Rengjøre vintersko

Funker sitrontrikset?

Skal gjøre vinterskoene skinnende rene - vi testet!

Snø, slaps og veisalt tærer på vinterskoene. Det kan gi varige skader på skoene. Her får tips til hvordan du bør impregnere skoene dine. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Snø, slaps, regn og veisalt tærer på vinterskoene slik at de raskt blir skitne og få skjolder. Dette kan gi varige skader på vinterskoene dersom du ikke passer på å rengjøre de jevnlig gjennom den kalde sesongen.

Men hvilken metode bør du benytte deg av når du vasker vinterskoene?

Eksperttipsene får du her!

Forskjell på skinn og syntetisk

- Når en skinnsko er blitt våt og deretter tørker vil veisaltet krystallisere seg i skinnet, og du kan få en stygg kant i skinnet, forteller Sverre Klouman ved Lille Vinkel Sko AS.

Samtidig er det ikke alltid veisalt det gjelder, det kan også være saltmaterialer som er i skinnet fra før som krystalliserer, ifølge Klouman.

- Syntetiske materialer tåler faktisk vått vær mye bedre, men blir til gjengjeld lettere stivt i kulden og sprekker lettere etter tid da det ikke har den fleksibiliteten om skinn har, forteller han.

Så for kaldt vær anbefaler han ikke syntetiske materialer da det ikke «puster», og dermed kan du lett bli kald på beina siden fuktigheten ikke unnslipper, ifølge Klouman.

- Unntaket er selvfølgelig hvis materialet puster og har en vanntett membran, som for eksempel Goretex. Da skal du kunne holde deg tørr på beina, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.