Å oppdage at det du trodde var et riskorn, viser seg å være en hvit, halvkokt larve, er ingen stor fornøyelse for de som har opplevd noe tilsvarende.
Men det skjer fra tid til annen, og alle kan regne med å få gjester i kjøkkenskapet før eller senere.
Vi har snakket med Folkehelseinstituttets skadedyravdeling om hvilke skadedyr som er vanligst i norske kjøkkenskap, og ikke minst hvordan man blir kvitt dem.
LES OGSÅ: Hvilken av disse billene kan gjøre skade på huset ditt?
De vanligste skadedyrene på kjøkkenet

Ifølge Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for Skadedyr hos Folkehelseinstituttet (FHI) er det flere skadedyr som er gjengangere i norske kjøkkenskap.
- Listen over dyr som kan være i matvarene, er lang. De aller fleste har nok opplevd å få ett av disse i hus én eller flere ganger, sier Ottesen til Dinside.
Det er følgende skadedyr som er de vanligste å finne i norske kjøkkenskap. Ett fellestrekk mellom disse er at de gjerne spiser forskjellige typer tørket mat:
I bildeserien under kan du se hvordan de forskjellige skadedyrene ser ut:
Ikke farlige å spise

Så er spørsmålet; er det grunn til å bli hysterisk om et av disse krypene dukker opp i frokostblandingen eller melposen, det være seg i form av små larver, eller litt større biller?
Det er det ikke, ifølge Preben Ottesen. Selv ikke om du skulle få i deg noen av disse dyrene.
- Det er ikke farlig å få i seg noen av disse skadedyrene. Men enkelte av disse dyrene, for eksempel melbiller, kan smake vondt hvis man får de i seg, forteller Ottesen.
Som Dinside har fortalt tidligere, kommer disse skadedyrene i hus nettopp via matvarer, og gjerne av den tørre sorten. Og har du et uryddig skap, med åpne poser og gamle matvarer, øker det sjansene for at skadedyrene sprer seg til flere av matvarene.
- Ideelt sett bør man oppbevare tørrmat i lukkede bokser, anbefaler Ottesen.
LES OGSÅ: Slik blir du kvitt bananfluene
Ikke vask kjøkkenskapet med vann
Skulle du være så uheldig å oppdage skadedyr i en matvare, hva gjør du da? Ifølge skadedyreksperten er det ingen grunn til panikk.
- Jeg anbefaler å kaste maten som er infisert. Enkelte rydder ut hele skapet. Men det er unødvendig, sier han.
Derimot anbefaler han å pakke de andre matvarene i plast, og legge dem i fryseboksen i 2-3 døgn, til de er gjennomkalde. Slik tar man knekken på skadedyrene, og man slipper kondens direkte på matvarene ved hjelp av plasten.
Deretter gjenstår det å finne frem støvsugeren, og støvsuge kjøkkenskapet rent.
- Er det møll som har vært på besøk, bør man passe på å støvsuge også rundt festene til hyllene. Der kryper de inn og forpupper seg, og da er det i gang igjen, sier Ottesen.
Det man derimot ikke skal gjøre, er å bruke giftstoffer i kjøkkenskapet. Han anbefaler heller ikke bruk av vann og vaskemidler.
- Unngå vasking! Vann vil gjøre det trivelig for skadedyrene. Velger man å vaske, bør man bruke så lite vann som mulig.