Fuktige ferdighus

Eksperter er fortvilet over ferdighusbransjen.

Publisert
Sist oppdatert

Ferdighusbransjen er ikke innstilt på klimatilpasninger, men leverer likt utformede hus over hele landet, uansett om huset skal bygges i Hammerfest eller Kristiansand, viser en ny doktorgradsavhandling.

Det får ekspertene til å fortvile, skriver forskningsmagasinet Gemini.

Funkistak er fuktfeller

Katastrofe

Ifølge avhandlingen kan en god boligløsning ett sted utvikle seg til en katastrofe et annet sted, fordi klimaet vil endre seg i Norge i årene fremover. Prognosene viser at dagens forskjeller i nedbør, vind og snømengder vil øke betraktelig alt etter beliggenhet i landet.

- Økt vind, nedbør og slagregn må nødvendigvis føre til endret byggeskikk. Hvis ikke, vil norske hus slite med fuktproblemer framover, sier Cecilie Flyen Øyen på SINTEF Byggforsk, til Gemini.

Hun mener at både industrien og kommunene må finne løsninger innen de forskjellige klimasonene.

- Ferdighus i områder med mye vind, må tilpasses med dobbel vindsperre, spikring av takstein og bedre forankring av bygningene. Plassering av dører og vindu blir viktige hensyn. Det samme med hvor boligen legges i terrenget. I strøk med økt nedbør vil det stilles større krav til vegger, tak og effektive lufteløsninger, sier Øyen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer