Tropiske skadedyr til Norge

Frykter enorme maurkolonier

- Vil trolig være umulig å bekjempe.

NYE ARTER KOMMER: Med klimaendringer vil tropiske insekter kunne etablere seg i Norge. Blant disse, er ulike maurarter, og flere av dem betegnes som skadedyr. Bildet viser stokkmaur, for øvrig er en vanlig art i Norge som kan utgjøre store skader i boliger og andre bygg. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.
NYE ARTER KOMMER: Med klimaendringer vil tropiske insekter kunne etablere seg i Norge. Blant disse, er ulike maurarter, og flere av dem betegnes som skadedyr. Bildet viser stokkmaur, for øvrig er en vanlig art i Norge som kan utgjøre store skader i boliger og andre bygg. Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig advarte Øyvind Magerøy ved Norsk hussopp forsikring om alvorlige følger dersom skadedyr som termitter etablerer seg i Norge.

Men akkurat nå, er det en annen insektfamilie fagfolk frykter vesentlig mer at skal slå leir i Norge; nemlig tropiske maurarter.

Én av dem har allerede klart å etablere seg her, og kan utgjøre stor smittefare på sykehus, ifølge skadedyreksperter.

- På størrelse med nabolag

Magerøy og kollegaene følger nøye med på hva som beveger seg i Europa av insekter og skadedyr, og overvåker risikoen for spredning og etablering i nye land.

- Det vi frykter mest per i dag er maursamfunn som lager superkolonier, forteller Magerøy.

I slike maursamfunn er det stort antall maurtuer som sammen altså danner en superkoloni.

- Dette kunne eksempelvis være på størrelse med et helt nabolag med 10-30 hus, hvor maur ville vært til stor sjenanse og trolig umulig å bekjempe, sier Magerøy.

Anstein Berntsen, salgssjef hos Pelias, mener at Magerøy har helt rett i sine antakelser.

- Det er verdt å merke seg at vi har flere tropiske arter som er påvist i Norge, som ikke overleverer utendørs, men som kan etablere reir og kolonier innendørs ved at vi mennesker fører de inn, sier Berntsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.