Tips & triks på kjøkkenet:

Frys ned vinrestene og fløteskvetten!

Tenkt til å skylle ut vinrestene og fløteskvetten i vasken? Sjekk ut dette trikset istedenfor!

IKKE KAST RESTENE: Når du har litt vin igjen i flasken, men ikke orker å drikke de opp, er det lurt å ta vare på restene - i alle fall hvis du er glad i å lage god mat! Vi testet en smart metode - i videoen viser vi deg hvordan det skal gjøres. Foto/Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Jula er tiden for endeløs kokkelering med ribbe, pinnekjøtt, skinkestek og medisterkaker. Det blir mye mat, og kanskje for mange - mye svinn.

Men for å redde julemiddagene i dagene som kommer, bør du se deg godt om etter rester som kan brukes i flere middager framover.

Har du nemlig en liten slant vin i kjøleskapet eller akkurat for lite fløte til å lage den retten du skulle, slik at du heller kjøper deg enda en ny fløteboks? Sjekk ut frysetrikset!

Enkel smakstilsetning

Cecilie Maske jobber som kokk i MatPrat.no og er veldig opptatt av å bruke opp maten.

– Det er en kjempegod ide å fryse rester av både vin og fløte for bruk i saus. De holder seg lenge i fryseren, og på denne måten tar du både vare på maten, og du kan enkelt heve smaken på sauser og supper, sier MatPrat-kokken.

Og i jula, med flere julemiddager og påfølgende restemiddager over flere dager, kan det være greit å spare litt på restene.

– En skvett rødvin gjør seg fint i sausen til juleribba og gir en fin dybde og aroma til sausen. Mange liker også å dampe pinnekjøttet med litt hvitvin, og her er jo rester flott å bruke, forteller hun.

Så dersom du har en liten skvett igjen i fløtekartongen som du tenker kan gå til spille, eller vurderer å helle resten av vinen i vasken - tenk deg om én gang til.

– Frys det i isbitposer, eller porsjonsbokser, slik at det blir enkelt å ta ut. Du kan også fryse for eksempel eplemost og appelsinjuice, og bruke på samme måte. Det gir både syrlighet og sødme, sier hun.

Men én ting kan være lurt å notere seg:

– Det eneste du ikke kan bruke fløten til etter den har vært fryst, er å piske den til krem – det funker ikke. Men til sauser og supper passer det helt perfekt.

Løfter frem smaken

Sommelier Svein Lindin har tidligere uttalt seg til DinSide om at nedfrysning er en god måte å bruke vinrester til noe fornuftig.

Det er først og fremst syrligheten man er ute etter. Syrligheten løfter frem smak av fløte, smør og sopp, forteller Lindin.

Du kan fryse vinen som den er, men Lindin foretrekker å koke ned vinen til en tredel på middels varme.

– Deretter lar jeg den avkjøle før jeg heller vinen i isterningsposer som fryses ned.

Dersom du har tenkt å bruke vinrestene i løpet av de neste tre-fire dagene, kan du fint oppbevare vinen i kjøleskapet slik at den holder seg. Men lar du vinen stå lenger enn dette, vil den forringes slik at den ikke blir særlig god å drikke. Den kan fremdeles være god til matlaging, men pass på:

Du kan bruke vinen i mat når den er på overtid, men er vinen blitt «ødelagt» og lukter sherry, må du bruke noe annet i maten i stedet, råder Lindin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer