Masterstudent ved AHO, Anders August Kittilsen, vant Electrolux nasjonale designkonkurranse 2008, med en kasserolle i silikon.
Det unike kokekarkonseptet har fokus på sikkerhet, miljøhensyn og bedre brukerfunksjonalitet på kjøkkenet.
Mange brannskader på kjøkkenet skyldes uforsiktig omgang med varmeledende stekepanner og kasserroller. I dag produseres slike i aluminium og stål. Jeg ønsket å skape et alternativ til slike materialer. Kasserroller i silikon kan løftes fra komfyren med bare nevene selv om innholdet er fylt med kokende vann, sier nprisvinner Anders August Kittilsen i en pressemelding.
Silikonbølgen
Juryformann og instituttleder Johannes Sigurdjonsson ved Institutt for produktdesign ved NTNU, påpeker i sin begrunnelse at kokekarets materialvalg og formgiving er innovativt med stor brukerfleksibilitet.
Materialvalget og den økte brukeranvendeligheten er spennende. I kombinasjon med nyere induksjonsteknologi vil slike kasseroller kunne bli en hit for småbarnsfamilier, men også for andre kundegrupper, sier Arne Håkon Burdal, administrerende direktør i Electrolux.
Han tror derfor dette bidraget har et stort potensial for å kunne settes i produksjon.
Den gjengse kjøkkenskriver har nok fått med seg silikonens inntog på kjøkkenet. Ikke bare for røre-redskaper til bruk i skjøre teflonbelagte gryter, men også som bordskånere, grytelapper og ildfaste former. Og nå også som gryte.
I tillegg til at silikonen ikke leder varme på samme måte som aluminium og stål, har silikon andre fordeler: Oppvarmingstiden er kortere og kokekarene vil holde lenger på varmen enn tradisjonelle kasseroller. Silkongrytene kan brukes til koking, steking i ovnen, oppvarming av mat i mikrobølgeovn, og som emballasje for nedfrysing. Materialet har høy motstandsdyktighet, og tåle temperatursvingninger fra minus 90 grader celsius til + 357 grader celsius. I tillegg er silikon er også et slitesterkt materiale som nærmest er umulig å ødelegge
I produksjonen vil anvendelse av den såkalte FFC Cambridge prosessen sørge for fravær av skadelig CO2 utslipp i naturen. I tillegg kan silikon resirkuleres. Miljøhensynet var spesielt viktig i fremstillingen av dette konseptet, sier Kittelsen.
Prisvinneren får et utdanningsstipend på 20.000 kroner fra Electrolux, samt et kombiskap i den energiklasse A++. 2. og 3.plassvinnerne Jonas Rygh og Jan Kristian Strømsnes fra Høgskolen i Akershus får utdanningsstipender på 10.000 og 5.000 kroner.