Miljøvern og nye tiltak for mindre utslipp:

«Framtidens vaskemaskin» skaper debatt

40,3% av mikroplastutslipp i Norge skyldes klesvasken i hjemmet. Nå tar produsent et steg for å begrense dette tallet.

SLIPPER FIBER: Denne jakka slipper fiber av mikroplast under vask. Det ønsker Grundig å gjøre noe med. Foto: Celina Stamper
SLIPPER FIBER: Denne jakka slipper fiber av mikroplast under vask. Det ønsker Grundig å gjøre noe med. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall fra 2019 levert av Mepex til Miljødirektoratet ble utslippet av mikroplast fra syntetiske tekstiler i Norge estimert til 1017 tonn i 2020. Dette gjelder hovedsaklig syntetiske stoffer som polyester, polyamid (nylon) og andre petrokjemiske kunststoffer som finnes i klærne vi bruker daglig.

Årsaken til dette utslippet er ifølge studien at tekstiler «loer» mikroplastfibre både ved bruk, vask og tørk uten at det fanges opp av filteringsmekanismer.

Denne spredningen skjer via gråvann fra vaskemaskinen, men også fra gulvvasken. I tillegg spres mikroplasten via luft, både innendørs og utendørs.

I studien står det blant annet «Ettersom nordmenn er kjent for å være mye ute og må kle seg etter flere sesonger er det nærliggende å tro at bruken av syntetiske tekstiler i Norge er høyere enn gjennomsnittet for Europa, men det finnes ingen eksakte data på dette».

Naturvernforbundet skriver også på sine sider at de krever at mikroplast i forbruksprodukter som skylles ut i avløpet må forbys.

Først i verden

Grundig har nå som første produsent i verden lansert en vaskemaskin med mikroplastfilter. Filteret skal fange opptil 90 prosent av syntetiske mikrofibre fra klesvasken ved vask på syntetiske programmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer