Fullt søppel sier ifra

I Vejle i Danmark eksperimenteres det nå med elektroniske søppelbøtter: Søppelbøtten sier fra når den er full, og kaller samtidig på en søppelbil.

Søppeltømming - fremdeles manuelt...
Søppeltømming - fremdeles manuelt... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De digitale søppelbøttene har en databrikke installert som gjør at bøttene sier ifra når de trenger å bli tømt. Databrikken sender da informasjonen til søppelbilen, som kan hente søppelen.

I tillegg kan teknologien registrere hvor mye som har blitt kastet i søppelbøtten.

Betaler for møkka

18.000 gamle søppelbøtter i Vejle skal over det neste halvannet års tid byttes ut med de nye elektroniske.

På sikt kan dette også bety at man må betale for hvor mye avfall man "bruker". For teknologien kan nemlig også registrere hvor mye hver enkel husstand kaster. Dermed kan det altså bli slutt på at en enslig dame på 80 år må betale like mye som en barnefamilie med seks medlemmer.

Kan komme hit

- Jeg kjenner til prinsippet, men vi kommer nok ikke til å bruke det i privat regi foreløpig. Men i løpet av et års tid vil vi vurdere om vi skal benytte teknologien i forbindelse med glass- og metallbeholderne i byen, og de store papir-containerne i borettslag, sier Lise Ørbech, seksjonsleder i Renovasjonsetaten i Oslo Kommune.

Ørbech kan også fortelle om hvordan en tysk by har tatt teknologien i bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.