Fremtidens hit for småbarnsfamilier

Designpris til AHO-student.

Silikongryten kan gå rett fra platen til bordet, og du trenger ikke bry deg med grytelapper.
Silikongryten kan gå rett fra platen til bordet, og du trenger ikke bry deg med grytelapper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Masterstudent ved AHO, Anders August Kittilsen, vant Electrolux’ nasjonale designkonkurranse 2008, med en kasserolle i silikon.

Det unike kokekarkonseptet har fokus på sikkerhet, miljøhensyn og bedre brukerfunksjonalitet på kjøkkenet.

– Mange brannskader på kjøkkenet skyldes uforsiktig omgang med varmeledende stekepanner og kasserroller. I dag produseres slike i aluminium og stål. Jeg ønsket å skape et alternativ til slike materialer. Kasserroller i silikon kan løftes fra komfyren med bare nevene selv om innholdet er fylt med kokende vann, sier nprisvinner Anders August Kittilsen i en pressemelding.

Silikonbølgen

Juryformann og instituttleder Johannes Sigurdjonsson ved Institutt for produktdesign ved NTNU, påpeker i sin begrunnelse at kokekarets materialvalg og formgiving er innovativt med stor brukerfleksibilitet.

– Materialvalget og den økte brukeranvendeligheten er spennende. I kombinasjon med nyere induksjonsteknologi vil slike kasseroller kunne bli en hit for småbarnsfamilier, men også for andre kundegrupper, sier Arne Håkon Burdal, administrerende direktør i Electrolux.

Han tror derfor dette bidraget har et stort potensial for å kunne settes i produksjon.

Den gjengse kjøkkenskriver har nok fått med seg silikonens inntog på kjøkkenet. Ikke bare for røre-redskaper til bruk i skjøre teflonbelagte gryter, men også som bordskånere, grytelapper og ildfaste former. Og nå også som gryte.

I tillegg til at silikonen ikke leder varme på samme måte som aluminium og stål, har silikon andre fordeler: Oppvarmingstiden er kortere og kokekarene vil holde lenger på varmen enn tradisjonelle kasseroller. Silkongrytene kan brukes til koking, steking i ovnen, oppvarming av mat i mikrobølgeovn, og som emballasje for nedfrysing. Materialet har høy motstandsdyktighet, og tåle temperatursvingninger fra minus 90 grader celsius til + 357 grader celsius. I tillegg er silikon er også et slitesterkt materiale som nærmest er umulig å ødelegge

– I produksjonen vil anvendelse av den såkalte FFC Cambridge prosessen sørge for fravær av skadelig CO2 utslipp i naturen. I tillegg kan silikon resirkuleres. Miljøhensynet var spesielt viktig i fremstillingen av dette konseptet, sier Kittelsen.

Prisvinneren får et utdanningsstipend på 20.000 kroner fra Electrolux, samt et kombiskap i den energiklasse A++. 2. og 3.plassvinnerne Jonas Rygh og Jan Kristian Strømsnes fra Høgskolen i Akershus får utdanningsstipender på 10.000 og 5.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer