Fungerer Vanish Gold Oxi Action som blekemiddel?

Reklamen vil du skal tro at klærne dine kan bli opptil tre nyanser hvitere på 30 sekunder.

HVA BETYR DET? Det gjelder å følge med på det som står med liten skrift hvis du skal forstå hva Vanish vil frem til her. Foto: HANNA SIKKELAND
HVA BETYR DET? Det gjelder å følge med på det som står med liten skrift hvis du skal forstå hva Vanish vil frem til her. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste hvite klær falmer etter hvert som du bruker dem. Da hadde det jo vært fint med en løsning som på null komma niks får tilbake den kritthvite fargen.

Ved første øyekast ser det ut som Vanish hevder at klærne dine kan bli opptil tre nyanser hvitere bare etter 30 sekunder.

Vi måtte derfor se nærmere på om det faktisk stemmer.

Hva betyr egentlig reklamen?

FORVIRRENDE: Disse to påstandene har ingenting med hverandre å gjøre. Foto: HANNA SIKKELAND
FORVIRRENDE: Disse to påstandene har ingenting med hverandre å gjøre. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


Øverst på boksen står det altså at klærne kan bli tre nyanser hvitere, etterfulgt av en stjerne bak. Rett under står det at resultatene kommer etter 30 sekunder, her etterfulgt av to stjerner.

Så hva betyr det egentlig?

Den første stjerna, kan vi lese med liten skrift bak på boksen, sier at klærne kan bli tre nyanser hvitere enn falmede tekstiler. De to neste stjernene sier at de 30 sekundene gjelder visse typer flekker, for eksempel fra frukt.

At denne markedsføringen er villedende og forvirrende, kan vi vel greit slå fast.

Dinside har prøvd, men har ikke klart å komme i kontakt med Vanish Norge for en kommentar.

LITEN SKRIFT: Her kommer det også plutselig frem at resultatene kan variere. Foto: HANNA SIKKELAND
LITEN SKRIFT: Her kommer det også plutselig frem at resultatene kan variere. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


Vi måtte teste om det faktisk funker

Vi har tidligere testet om Vanish sin flekkfjerningsgaranti faktisk holder det den lover.

Slik testet vi denne gangen:

 • Vi prøvde å bleke to plagg som har vært helt hvite tidligere, laget av 100% polyester.
 • Først testet vi om markedsføringen funket. Det vil si å smøre inn plagget i en blanding med vann og Vanish, før vi lot det ligge i varmt vann i litt under ett minutt.
 • Deretter gjentok vi prosessen med plagg nummer to, men lot det ligge i seks timer - som er makstiden som står oppgitt på boksen.
 • Etter vi tok plaggene ut av vannet, vasket vi dem i maskinen med vanlig vaskemiddel, i tillegg til litt mer Vanish-pulver.

Så hvordan gikk det?

Hvis vi legger godviljen til, så er det første plagget vi hastebleket ørlite grann lysere. Men her er det snakk om en så liten forskjell at det ikke er verdt jobben man må legge ned.

FØR: Slik så plaggene ut før bleking. Skjorta i midten er brukt for å vise hvordan plaggene så ut da de var nye. Foto: HANNA SIKKELAND
FØR: Slik så plaggene ut før bleking. Skjorta i midten er brukt for å vise hvordan plaggene så ut da de var nye. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


Plagg nummer to ble litt lysere, men heller ikke her nevneverdig nok til at vi føler jobben var verdt det. Vi har rett og slett oppnådd bedre resultater med andre blekingsmetoder tidligere.

ETTER: Vi kan ikke si at arbeidet vi la ned var verdt resultatet vi fikk. Da går vi heller for klor - selv om det er skadelig for klærne. Foto: HANNA SIKKELAND
ETTER: Vi kan ikke si at arbeidet vi la ned var verdt resultatet vi fikk. Da går vi heller for klor - selv om det er skadelig for klærne. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


PS: Skal du bruke Vanish skal du alltid har hansker på. Hvis ikke vil du ende opp med tørre hender. Boksen er merket med en fareadvarsel.

Du har andre alternativer

Vi har tatt en prat med Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), for å høre hvilke mulighet man faktisk har hvis man ønsker å bleke tekstiler.

Hva bruker du når du bleker tekstiler? (Avsluttet)
Klor(44%) 1256
Jeg bleker ikke tekstiler(44%) 1246
Vanish(7%) 195
Sola(3%) 94
Annet(2%) 48
Andre kjemikalier(1%) 25
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det finnes flere metoder du kan bruke - en av dem er solen. Det kan faktisk gå ganske fort også, forklarer Klepp.

Du kan lese mer om hvordan du bruker solen som blekingsmiddel her.

Videre forteller forskeren at det finnes en rekke kjemiske behandlinger du kan benytte deg av.

- Det er viktig å huske på at kjemisk bleking også svekker fibrene i klærne dine. Det er sjelden du klarer å få noe hvitt fort uten at stoffet også blir svakere, understreker hun.

Bør man bleke med klor?

Klor er kanskje det mest kjente blekingsmiddelet, men Klepp advarer mot å bruke dette jevnlig.

VIS MÅTEHOLD: Ingun Grimstad Klepp, forsker ved SIFO, råder deg til heller å bruke en svakere dosering over lengre tid hvis du skal bleke tekstiler. Foto: NILS BJÅLAND/VG/NTB SCANPIX
VIS MÅTEHOLD: Ingun Grimstad Klepp, forsker ved SIFO, råder deg til heller å bruke en svakere dosering over lengre tid hvis du skal bleke tekstiler. Foto: NILS BJÅLAND/VG/NTB SCANPIX Vis mer


- Alle kjemiske midler bør vi bruke minst mulig. Ikke lag vaner som er knyttet opp mot noe som ikke egentlig er et stort problem, råder hun.

Forskeren nevner to ting du bør være bevisst på:

#1: Har produktet du bruker svane- eller miljømerke?

#2: Tenk på mengden. Kan du bruke mindre? Ikke bruk det for sikkerhets skyld, men gjør det fordi du har ett bestemt mål.

Uansett hva du bruker, bør du ifølge Klepp være svært nøye når du leser pakningsvedlegget. Gå heller opp i tid og ned i mengde sammenlignet med hva som står på produktet.

- I stedet for bruk av en sterk løsning over kort tid, bør du bruke en svakere løsning over lengre tid. Har du noe som er innmari viktig for deg, blek det først, sier forskeren.

Hun anbefaler også å ikke tømme ut vannet, men heller bleke andre plagg som ikke er så viktige for deg i restevannet når du er ferdig.

LES OGSÅ:
5 vaskemaskintabber du bør unngå
Slik blir du kvitt gule svettemerker under armene
Dette bør du gjøre med flekkene
Få kontroll! Dette betyr symbolene på vaskelappen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer