Gå for en gardinvask

Her samler det seg også smuss og flekker.

Gardiner, tepper og sofatrekk bør vaskes en gang i året.  Foto: Colourbox
Gardiner, tepper og sofatrekk bør vaskes en gang i året. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har noenlunde regelmessige rutiner for vask av sengetøy, håndklær og kluter (om disse rutinene er forsvarlige er en annen sak!), men det som sikkert "går i vasken" for de fleste er sofatrekk, tepper og gardiner.

For disse bør også rengjøres ved jevne mellomrom.

Les også: Bør du velge gardin eller persienne?

Sofatrekk og tepper bør selvfølgelig vaskes eller renses hvis man søler på det. Husk, det er vanskeligere å fjerne flekker som har sittet en stund enn ferske flekker.

Men ser vi bort fra skitt og søl, hvor ofte bør vi vaske disse tingene?

Årlig

– Har man små barn eller kjæledyr i huset bør det nok rengjøres oftere enn hvis man bare er voksne. Uansett anbefales det å gjøre dette en gang i året. Det gjelder også gardiner, sier Hilde Løkås ved Allrens til DinSide.no.

Les også: Tepper gir helseplager

Flere tips:

  • Ved valg av sofatrekk, gardiner osv, bør du tenke noe lenger enn å kjøpe det du synes ser fint ut. Klagenemnda har opplevd flere tilfeller der tekstilene det klages på, er laget av et materiale som ikke tåler bruken det er tiltenkt.
  • Følg vaskeanvisningen! Om du ikke skjønner disse, spør i butikken.
  • Ved gardinvask, følg denne anbefalingen: Vask gardinene som anvist, gi gardinene en kort sentrifugering - slik at de fremdeles er våte når de tas ut av maskinen. Heng de opp der de skal henge, og legg et håndkle eller tørkerullpapir under. Nå vil gardinene tørke ovenifra og ned. Da blir de tunge i bunnen og strekker seg ut. Enkelte bomullskvaliteter krøller veldig lett. Unngå å sentrifugere disse.
  • Tepper krever mer enn bare jevnlig støvsuging. Flekker og smuss kan ødelegge teppets utseende. En tepperensmaskin vil fjerne/redusere flekkene, eventuelt prøv på egen hånd: Det første du bør prøve er å trykke og klappe vekk flekker, eller børst vekk tørre flekker. Hvis ikke flekken forsvinner nå kan du bruke vann uten såpe. Ikke gni her heller. Drypp på vann og bruk en annen klut til å suge opp det våte. Går flekken fremdeles ikke bort, kan du blande ut litt zalo i vannet. Tepper som ikke tåler vann må renses.
  • Kan du ikke ta av trekket på sofaen? Lag en blanding av flytende Blenda Sensitive og vann. Dypp en klut oppi blandingen og vask forsiktig over flekkene. Avslutt med å vaske over med ren klut, råder Malin Skaar fra Lilleborgs Forbrukerservice i ett nettmøte avholdt på DinSide.
  • Skal du fjerne flekker selv, bør du alltid teste et sted på møbelet hvor det ikke er synlig dersom middelet du bruker skulle føre til fargeforandringer eller lignende.

(Kilde: Forbrukerrapporten.no, NRK.no, IFI.no)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer