Fyrer for hardt

Sprengkulde øker faren for brann, advarer Norsk brannvernforening.

Åpne ildsteder er langt mindre effektive enn moderne rentbrennende ovner. Fyrer du sunt og effektivt? Foto: colourbox.com
Åpne ildsteder er langt mindre effektive enn moderne rentbrennende ovner. Fyrer du sunt og effektivt? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble det satt strømrekord i det norske nettet. Rekorden ble satt mellom klokken 9 og 10 onsdag formiddag. Da ble det brukt i underkant av 24 millioner kilowattimer, skriver NTB.

- Sprengkulde mange steder i landet har fått folk til å fyre hardt for å holde varmen. Dette medfører dessverre også økt brannrisiko, advarer administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

En millimeter er nok

I følge tall fra SSB fyrer folk i Hedmark og Oppland mest med ved, mens oslofolk og akershus-beboere fyrer minst i peiser og ovner. Det som gjelder over hele linja, er imidlertid at mange fyrer feil. Rundfyring med mye ved - i form av lite trekk og fuktig brensel - kan både gi dårlig forbrenning, høyere forurensning og dannelse av brannfarlig beksot i skorsteinen.

- En sotbrann i skorsteinen kan skade skortsteinen og i verste fall føre til brann i boligen, sier Kalheim.

En millimeter sot i ildstedet ditt gir et effekttap på 10-15 prosent, skriver Enova.

- Med effektive fyringsvaner kan du spare miljøet, bedre brannvernet i boligen din og spare penger, sier leder i Trondheim Kommunale Feiervesen, Morten Gulliksen til Enova.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer