Hvordan få fyr i peisen

Fyre opp-ned i vedovnen

Med denne teknikken får du kjapt fyr, og vedovnen holder seg varm i flere timer.

VEDFYRING-TRIKSET: Visste du at det lønner seg å fyre opp i peisen fra toppen? Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Er det én ting som er irriterende når det er kaldt i huset, så er det når det tar en evighet å få skikkelig fyr i peisen.

Mange av oss bruker den vanlige teknikken med å legge de minste vedkubbene inn i peisen først for så å stappe tennbriketter eller avispapir innimellom kubbene. Så tenner vi på fra bunnen av, for det har vi hørt at er det riktige.

Det flere kanskje ikke vet, er at for å få skikkelig fyr i peisen så bør man gjøre det stikk motsatte. Da får man raskt fyr, og best av alt: Det vil brenne i flere timer.

Her forklarer vi hvordan det gjøres.

Opp ned-metoden

Du gjør følgende:

  • Begynn med å sortere vedkubbene etter størrelse: legg de største kubbene i én bunke, de mellomste i en annen og de minste i siste bunke.
  • Legg to av de største vedkubbene i bunnen av ovnen.
  • Deretter legger du tre av de mellomste kubbene diagonalt oppå de største kubbene.
  • Så legger du tre av de minste vedkubbene horisontalt oppå de mellomste kubbene.
  • Avslutt med å legge avispapir eller tennbriketter innimellom de minste vedkubbene på toppen.
  • Nå er det bare til å fyre opp. Dette skal gå raskt, og vil brenne i flere timer.

I videoen over ser du hvordan du går frem.

Mer miljøvennlig

Å fyre fra toppen er den mest effektive oppfyringsmetoden og du får bedre varmeutnyttelse av veden, ifølge Sintef.

I tillegg skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider at det å fyre i peisen fra toppen er mer miljøvennlig.

Sintef opplyser at du kan minimere utslipp av skadelige gasser med opptil 80 prosent.

Hold på varmen

Ved koster mye, og da er det greit å få den til å vare lengst mulig. Trikset er å lage til et stort bål først. Så gjelder det å få lang brennetid slik at du slipper å bruke opp mye ved av gangen.

Da lønner det seg å få god fart på bålet og la det brenne ned til en glohaug, før du fortsetter å legge på en til to kubber.

Også hva slags type vedovn du har. Kjøper du ny ovn, vil eksempelvis en støpejernsovn holde lenger på ovnen.

Sikker vedfyring

Høst og vinter er høytid for vedfyring, men det er ikke risikofritt.

Dermed gjelder det alltid å tenke sikkerhet, ifølge Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):

Slik fyrer du riktig

  • Bruk tørr ved og god trekk til det har blitt skikkelig fyr.
  • Reguler trekken slik at det brenner med rolige flammer.
  • Legg på litt og litt ved for å fyre jevnt.
  • Bruk aldri tennvæske, bensin eller andre brennbare væsker i peisen eller ovnen.

Kilde: Sikkerhverdag.no

- God forbrenning krever mye luft. Ha alle trekkventilene åpne når du tenner i peisen. Når det er god varme i ovnen kan du skru ned for trekken til det brenner med rolige flammer, tipser hun.

Hvis du fyller ovnen med ved og fyrer med lite trekk, dannes det beksot i skorsteinen. Det samme skjer hvis du fyrer med fuktig ved. Beksot og tjære som samler seg i pipa tar etter hvert fyr. Det kan skje etter bare noen få måneder med feil fyring, opplyser Olsen-Haines.

Dinside skrev i høst om pipebranner, og hvor stor skade de kan gjøre på boligen din.

- Sørg for å ha god avstand til ting som kan ta fyr. Møbler og pyntegjenstander må ikke stå for nært, og en åpen peis bør ha en gnistfanger. Oppbevar aske i en beholder som ikke er av brennbart materiale, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer