Brann:

Frykter flere nattmatbranner

Rekordmange studenter begynner nå å studere og flytter inn i egen bolig for første gang. Tryg Forsikring frykter dermed en økning av nattmatbranner.

NATTMATBRANN: Nå frykter Tryg Forsikring flere nattmatbranner etter at rekordmange har begynt å studere. Foto: JayneH813 / Shutterstock / NTB
NATTMATBRANN: Nå frykter Tryg Forsikring flere nattmatbranner etter at rekordmange har begynt å studere. Foto: JayneH813 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager begynner over 300.000 studenter på Universiteter og Høgskoler rundt om i landet.

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp forteller i en pressemelding fra Tryg Forsikring at trykket øker i boligmarkedet, med flere studenter.

- Trolig vil altfor mange ta til takke med boforhold hvor brannsikkerheten ikke er ivaretatt på en god måte.

Mangler røykvarsler

Tidligere undersøkelser i regi av Brannvernforeningen og Tryg har vist at opptil 10.000 studenter mangler røykvarsler i boligen sin, og at en av fem bor i bolig uten slukkeutstyr, eller de vet ikke hvor det er. En av fire har kun en rømningsvei eller de vet ikke om flere.

Kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Torbjørn Brandeggen forteller i pressemeldingen at de frykter at mange studenter tilbys utleieboliger som ikke er godkjent.

- Det kan være kjellere eller loft som er bygget om, og med manglende eller for dårlige rømningsveier. Det kan være rømningsveier som er blokkert og brukes som lagringsplass, noe som er svært uheldig når det står om sekunder og man må komme seg ut i full fart i mørket.

Men hvem sitt ansvar er det egentlig?

Det er lovpålagt og huseiers ansvar at alle boliger skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje samt godkjent slokkeutstyr.

Men leietaker har ansvaret for test og vedlikehold av røykvarslere.

- Test gjerne røykvarslerne allerede på visning. Den skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, forteller Søtorp.

Skyldes uoppmerksomhet

Tidligere i år skrev Dinside om at brann- og redningsvesenet rykket i 2020 ut til 1 653 branner og branntilløp på komfyren.

- De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet, fortalte avdelingsdirektør i DSB, Johan Marius Ly til Dinside.

DSB minner om at grytekluter, kjøkkenhåndklær, aviser og annet som oppbevares rundt komfyren fort kan ta fyr og føre til at flammene sprer seg raskt.

- Hold oppsikt under matlaging og skru av hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Ly.

Komfyren er versting

I fjor omkom 45 personer i brann, og hittil i år er 24 omkommet. Vel halvparten av alle branner starter med bruk av komfyren, viser tall fra DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Oslo er fylket med flest komfyrbranntilløp, foran Viken og Vestland.

– Brannvesenet rykker ofte ut til nattmatbranner og svidde pizzaer. Med rekordmange studenter frykter vi en økning i antall slike nattmatbranner i høst, forteller Brandeggen.

Tips til brannsikkerhet på kjøkkenet:

  • Ikke bruk komfyr eller stekeovn om du er trøtt
  • Vær på kjøkkenet når du lager mat (ikke gå ifra stekende/kokende mat)
  • Rengjør komfyren og kjøkkenvifte ofte
  • Tenk gjennom hvordan du enkelt kan slokke en brann på kjøkkenet (det er lurt å ha lokk til grytene lett tilgjengelig, eller brannteppe)

Undersøkelsen avdekket studenters forhold til brannsikkerhet. Den hadde nær 5000 respondenter og ble avsluttet i 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer