Hvordan fjerne gulfarge fra hvite klær

Frukten kan redde hvite plagg som har gulnet i vask

Slik gikk det da vi testet sitrontrikset.

BLEKENDE SITRUSFRUKT: Ved å tilsette sitron sammen med vaskepulver skal dette kunne friske opp hvite plagg som har gulnet i fargen. I artikkelen under kan du se hvordan det gikk da vi testet trikset! Foto: Linn Merete Rognø.
BLEKENDE SITRUSFRUKT: Ved å tilsette sitron sammen med vaskepulver skal dette kunne friske opp hvite plagg som har gulnet i fargen. I artikkelen under kan du se hvordan det gikk da vi testet trikset! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Mange av oss opplever at den hvite genseren, skjorten eller blusen har gulnet i vask. Spesielt vanlig er det at deodorant har etterlatt seg gulaktige merker under armene som virker umulig å få bort i vask.

Det er det derimot ikke.

Her får du eksperttipsene

Sitronsaft i klesvasken

For å få hvite klær ordentlig hvite igjen, finnes det flere kjerringråd. Ett av dem har nettsiden Howstuffworks.com skrevet om - nemlig sitrontrikset.

For ved å blande ferdigpresset sitronsaft sammen med vaskemiddel i maskinen, skal dette ha en blekende effekt på det hvite tøyet.

Et annet alternativ er å blande kokt vann og en halv kopp sitronsaft oppi en balje, la klesplagget ligge i bløt over natten, for så å vaske plagget på vanlig måte i maskin - da skal du også bruke sitronsaft i maskinen sammen med vaskemiddel.

Spørsmålet er: Kan dette funke?

Vi testet sitrontrikset

Vi fant frem en hvit genser som har blitt misfarget under armene som følge av deodorantbruk:

Frukten kan redde hvite plagg som har gulnet i vask

Deretter valgte vi å presse sitronsaft direkte oppå de misfargede områdene:

Frukten kan redde hvite plagg som har gulnet i vask

Vi klemte saften fra en halv sitron oppi vaskemaskin-beholderen:

Frukten kan redde hvite plagg som har gulnet i vask

Dernest tilsatte vi vaskepulver beregnet for hvitt tøy:

Frukten kan redde hvite plagg som har gulnet i vask

Til slutt satte vi på en 60-gradersvask:

Frukten kan redde hvite plagg som har gulnet i vask

Resultatet var overraskende positivt. Etter at vi hadde tørket genseren, var de misfargede områdene så og si blitt helt hvite igjen:

Frukten kan redde hvite plagg som har gulnet i vask

Det skal sies at flekkene under armene på vår genser ikke var av aller verste sort, men vi har likevel ikke lykkes med å få dem bort ved flere vask tidligere. Dersom man har hvitt tøy hvor flekkene er enda mer synlige, kan det nok lønne seg å la det tøyet ligge i vann- og sitronblandingen over natten.

Dette mener ekspertene

Vi spurte to vaskeeksperter om hva de mener om sitrontrikset.

Og de er slett ikke skeptiske.

Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), forteller at sitron har en blekende effekt i likhet med en del andre syrer.

- Med utgangspunkt i dette nevnte tipset, gir det mest mening å bleke plagget i bøtte, da vil det åpenbart virke. All bleking vil samtidig slite på fibre, sier hun.

Likevel understreker Grimstad Klepp at nettopp fordi sitron er syre, vil det også nøytralisere vaskemidlet som er basisk.

- Dette er rent teoretisk, jeg vet ikke hva som faktisk skjer, og har ikke prøvd dette tipset før, vedgår hun.

Vaskepulver med blekemiddel

Malin Skaar, forbrukermanager hos Orkla, har heller aldri testet sitrontipset før, men hun mener at det muligens kan virke.

Samtidig vil hun først og fremst anbefale at man vasker misfargede hvite plagg med vaskepulver som er ment for hvitt tøy.

- Pulver inneholder blekemiddel som bidrar til å bevare hvitheten i tøyet. Har tøyet allerede gulnet så kan slikt pulver også bidra til å fjerne gulheten, forteller Skaar.

- Husk å vaske på så høy temperatur som mulig, helst 60 grader, men her må man se an produsentens anbefaling, legger hun til.

Grimstad Klepp mener at all form for bleking vil hjelpe å få tøyet hvitt igjen. I likhet med Skaar anbefaler hun vaskepulver for hvitt tøy samt høy temperatur.

- Du kan også gjerne fjerne det gule på tøyet som du gjør med en flekk. Mitt tips her er å følge flekkfjerningstabellen på SNL.no , avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer