Fryser bort brunsneglene

Glem fancy produkter og gamle kjerringråd. Kryss fingrene for flere kalde dager.

Den brune sneglen er fryktet og forhatt av mange hageeiere.  Foto: iStockphoto
Den brune sneglen er fryktet og forhatt av mange hageeiere. Foto: iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snegleforskerne regner nemlig med at den forhatte brunsneglen ikke tåler temperatur på rundt fem kuldegrader, melder NTB. Barfrosten som har rådet i kystområdene rundt Oslofjorden den siste tiden, er godt nytt for alle dem som fører krig mot brunsneglen, mener stipendiat Bjørn Arild Hatteland.

– Dette er en hypotese som ikke er testet, men vi regner med at den ikke greier å overleve i fem kuldegrader over flere dager, sier Hatteland ved Universitetet i Bergen til NTB.

Hatteland jobber med en doktorgradsavhandling om brunsneglen, iberiasneglen - eller mordersneglen som den kulørte presse ynder å kalle den.

Husdyr? Her er krypene du ikke vil ha i huset ditt

Kan innebære massedød

I årets første uke har store deler av områdene rundt Oslofjorden hatt en døgnmiddeltemperatur på eller under fem kuldegrader. Dette tror snegleforskerne kan innebære massedød for brunsneglene. Godt nytt for hageeiere, såvel som bønder og grøntprodusenter.

Hatteland har målt brunsneglbestanden siden 2002, i et område nord for Bergen. Målilngene viser at bestanden varierer sterkt, både fra år til år, og fra sesong til sesong - og til tross for alt oppstyret var fjorårets bestand den laveste siden målingene begynte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer