Uføretrygdet får ikke krisepakke for strøm:

- Frustrerende

I oktober fikk Jannicke etterbetalt drøyt 1200 kroner av fjorårets trygd. Da ryker hele krisepakka for strøm.

FÅR IKKE KRISEPAKKE: Jannicke fikk etterbetalt drøyt 1200 kroner av fjorårets trygd i oktober. Derfor får hun ikke bostøtte i november, og heller ikke noen krisepakke for strøm. Foto: Privat
FÅR IKKE KRISEPAKKE: Jannicke fikk etterbetalt drøyt 1200 kroner av fjorårets trygd i oktober. Derfor får hun ikke bostøtte i november, og heller ikke noen krisepakke for strøm. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På lørdag oppdaget jeg at jeg ikke kommer til å få noe av krisepakka som skal gå til strømregningene, forteller Jannicke til Dagbladet.

Den ekstra store bostøtte-utbetalingen skulle være en hjelp til å dekke høye strømregninger for husholdninger med lave inntekter, går det fram av pressemeldingen fra regjeringen.

Jannicke bor sammen med sine døtre i en kommune på Sørlandet. Vi kjenner hennes fulle identitet, men har anonymisert etternavnet av hensyn til barna.

Hun er uføretrygdet og får normalt sett bostøtte oppå trygda.

- Det hender at jeg har et vikaroppdrag en dag eller to i måneden. Hvis jeg jobber én dag i måneden, får jeg ikke bostøtte neste måned.

Les hele svaret til Arbeids- og sosialdepartementet lenger nede i saken.

Får ikke krisepakke

Jannicke forteller at det å jobbe gir henne mye psykisk, men koster henne mye både økonomisk og kroppslig:

- I stedet for å ta ut bostøtta, har jeg heller gått en dag på jobb. Så har jeg blitt liggende i smerter etterpå. Det er en glede å jobbe, men det straffer seg.

Men denne måneden var det meningen at Jannicke skulle hatt bostøtte, for hun har ikke hatt noen arbeidsinntekt siden juli.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Derfor trodde hun at hun ville få regjeringens krisepakke for strøm, som blir utbetalt sammen med bostøtta i november.

- Så innså jeg at jeg hadde jo fått etteroppgjøret på uføretrygda. I oktober fikk jeg etterbetalt 2176 kroner, som etter skatt ble 1218 kroner.

Mister 4164 kroner

Hver desember melder Jannicke inn hva hun tror hun vil tjene i tillegg til uføretrygden. Hvis hun melder inn mer enn fribeløpet, så vil hun bli trukket litt i trygd hver måned for å kompensere for inntekten.

Men i fjor ble det litt mindre jobb enn hva hun hadde regnet med.

- Jeg har sannsynligvis meldt inn noen kroner for mye. Derfor fikk jeg tilbakebetalt 1218 kroner som jeg egentlig skulle hatt utbetalt i uføretrygd i fjor, forklarer hun.

Problemet er bare at disse pengene ble utbetalt i oktober. Det er samme inntektsmåned som bostøtten for november beregnes.

- Fordi jeg fikk utbetalt 1218 kroner i etteroppgjør, går jeg nå glipp av 974 kroner i bostøtte. I tillegg skulle jeg hatt krisepakka, som for meg skulle blitt 3190 kroner. Totalt mister jeg 4164 kroner, sier hun, og legger til:

- Det er mye i forhold til de 1218 kronene, som er penger som jeg egentlig skulle hatt i fjor.

Dagbladet har sett dokumenter som bekrefter at Jannicke ikke får bostøtte og den tilhørende krisepakka på grunn av etterbetalingen.

Datteren frøs

Jannicke forteller at det heller ikke er første gang hun går glipp av en krisepakke-utbetaling. Tidligere har hun mistet den på grunn av litt arbeidsinntekt, forklarer hun:

- Sist gang det ble utbetalt krisepakke, jeg tror det var i mars, så skulle den dekke flere måneder med strømregning. Før mars hadde jeg hatt bostøtte, men pengene kom akkurat den måneden jeg ikke fikk bostøtte.

Totalt forteller Jannicke at hun har mistet tre krisepakker: én i 2019, én i mars og den siste som skulle blitt utbetalt nå i november.

Hun beskriver det som en umulig situasjon:

- Det er frustrerende, for strømregningene kommer uansett. Når man er fattig, er det ikke så mange tiltak man kan gjøre heller.

En dag i begynnelsen av november var deler av Norge oppe i strømpriser på 3,48 kroner per kilowattime.

- Den natta ble jeg vekket av dattera mi som sa at hun frøs og ville ha en ovn. Da husket jeg i søvne at strømmen var kjempedyr, og sa hun fikk ta to dyner, forteller Jannicke åpenhjertig om eldstedattera.

- Dårlig samvittighet

Hun understreker at dattera selvfølgelig fikk en ovn, men poengterer at hun husket på strømprisen i underbevisstheten i søvne:

- Man får dårlig samvittighet som mor av at man ville prøve å nekte henne en ovn. Det er tragisk og trist, sier Jannicke.

TIPS: Med dette trikset støvsuger du kriker og kroker i en fei! Video: Celina Stamper. Vis mer

I tillegg frykter hun nå at fribeløpet på uføretrygda skal forsvinne helt. I statsbudsjettet som Solberg-regjeringen leverte før de ble avløst av Støre-regjeringen for tre uker siden, foreslår de å fjerne fribeløpet.

- I desember får vi kanskje kull i julestrømpa, for da må jeg kanskje trekkes 35,5 prosent i uføretrygda for feriepengene som jeg har opparbeidet meg i år.

Hun opplyser om at det dreier seg om omtrent 2000 kroner som hun skal få utbetalt. Ifølge henne risikerer hun da at 800 kroner blir trukket av uføretrygda.

- Det er helt sprøtt. De pengene utgjør ingen annen forskjell, enn at jeg kan gi ungene nye sko og støvler i stedet for at jeg må skaffe brukt. Det er ikke biff og sjampanje akkurat.

Nå sitter Jannicke igjen med en følelse av at det ikke blir noen kroner igjen til hjelp, uansett hva hun gjør.

- Det blir sånn hver måned, så man en trylle med budsjettet. Man kan ikke ha likt budsjett hver måned, man må se hva man har råd til.

- Rammer uheldig

Hun synes at regjeringens krisepakke rammer veldig uheldig.

I helga skrev Dagbladet om at mottakere av sosialstønad opplever at krisepengene fra bostøtta ikke når fram, fordi de blir regnet som inntekt og trukket fra Navs livsoppholdsutbetaling i desember.

- Hadde de heller lagt krisepakka på Nav, på folks uføretrygd eller sosialpengene deres, så ville det truffet mange flere, sier hun, og legger til:

- Det er veldig mange uføre som ikke får bostøtte. Jeg får det fordi det er en person i huset som ikke har inntekt. Hadde personen hatt inntekt, så hadde jeg ikke fått støtte i det hele tatt.

Jannicke understreker at hun vil klare seg uansett, men hun tenker på dem som har trodd de ville få hjelp av regjeringens krisepakke:

- Det er verre for dem som virkelig har budsjettert med disse pengene, og som får seg en overraskelse. Det tok lang tid før det gikk opp for meg at etteroppgjøret fører til at jeg havner over grensa for bostøtte, sier hun.

- Ikke perfekt

Statssekretær Truls Wickholm i Arbeids- og sosialdepartementet sier dette til Dagbladet:

- Velferdssystemet er i Norge er bra, men det er ikke perfekt. Vi har mange støtteordninger og hvis man da opplever at de nærmest nuller hverandre ut eller at man havner i minus, er det ikke vanskelig å skjønne at folk blir oppgitt.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Han sier at han bare kjenner denne saken gjennom Dagbladet.

- Generelt kan jeg si at utbetaling av bostøtte tilpasses løpende inntekt. Så etteroppgjøret for trygd, men også skatteoppgjør eller feriepenger, vil kunne påvirke retten til bostøtte, sier han.

Wickholm sier at det nå pågår et arbeid for å evaluere dagens bostøtteordning og hvordan den virker sammen med andre statlige og kommunale velferdsordninger.

- Gruppen skal også foreslå innretning på den framtidige bostøtteordningen. Dette ansvaret ligger hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet, sier han.

Wickholm hevder at regjeringen er opptatt av å sikre at personer med dårlig råd har penger til å betale høye strømregninger.

- Arbeids- og inkluderingsministeren har sendt et brev til landets kommuner hvor hun minner om at det skal tas hensyn til høye strømutgifter ved utmålingen av sosialhjelp, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer