Rengjøre vintersko

Funker sitrontrikset?

Skal gjøre vinterskoene skinnende rene - vi testet!

Snø, slaps og veisalt tærer på vinterskoene. Det kan gi varige skader på skoene. Her får tips til hvordan du bør impregnere skoene dine. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Snø, slaps, regn og veisalt tærer på vinterskoene slik at de raskt blir skitne og få skjolder. Dette kan gi varige skader på vinterskoene dersom du ikke passer på å rengjøre de jevnlig gjennom den kalde sesongen.

Men hvilken metode bør du benytte deg av når du vasker vinterskoene?

Eksperttipsene får du her!

Forskjell på skinn og syntetisk

- Når en skinnsko er blitt våt og deretter tørker vil veisaltet krystallisere seg i skinnet, og du kan få en stygg kant i skinnet, forteller Sverre Klouman ved Lille Vinkel Sko AS.

Samtidig er det ikke alltid veisalt det gjelder, det kan også være saltmaterialer som er i skinnet fra før som krystalliserer, ifølge Klouman.

- Syntetiske materialer tåler faktisk vått vær mye bedre, men blir til gjengjeld lettere stivt i kulden og sprekker lettere etter tid da det ikke har den fleksibiliteten om skinn har, forteller han.

Så for kaldt vær anbefaler han ikke syntetiske materialer da det ikke «puster», og dermed kan du lett bli kald på beina siden fuktigheten ikke unnslipper, ifølge Klouman.

- Unntaket er selvfølgelig hvis materialet puster og har en vanntett membran, som for eksempel Goretex. Da skal du kunne holde deg tørr på beina, legger han til.

Godt vedlikehold

Hvor mange vintersesonger en god vintersko bør holde, er vanskelig å si, mener Klouman. For dette kommer an på hvor lang vinter man har og hvor tørr vinteren er.

- Er det byvinter med hard slitasje, slaps og salt og mye bruk på asfalt, kan en vintersko bli utslitt på to år, men er det en vinter med mye tørr snø og lite vått,vær kan skoene lett vare i ti år, forteller han.

For at vinterskoene skal holde så lenge som mulig, er det helt nødvendig med godt vedlikehold.

- Det aller viktigste er å ha smurt skinnet inn med impregneringsfett eller sprayet på impregnering som hindrer vann å trenge inn, understreker Klouman.

Hvordan impregnere?

Men når det gjelder impregnering, er det mange som gjør feil, har Thomas Stepniak ved Oslo Skinnspesialisten tidligere uttalt til DinSide.

For hvilken impregnering som er riktig å bruke, kommer helt an på hvilken type skinn skoene dine har.

- Det mange gjør feil, er at de kun bruker sprayimpregnering uansett hvilke skinnsko de har, sier Stepniak.

- Dette kan i det lange løp tørke ut visse typer skinn, og det vil etter hvert sprekke opp, legger han til.

Det første du bør finne ut når du har kjøpt nye sko, er altså hvilken type skinn det er er.

Ifølge Stepniak skiller man mellom to hovedtyper: Den første er skinn med «top coat», eller glatt skinn som er behandlet med lakk eller farge.

Den andre typen er ubehandlet skinn, som kjennetegnes ved at det er litt grovere på overflaten.

Er du usikker på om skoene dine er av ubehandlet skinn eller behandlet skinn? Spør der du kjøpte skoene, eller gå til en skomaker for vedlikeholdstips, råder Stepniak.

Skoimpregnering

Thomas Stepniak tipser:

  • Mange vintersko har ubehandlet skinn. Da trenger du kun sprayimpregnering, siden de mangler «top coat»-laget som det behandlede skinnet har.
  • For mye impregnering vil gjøre ubehandlet skinn flekkete, og det er viktig at du bruker impregnering som er beregnet på ubehandlet skinn.
  • Sprayimpregner skoene to til tre ganger første gang, med 10-15 minutters mellomrom. Husk å ikke spraye nærmere enn på 30 centimeters avstand.
  • Impregneringsspray beskytter kun mot vann og smuss, derfor er det viktig å smøre inn skinnskoene med fet krem etter 1-2 måneders bruk.
  • Fet krem gir skinnet fukt og pleie, og skoene holder seg ved like mye lengre.
  • Det gir ingen effekt å dusje skoene uhemma med sprayimpregnering. Spray heller til skoen blir dekket med et tynt lag, og gjenta to til tre ganger med en halvtimes mellomrom.

Enkel rengjøring av vintersko

Har vannet trengt inn i overflaten på skoene, må skoene først få lufttørke, understreker Klouman.

- Det vil si sakte tørking uten bruk av sterk varme. For sterk varme kan skinnet miste sin fleksibilitet og til slutt sprekke, forteller han.

For å vedlikeholde vinterskoene er det også viktig med jevnlig rengjøring. Her finnes det ifølge Klouman utallige skorensemidler å få kjøpt. Men det enkle er ofte det beste, mener eksperten:

- Du kommer langt med en klut, skrubb og lunkent såpevann, sier han.

Men ikke fall for fristelsen ved å vaske skoene i vaskemaskinen, advarer Klouman.

- Ligg langt unna vaskemaskinen! Det er kun noen enkle sommersko som kan tåle mild maskinvask, understreker eksperten.

Sitronvask?

Nettet florerer av andre skovask-tips, og på Youtube kom vi blant annet over et tips om å rengjøre vintersko med sitron. Dette ville vi teste.

Slik gjør du:

  • Bruk en halv sitron til å smøre inn hele overflaten av skoen med.
  • Avslutt med å tørke over skoen med kjøkkenpapir.

Skoene ble skinnende rene, men hva mener eksperten om dette tipset?

- Sitron inneholder sterk syre, og umiddelbart tenker jeg at det kan skade skinnet. Men vel og merke har jeg ikke prøvd trikset, kommenterer Klouman før han legger til:

- Det kryr av kjerringråd, men de fleste er nok ikke særlig virkningsfulle, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer