Fuktige ferdighus

Eksperter er fortvilet over ferdighusbransjen.

Publisert
Sist oppdatert
Økt vind, nedbør og slagregn må nødvendigvis føre til endret byggeskikk.Ferdighusbransjen er ikke innstilt på klimatilpasninger, men leverer likt utformede hus over hele landet, uansett om huset skal bygges i Hammerfest eller Kristiansand, viser en ny doktorgradsavhandling.

Det får ekspertene til å fortvile, skriver forskningsmagasinet Gemini.

Funkistak er fuktfeller

Katastrofe

Holder huset ditt regnet ute? Arkivfoto: DinSide
Holder huset ditt regnet ute? Arkivfoto: DinSide Vis mer


Ifølge avhandlingen kan en god boligløsning ett sted utvikle seg til en katastrofe et annet sted, fordi klimaet vil endre seg i Norge i årene fremover. Prognosene viser at dagens forskjeller i nedbør, vind og snømengder vil øke betraktelig alt etter beliggenhet i landet.

- Økt vind, nedbør og slagregn må nødvendigvis føre til endret byggeskikk. Hvis ikke, vil norske hus slite med fuktproblemer framover, sier Cecilie Flyen Øyen på SINTEF Byggforsk, til Gemini.

Hun mener at både industrien og kommunene må finne løsninger innen de forskjellige klimasonene.

- Ferdighus i områder med mye vind, må tilpasses med dobbel vindsperre, spikring av takstein og bedre forankring av bygningene. Plassering av dører og vindu blir viktige hensyn. Det samme med hvor boligen legges i terrenget. I strøk med økt nedbør vil det stilles større krav til vegger, tak og effektive lufteløsninger, sier Øyen.

Nye drømmehus anno 2007

Øker byggekostnadene

Det er det fuktige klimaet som bekymrer forskerne ved SINTEF Byggforsk aller mest. Å sikre at ferdighusene blir bedre, vil øke byggekostnadene, men samtidig spare folk for senere skader og helseproblemer, mener de.

Fuktproblemer

Har du (eller har du hatt) fuktproblemer i huset ditt? (Avsluttet)
Ja(51%) 442
Nei(39%) 338
Har ikke hus(10%) 82
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Ferdighusbransjen jobber etter prinsippene om industriell produksjon og mest mulig like hus. Om man ikke tar lokale klimahensyn, blir ikke dette forenlig med klimautviklingen som forventes fremover, sier Øyen. Hun råder boligkjøpere å stille krav om at boligen de kjøper er fuktsikker og klimasikker, og få dokumentasjon på dette.

50 år med husdrømmer

Vil ha fin utsikt

Stian Moursund, salgssjef i Nordbohus, er enig i at Norge burde vært delt inn i flere klimasoner.

- Byggeforskriften tar ikke høyde for disse regionale klimaforskjellene. I så måte er vi veldig enige med Cecilie Flyen Øyen i Sintef. Norge burde vært inndelt i klimasoner med tanke på den tekniske byggeforskriften. Da ville de regionale klimaforskjellene lettere kunne blitt tatt høyde for. Noen klimaer gjør at det trengs ekstra god tetthet, mens andre klimaer gir et større behov for mer isolasjon, sier Moursund til DinSide.

Nordbohus mener imidlertid at deres hus holder en bra kvalitet.

- I Nordbohus har vi har utviklet hustyper som har ekstra gode kvaliteter med tanke på vær og vind, og Nordbohusforhandlerene rundt omkring i landet besitter en sterk lokal kunnskap om værforholdene. Disse kunnskapene benytter de selvfølgelig i rådgivningen til sine kunder, sier han, men legger til:

- De siste års utvikling har nok gått mer mot plassering på tomten i forhold til best mulig utsikt fra stua. Det er ikke nødvendigvis den gunstigste plasseringen med tanke på værforholdene. Men her er det bransjen som gir råd, og kundene som til syvende og sist bestemmer. Så lenge det er innenfor kravene i Teknisk forskrift er det vanskelig å nekte kunden å få gjennomført sitt ønske om stuevindu mot den beste utsikten.

Gi huset en real vårrengjøring - utenpå

Nordbohus påpeker likevel at de tar fuktproblemene på alvor.

- Dersom et råbygg får tørke tilstrekkelig, så er det ingen fare for fukt. Problemene oppstår når fukt bygges inn. Det vil si at råbygget kles igjen før det er skikkelig tørt. Med de nye forskriftskravene til tetthet så får denne fukten ingen steder å gjøre av seg. Vi i Nordbohus tar denne problematikken svært seriøst. Flere Nordbohusforhandlere utfører nå fuktmålinger før bygget kles igjen innvendig, avslutter salgssjefen.

Hva er best: Mur eller tre?

Har du fuktproblemer i huset ditt? Er det et ferdighus, eller et individuelt tilpasset hus? Del dine erfaringer med leserne i debatten under.

Les mer om hus:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer