Full forvirring om boligareal

Åtte av ti boligkunder forstår ikke de nye arealbegrepene.

Full forvirring om boligareal
Publisert
Sist oppdatert
Hvis formålet med endringen var å gjøre det enklere for boligkunden, har dette så langt virket mot sin hensikt.Kurt Buck, Vestlandets Eiendomsmeglerforening


82 prosent av takstmennene svarer nei når de blir spurt om de har inntrykk av at boligkundene er tilstrekkelig kjent med arealbegrepene som nå skal benyttes, og hva de betyr. Det viser en ny undersøkelse gjort blant landets takstmenn.

Undersøkelsen er foretatt blant medlemmer av Norges Takseringsforbund (NTF). I underkant av 400 takstmenn fra hele landet har svart.

– Dette viser at vi står overfor en stor informasjonsdugnad der alle aktører i boligomsetningen i Norge må bidra, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

Han mener at de som ikke er fortrolig med arealmålene som benyttes, har et svakere utgangspunkt for å gjøre en god bolighandel enn den som har satt seg inn i regler og uttrykk.

Nye regler krymper boligen din.

Meglerne like uvitende

Takstmennene er videre spurt om de har inntrykk av at eiendomsmeglerne er godt nok kjent med arealbegrepene og bruken av dem. Også her svarer et flertall på 55 prosent nei. 31 prosent svarer ja, mens 14 prosent sier vet ikke.

– For meglerne er slik kunnskap obligatorisk, så dette må vi tro at bare er et overgangsfenomen. De nye målereglene skal være fullt og helt innført innen 1. juli. Fra da av må vi gå ut fra at dette er velkjent stoff for alle meglere, sier Støbakk.

Ikke enig

Leder for Vestlandets Eiendomsmeglerforening, Kurt Buck, kjenner seg ikke igjen i bildet som tegnes av meglerne, men er enig i at kundene fortsatt er forvirret.

- Hvis formålet med endringen var å gjøre det enklere for boligkunden, har dette så langt virket mot sin hensikt.

Buck understreker imidlertid at endringene fortsatt er ferske, og at det bør gå litt lengre tid før man foretar en vurdering. Meglerne, derimot, skal kunne sine mål, ifølge Buck.

- På min arbeidsplass har vi hatt kurs i de nye begrepene, og Norges Eiendomsforbund har tilbudt kurs til alle sine medlemmer.

Regn ut hva boligen din er verdt.

P-rom og S-rom

Reglene trådte i kraft fra årsskiftet og skiller mellom primære rom (P-rom) og sekundære rom (S-rom). P-rommene er den viktige delen av boligen, oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. S-rom er uinnredede rom som kott og boder.

Når en bolig legges ut for salg, skal det alltid opplyses om hvor stort bruksarealet (BRA) er. BRA er bruttoarealet minus den plassen som opptas av yttervegger. Nå skal det også oppgis hvor stor del av boligen P-rommene utgjør og hvilke rom som er tatt med i denne beregningen.

– Det er P-rommene som er det viktigste grunnlaget når du vil sammenligne kvadratmeterprisen på to boliger som er til salgs. Det erstatter uttrykket boligareal, som var uklart og svakt definert, sier Støbakk.

Selv om det foreløpig finnes et informasjonstomrom som må fylles, synes ikke takstmennene at det faktisk sett er blitt mer komplisert å måle eller beskrive boligens areal.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer