaskinen, men også fra gulvvasken. I tillegg spres mikroplasten via luft, både innendørs og utendørs.

I studien står det blant annet «Ettersom nordmenn er kjent for å være mye ute og må kle seg etter flere sesonger er det nærliggende å tro at bruken av syntetiske tekstiler i Norge er høyere enn gjennomsnittet for Europa, men det finnes ingen eksakte data på dette».

Naturvernforbundet skriver også på sine sider at de krever at mikroplast i forbruksprodukter som skylles ut i avløpet må forbys.

HÅPER PÅ PÅBUD: Per Kristian Ervik, administrerende direktør i Grundig Norden og Senterpartiets Ole André Myhrvold som er i miljøkomiteen håper at det blir påbudt med mikroplastfilter i alle vaskemaskiner. Foto: Celina Stamper
HÅPER PÅ PÅBUD: Per Kristian Ervik, administrerende direktør i Grundig Norden og Senterpartiets Ole André Myhrvold som er i miljøkomiteen håper at det blir påbudt med mikroplastfilter i alle vaskemaskiner. Foto: Celina Stamper Vis mer

Først i verden

Grundig har nå som første produsent i verden lansert en vaskemaskin med mikroplastfilter. Filteret skal fange opptil 90 prosent av syntetiske mikrofibre fra klesvasken ved vask på syntetiske programmer.

Produsenten har gjort filterteknologien- og patentet tilgjengelig for konkurrentene. Med dette håper selskapet å gjøre det enklere å innføre et påbud om mikrofiberfilter på vaskemaskiner, slik en rekke miljøorganisasjoner og flere politiske partier har tatt til orde for.

– Syntetiske mikrofibere fra klesvask er et stort, men løsbart problem. Dette er den første vaskemaskinen med integrert mikrofiberfilter på markedet, men med press fra myndigheter og forbrukere kan slike mikrofiberfiltre bli standard om noen år. Patentet er åpent og det bør være lite som nå står i veien for å innføre et krav om denne type teknologi, sier Per Kristian Ervik, administrerende direktør i Grundig Norden.

Innfører påbud

En rekke land vurderer nå å innføre et påbud med mikroplastfilter i nye vaskemaskiner. EU jobber med forslag, og Frankrike har som første land i verden innført et påbud om at alle nye vaskemaskiner som selges fra og med 2025 skal ha mikroplastfilter.

Nå håper Grundig-sjefen at norske politikerne følger etter.

– Teknologien er på markedet, så det er fullt mulig å gjennomføre slik filtrering, men markedet beveger seg for sakte. Vi trenger drahjelp fra politikerne for å få på plass et påbud nå, sier Ervik.

FILTERET: Slik ser ut filteret som man må kjøpe nytt etter 26 vask. Foto: Celina Stamper
FILTERET: Slik ser ut filteret som man må kjøpe nytt etter 26 vask. Foto: Celina Stamper Vis mer

Krav fra miljøorganisasjoner

I en fersk rapport fra WWF, Fremtiden i våre hender og Naturvernforbundet, publisert februar 2022, krever organisasjonene at «Regjeringen bør [...] stille krav om filter mot mikroplastutslipp i vaskemaskiner». Både Høyre og Venstre har tidligere tatt til orde for et slikt påbud i Norge.

Økende etterspørsel

Elektronikkjeden Power er forhandler av den nye maskinen med integrert mikrofiberfilter. De forventer at interessen for et slikt produkt vil være stor i Norge og Norden.

Det er nok av kriker og kroker i hjemmet man bør rengjøre, og en av dem er såpedispenseren på vaskemaskinen. Vis mer

– Vi opplever en raskt økende interesse for produkter som leverer gode klima- og miljøløsninger. Det gjelder ikke minst for denne type produkter som løser helt konkrete miljøutfordringer hjemme hos forbrukerne. Teknologien som denne vaskemaskinen lanseres med, er et viktig bidrag til å redusere mikroplastutslipp i Norge og Norden, og helt i tråd med vår offensive bærekraftsatsning, sier Anders Nilsen, administrerende direktør i Power Norge, til DinSide.

Utfordring med EØS-regelverket

Senterpartiets Ole André Myhrvold i miljøkomiteen, er positiv til et påbud om mikroplastfilter i vaskemaskinene på lik linje som i Frankrike.

– Tekstilbransjen samlet sett står ved siden av olje- og gassnæringa som det største miljøproblemet når det kommer til utslipp i hav blant annet, sier han og legger til:

– Utfordringen fra Norges side har vært EØS-regelverket, så jeg tenker at vi må ta dette videre med klima og miljøminister Espen Barth Eide, sånn at Norge også kan være en pådriver for EU i denne saken.

MEDGRÜNDERE: Tauriq Adams og Camilla Coward samarbeider om Common Vask. Foto: Common By Uncommon
MEDGRÜNDERE: Tauriq Adams og Camilla Coward samarbeider om Common Vask. Foto: Common By Uncommon Vis mer

– Ser en del utfordringer

Camilla Coward driver Common By Uncommon og jobber nå med et nytt konsept som heter Common Vask, tidligere Clean Oslo. Konseptet samarbeider med OBOS Nye Hjem og ønsker vaskemaskinen ut av boligen.

De tror at betjente fellesvaskeri er bedre for samfunnets sirkularitet, ivaretakelse av hav og miljø, nye boformer og inkluderende nabolag.

– Med Camillla som har stått i spissen for kampen for bærekraft i vaskeribransjen, er det veldig oppmuntrende å se aktører som Grundig ta på seg å være med i bærekraftkampen. I dag har vi både miljøutfordringen og en fremvoksende forbruker som er bevisst og lidenskapelig opptatt av å ta bærekraftige valg, sier medgründer i Common Vask Tauriq Adams.

Grundigs mikroplastfilter varer 26 vasker på programmet for syntetisk tøy, sport og yttertøy og skjorter. Etter dette leveres filteret til nærmeste Power-butikk, der de sendes videre til Grundig som resirkulerer beholderen og innholdet. Da må man også kjøpe et nytt filter i butikken.

– Med 26 vask høres det ut som om filteret ville vare en måned med seks vask per uke. Disse må returneres til en butikk og kjøpes på nytt - noe som ikke høres bærekraftig ut, sier han og legger til:

– Vi tror at løsningen vår takler både miljøaspektet og bekvemmeligheten for forbrukeren. For å være mest effektiv er det imidlertid nødvendig med en løsning som fungerer sammen med beboere, eiendomsutviklere og selvfølgelig produsenter.

AKTIVERES KUN VED TRE FUNKSJONER: Filteret aktiveres kun på tre av funksjonene: syntetisk, utendørds/sport og skjorter. Man må derfor være nøye med å sortere klærne slik at man ikke vasker syntetisk sammen med bomull. Foto: Celina Stamper
AKTIVERES KUN VED TRE FUNKSJONER: Filteret aktiveres kun på tre av funksjonene: syntetisk, utendørds/sport og skjorter. Man må derfor være nøye med å sortere klærne slik at man ikke vasker syntetisk sammen med bomull. Foto: Celina Stamper Vis mer

– Løser ikke årsaken til problemet

Coward har tidligere samarbeidet med SINTEF og forsker Stephan Kubowicz i produksjonen av de løse mikroplastfilterne tilbake i 2019, da konseptet het Clean Oslo. Nå forteller Kubowicz at han er interessert i den nye teknologien.

Det er nok av kriker og kroker i hjemmet man bør rengjøre, og en av dem er såpedispenseren på vaskemaskinen. Vis mer

– Det er spennende og jeg er interessert i å se hvordan den nye vaskemaskinen fra Grundig vil fungere. Min personlig mening om vaskemaskinfilter er at jeg ser en del utfordringer med dette, selv om det kanskje høres ut som en bra løsning. I tillegg løser de ikke årsaken til problemet, sier han og legger til:

– Utfordringene med filtrene, både innbygd eller ikke, er at forbrukerne må rengjøre og vedlikeholde de jevnlig og på riktig måte, som krever en del oppmerksomhet og disiplin. Og det, tror jeg, er vanskelig å bygge opp og opprettholde i befolkningen, sier han.

Han forklarer at et godt eksempel på en sånn opplæringsprosess av befolkningen er å få folk flink på kildesorteringen.

SKITTENT OG RENT: Her viser Per Kristian Ervik, administrerende direktør i Grundig Norden fram et skittent mikroplastfilter ved siden av en ny. Meningen er å bytte dem ut hver 26. vask. Foto: Celina Stamper
SKITTENT OG RENT: Her viser Per Kristian Ervik, administrerende direktør i Grundig Norden fram et skittent mikroplastfilter ved siden av en ny. Meningen er å bytte dem ut hver 26. vask. Foto: Celina Stamper Vis mer

– Det vil si det er store muligheter for menneskelige feil i denne prosessen. Fibrene som samples opp i filteret skal for eksempel kastes i restavfall og ikke i do. Det samme gjelder for øvrig for fibrene som tas ut av filteret i tørketrommel. Og så skal filtrene ikke rengjøres med vann fordi da slipper man fibrene igjen ut i avløpsvannet, forklarer Kubowicz.

– Mikroplastfiltre som kan tas av kunne være en mulig løsning til rengjøringsproblemet. Fordi da kan man ha et slags filterabonnement, hvor en får filtrene levert og sender dem tilbake når de er fulle. Og så får man en ny runde med filter. Filtrene kan da rengjøres profesjonelt for å unngå utslipp av mikrofiber, sier han.

En annen svakhet han ser er at disse vaskemaskinfilterne kun fungerer i rike land med god infrastruktur og hvor folk har råd til dette. Mens mikrofiberproblemet er globalt.

– Det er kanskje bra med et åpent og gratis patent, siden da flere kan bruke teknologien og kanskje videreutvikle den. Hvor mye det hjelper miljøet vet jeg ikke. Det å produsere og etter hvert kaste tusenvis av mikrofiberfilter har jo også en hvis miljøavtrykk med hensyn til ressursbruk og liknende, sier han.

POSITIV: Administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen Jan Røsholm. Foto: Stian Sønsteng
POSITIV: Administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen Jan Røsholm. Foto: Stian Sønsteng Vis mer

En kombo

Jan Adelsten Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen forteller at problemet med mikrofiber er et stort og globalt problem.

– Som bransjeforening er vi positive til alle tiltak som kan redusere utslipp av disse til havet og naturen, der spillvannet havner til slutt. Således er maskiner med slike filter svært positivt. Om et påbud om slike filter er veien å gå, er vi litt usikre på, forteller han.

Røsholm forteller at det selges rundt 220 000 vaskemaskiner i Norge i året, så det vil ta tid før «alle har fått byttet».

I tillegg forteller han at hvordan filteret tømmes er vesentlig.

– Om forbruker for eksempel skulle finne på å «skylle det i vasken», så er man jo like langt. Løsningen til Grundig har således tatt høyde for det, i og med at det blir «byttet på forsvarlig måte». Tommel opp, sier Røsholm.

Røsholm legger til at slike filter må være meget finmasket, og trolig vil vaskeprogrammet ta lengre tid, eller maskinen må bruke mer energi på å «presse vannet» igjennom filteret.

– Vi har foreslått at slike filter bør settes i kommunale renseanlegg, da vil effekten komme umiddelbart. I tillegg vil slike filter også fange opp mikroplast som ikke kommer fra vaskemaskiner, for eksempel kontaktlinser som folk kaster i toalettet, eller «rester» fra plastprodukter i oppvaskmaskiner, forteller han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer